צעירה שנפגעה מינית מצאה את עצמה ברחוב ופנתה לעזרת הרשויות. בניסיון למצוא לה קורת גג היא נשלחה למקלט שבו שהו גברים בלבד. שם אחד מהם תקף אותה, והיא פונתה לטיפול בבית חולים הדסה עין-כרם – ונשארה ושוב ללא פתרון דיור.

גליה (שמה המלא שמור במערכת), סבלה מפגיעות מיניות במשפחה כבר כשהייתה בת שש. בגיל שש-עשרה עברה מקרה אונס ומאז היא סובלת מפוסט-טראומה מורכבת וזקוקה לטיפול וסיוע. כשהגיעה להפגין מול משרד הרווחה, הוחלט להעביר אותה אל מקלט לדרי רחוב, אלא שנמצאים בו רק גברים -  וגליה הותקפה פעם נוספת.

"הכניסו אותי לשלטר של דרי רחובנרקומנים ואלכוהוליסטים", היא מספרת ל- N12. "מהיום הראשון שהגעתי למקלט קרו הרבה מקרים של אלימות. אף אחד לא ניסה להרגיע אותי ולהפך – רכז המקלט האשים אותי ואמר שהגברים 'לא מסוגלים להשתלט על היצרים שלהם' ואני אשמה בזה".

"נכנסתי לשלטר שבו נמצאים רק גברים יחד איתי", היא מפרטת, "לא קיבלתי פרטיות, הדיירים האחרים הטרידו אותי, גם מינית, ומצד שני הצוות לא תמך בי ולא הגן עליי. מצבי הנפשי הדרדר שם ולא קיבלתי שום עזרה או טיפול נפשי למרות שסבלתי מחרדות ומחשבות מטרידות והתחננתי לעזרה".

האירוע שהוביל לעזיבתה של גליה את המקלט הוא מתקפה אלימה של אחד הדיירים שהותיר אותה שוב ללא פתרון מגורים. "קיבלתי מכות מאחד הגברים המתגוררים במקלט ופינו אותי לבית חולים. העונש שניתן לי ולבחור שהרביץ לי הוא לישון לילה ברחוב. יצאתי משם ואין לי יכולת לחזור". מבירור שערכנו עלה כי הסיבה שגליה נשלחה למקלט עם גברים היא שמדובר במקלט היחיד שקיים בירושלים לדרי רחוב ולמעשה אין פיתרון ראוי בעיר לנשים נפגעות מינית הנמצאות במצב דומה.

"מנהל המקום האשים אותי שהגברים רבים ביניהם בגללי"

"הייתי שם במשך חודש וחצי ואחד הגברים היה קורא לי 'שרמוטה'", ממשיכה גליה. "גבר אחר ניסה להתחיל איתי שוב ושוב ובסוף גם הרים עליי את ידו. פחדתי לישון בלילה וסבלתי מחרדות. מנהל המקום האשים אותי שהגברים רבים ביניהם בגללי: 'את חושבת שגברים יכולים להשתלט על היצרים שלהם כשהם רואים בחורה?' הוא אמר ואני עניתי: 'אני אשמה בזה שאין בעיר פתרון לנשים?'"

בניסיון לסייע לגליה, פנינו  לביטוח הלאומי, שעד היום נתן לה זכאות להבטחת הכנסה בסכום כספי מועט. בעקבות הפנייה ולאחר שנבחן מצבה הנפשי, הוחלט לאשר לגליה קצבת ביטוח לאומי מלאה שתסייע לה להשתקם ולעמוד על הרגליים.

נכלאה ונאנסה, אילוסטרציה (אילוסטרציה: 123RF‏)
"פחדתי לישון בלילה, סבלתי מחרדות". אילוסטרציה | אילוסטרציה: 123RF‏

עו"ד רעות שאער מהאגודה לזכויות האזרח אמרה: "אישה מתחננת לטיפול ולשיקום וברשויות שאמורות לטפל בה התייחסו אליה בגסות, אף אחד לא עזר לה ובמקום זאת הערימו קשיים בצורה לא אנושית. אזרחים ואזרחיות המידרדרים לחיים ברחוב מגיעים לכך לאחר שכל הדלתות נסגרו בפניהם ולרוב בעקבות פגיעה מנטלית מורכבת, אצל נשים זה קורה לעתים על רקע פגיעה מינית".

לדבריה של עו"ד שאער, "חובה לתת מענה ראוי לנשים דרות רחוב גם באמצעות מערכת בריאות הנפש, כואב הלב על כך שלא נותנים להן סיכוי אמיתי להשתקם".

תגובות

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "דרת הרחוב מטופלת באופן רציף ואינטנסיבי  בעיריית ירושלים כארבעה חודשים ולפני כן לא הייתה תושבת העיר. דרת הרחוב אותרה על ידי העירייה במהלך הפגנה מול משרד הרווחה ולאחר מאמצעי  שכנוע, היא נעתרה להיכנס למסגרת טיפולית. נבנתה לה תכנית טיפולית מקיפה, בין היתר, סיוע במיצוי זכויות, בשילוב בשלטר לדרי רחוב, בהגשת בקשה לקבלת גמלת הבטחת הכנסה, בקבלת שכר דירה ובהגשת ערעור על החלטת המוסד לביטוח לאומי בעניין קצבת הנכות. בזמן שהייתה במסגרת נקלעה לחיכוכים ולקונפליקט עם אנשי הצוות ועם הדיירים ואף הפרה מספר פעמים את כללי המקום. בשלב מסוים הורחקה מהשלטר. על אף שהדיירת עברה לאחרונה למסגרת בתל אביב, היא מקיימת קשר טיפולי רציף עם המטפל מעיריית ירושלים"

מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה: "יחד עם כתבת N12, נקראנו לסייע במצב הרגיש אליו נקלעה גליה.  עם המסמכים הרלוונטים שהגיעו אלינו, העברנו את המידע לרופא בביטוח הלאומי שקבע זכאות לקצבה בגובה המקסימלי, לצמיתות וכן, תשלום רטרואקטיבי  מה-1/8/21. כך גליה לא תצטרך להסתפק בקצבת הבטחת הכנסה שהסכום שלה נמוך משמעותית מהקצבה לה היא תהיה זכאית כעת לטובת עתיד, שבתקווה יהיה טוב יותר".