סניף של Be בבני ברק צינזר תמונות של נשים על מוצרי טיפוח. המקרה, שפורסם אתמול (ג'), הראה כיצד הודבקו מדבקות כדי להסתיר את פניהן של הנשים על מוצרי צבע לשיער, וכן על חבילות טיטולים לתינוקות. התמונות זעזעו לא מעט, והחל מהבוקר נשים וגברים העלו תמונות שלהם לרשת כשפרצופם מכוסה, כשהמסר הוא: די להשתקת ולהדרת נשים מהחברה.

"לא חשבנו שהדרת נשים סטייל 'גלעד' תגיע כל כך מהר. הסערה סביב הסתרת תמונות הנשים של Be מרעידה את הרשתות החברתיות", אמרו מתנועת בונות אלטרנטיבה. ״כשיצאנו לדרך עם מיצג סיפורה של שפחה לא דמיינו שכל כך מהר נשים יוסתרו באופן כל כך בוטה במרחב הציבורי", ציינה מורן זר קצנשטיין, מייסדת תנועת "בונות אלטרנטיבה", בשיחה עם mako, "תמרור האזהרה שהצבנו מתממש לנגד עינינו. הבחירה האקטיבית של שופרסל להתנהל כך מחזקת את הסכנה המוחשית שיש בקיצוניות הבלתי נתפשת והעיוות שנוצר בגינה ואת הפתח לעוד עיוותים כאלו בחסות ההפיכה השלטונית". במקביל כוסו מספר סניפים של BE ברחבי הארץ כחלק מהאקט המחאתי. 

"כשראיתי אתמול את התמונות מהסניף של BE הייתי מזועזעת", אומרת מירב כהן מור מתל אביב, "העלימו לא רק תמונות של נשים אלא אפילו תמונות של תינוקות ממין נקבה. זה עוד שלב בתהליך ארוך של העלמת והדרת נשים מהמרחב הציבורי. לכאורה זה נעשה כדי להתחשב ברגשות קהל מסוים אבל בפועל זה משדר לחצי מהאוכלוסייה במדינת ישראל שהן לא ראויות, שצריך להסתיר אותן, שאין להן זכות קיום. לצד זה הממשלה הנוכחית כמעט נטולת ייצוג נשי, נשים נעדרות ממוקדי קבלת החלטות ותקציב המדינה המוצע מתעלם מהיבטים קריטיים של מניעת אלימות נגד נשים ושוויון מגדרי. המצב של נשים בישראל הולך ומחמיר והגיע הזמן שנפסיק לשתף פעולה עם המצב". כהן מור מתחייבת לא לקנות ברשת שופרסל יותר. "אישית אני לא אקנה יותר בכל מקום שיעודד הדרת נשים. מקווה שכל נשות ישראל יקבלו החלטה דומה".

 

 

"לא יכול להיות שהם נותנים יד למחיקת נשים במרחב של חנות שלהם", אומרת לי הופמן אגיב מהוד השרון, "זה מתחיל ממחיקה של תמונות של נשים, וממשיך להימנעות מהעסקת נשים, ומי יודע - אולי לנשים יהיה אסור להיכנס לשם בכלל?. הנהלת שופרסל Be התבלבלה. הרצון להתחשב בחרדים בבני ברק על ידי מחיקתן של נשים מהמרחב היא מסוכנת, פוגעת בנשים, גם חרדיות, אשר מקבלות את המסר שהתמונה שלהן על חבילת טיטולים פוגעת ברגשות של גברים. התגובה של הרשת כי מדובר 'רק' בסניף אחד מקוממת. לא נקבל מחיקת נשים מהמרחב, באף מקום".

 

  

 

"כאבא לשלוש בנות, שחרד לעולם שלתוכו הן גדלות, הרגשתי צורך לצאת באמירה חד משמעית בתגובה למחיקת תמונות הנשים, ולכן העליתי פוסט שבו אני עצמי מוסתר על ידי עיגול סגול", אומר סער, איש תקשורת, ששינה את תמונתו בפייסבוק, "אסור לנו כחברה לתת לגיטימציה כלשהי לכל ניסיון להשתקת קולן או פרצופן של נשים, מאחר וזה מדרון תלול שיגיע מהר מאוד להדרה גורפת מהמרחב הציבורי. המחאה הספונטנית והסמלית שלי, שהרבה שיתפו ועשו, נועדה לעורר דיון בנושא ובעיקר לצאת באמירה נחרצת: עד כאן. עוצרים את ההדרה כבר כשהיא קטנה. המרחב הציבורי שייך לכולנו".

במקביל שלחה מורן זר קצנשטיין מכתב הבוקר להנהלת רשת שופרסל ובו היא כותבת: "התברר כי אין מדובר בתקלה או מקרה, אלא שהרשת מעסיקה עובדת שתפקידה בין היתר להדביק מדבקות בצבע המותג על פניהן של הנשים. קיים הבדל מהותי ויסודי בין פעולות שהרשת נוקטת לצורך התאמת סניפים מסוימים לחברה החרדית, כגון התאמת קו המוצרים לצורכיהן או לכשרויות מהדרין שונות ובין הסתרת פני הנשים. מדובר באימוץ של עמדה קיצונית ומקוממת שאין לה אחיזה בהלכה היהודית, ונשענת על חומרות שגברים מקבלים על עצמם מבלי להתחשב בהשלכות של הפעולות שלהם על ציבור הנשים ועל המרחב המשותף. התופעה של הימנעות מפרסום תמונות נשים בחברה החרדית מוכר וזוכה לביקורת מתמדת, אך הפרקטיקה אותה נוקטת רשת Be חמורה ממנה לאין שיעור בהיותה פעולה אקטיבית של מחיקת נוכחותן הוויזואלית של נשים מהמרחב המתכתבת עם השחתת שילוט עליו מופיעים דיוקנאות של נשים, ומתגלגלת לא פעם להדרה בפועל של נשים מהמרחב הציבורי". 

 

 

עוד הוסיפה זר קצנשטיין במכתבה: "מדינת ישראל בשנתה ה-75 ניצבת בפני אתגרים גדולים בתחומים חברתיים ובראשם האלימות הגואה נגד נשים. במציאות משגשגת של פגיעה בנשים יש לנו אפס סובלנות לפעולות או הנהגות התומכות בהדרת נשים או אפלייתן. זאת ועוד – גם לנערות ונשים חרדיות יש זכויות, ואפשר רק לתאר מה מעולל ביקור באחד מסניפי Be בהם הוסתרו פני הנשים לדימוי העצמי ולתפיסה העצמית של ילדה חרדית".

 

בתגובה לכתבה שפורסמה אתמול מסרו רשת Be בתגובה: "רשת Be מכבדת את כלל המגזרים באוכלוסייה הישראלית. מדובר בתמונה שצולמה בסניף ייעודי בבני ברק הפונה בעיקר לאוכלוסייה החרדית. נדגיש כי מדובר בסניף זה בלבד".