אחרי חמש מערכות בחירות בשלוש וחצי שנים, נראה שהמשבר הפוליטי הגיע לסופו ואנחנו בדרך לממשלה בהובלת בנימין נתניהו. בקואליציה המסתמנת אנחנו לא צפויים לראות הרבה נשים, במפלגות החרדיות שזכו כמעט ל-20 מנדטים אין אפילו חברת כנסת אחת. גם בליכוד ובציונות הדתית מספר הנשים לא עולה על עשרה.

בזמן שבמפלגות הימין מבטיחים לייצג את כולם, ישנם מצביעים המודאגים מהטיפול של הממשלה המסתמנת בנושאים הנוגעים לאלימות במשפחה וזכויות האישה. בעקבות כך נשים מרחבי הקשת הפוליטית הגיעו היום (שישי) לאולפן של "גלית ואילנית" והביעו את עמדתן.

בפאנל שכולו עוצמה נשית, התיישבו לשיחה חברת הכנסת קרן ברק מטעם סיעת "הליכוד", עורכת הדין ענת טהון אשכנזי, מנהלת המרכז לערכים ולמוסדות דמוקרטיים במכון הישראלי לדמוקרטיה, העיתונאית והסופרת אמילי עמרוסי וכתבת חברת החדשות מיכל פעילן. 

האם אנחנו צריכות לחשוש ממיעוט נשים בקואליציה? (צילום: מתוך "גלית ואילנית", קשת 12)
קרן ברק | צילום: מתוך "גלית ואילנית", קשת 12

יכול להיות שנשים לא חשבו על התוצאות לפני שהם הכניסו את הפתק?
מיכל: "ממש ככה. כשהסתמנו תוצאות הבחירות הסופיות כתבתי באינסטגרם שהולכת להיות ירידה ב-70 אחוזים במספר הנשים מהקואליציה הקודמת, אז היו 30 נשים והיום אנחנו מדברות על תשע. נשים אמרו לי 'מה את רוצה? מה זה משנה אם יש או אין נשים' וב-2022 עדיין צריך לומר את האובייס שאנחנו 50 אחוז מהאוכלוסייה וצריך שיהיה ייצוג שוויוני לנשים איפה שמתקבלות ההחלטות החשובות. אם זה בכנסת, בממשלה, בצבא או בחברות פרטיות וממשלתיות. מי שמקדם חקיקה עבור נשים, בין אם מדובר על נושא ההטרדות המיניות, אלימות במשפחה ופערי השכר - אלו נשים".

ענת, בשבוע שעבר ישבנו עם בחורה חרדית שאמרה שחברי הכנסת החרדים עושים בשבילנו את העבודה.
ענת: "כפי שמיכל אמרה, הצעות חוק שמקדמות שוויון מגדרי בשלל הנושאים הועלו וקודמו על ידי נשים. זה לא אומר שחברי הכנסת לא תומכים בדבר, אבל הנשים הן אלו שהובילו במשך כל השנים. כאשר הן לא נמצאות כפי שמסתמן היום בממשלה ובמוקדי קבלת ההחלטות שיכולים להניע תהליכים, רפורמות והצעות חקיקה, זה בהחלט אומר שזה לא נמצא בראש סדר העדיפויות".

קרן ברק מסיעת "הליכוד" הסבירה כי לצערה הקול שהביאה איתה יהיה חסר בכנסת ה-25 של מדינת ישראל. "הקול שהבאתי, שנבחרתי בעקבותו בפריימריז הראשונים יהיה חסר, זה מה שבעיקר כואב לי", אמרה, "הנושאים שהתעסקתי בהם כנראה ישארו פתוחים".

למה נשים לא ניגשו לפריימריז?
קרן: "הן כן ניגשו. אני לא נבחרתי למרות שעשיתי עבודה מטורפת. שיטת השריונים שעשו הייתה מאוד גרועה, אמרתי לפני כן שהיא תפחית את מספר הנשים. אנשים אמרו 'למה להצביע לנשים, הן ממילא משוריינות', ויש ירידה במספר הנשים. אני נשארת פעילה וחזקה ומתכוונת לעמוד על המשמר ולהילחם בתוך הליכוד גם מבלי להיות חברת כנסת".

אמילי, את חושבת שאולי הדבר לא ייפגע?
אמילי: "אפשר להניח שאולי זה לא יתקדם באותו קצב, אבל אני בטוחה שזה לא ילך אחורה. אני לא חושבת שמישהו ילביש אותנו בברדסים אדומים, יכניס אותנו הביתה וינעל עלינו את הדלת. הנימוק לכל מה שקרה פה עכשיו היא מילה שמאוד קשה להגייה: דמוקרטיה. מצביעות ומצביעי הליכוד ידעו במי הם בוחרים. העולם של החרדים זה לא דבר שאפשר לשנות בקלות, זאת תרבות שלמה של אנשים שזה הקוד החברתי שלהם, אנחנו לא נשנה את זה כל כך מהר".

בהמשך, הסופרת והעיתונאית התייחסה לאיילת שקד שנותרה בחוץ: "איילת שקד נמצאת בבית בגלל אלימות שהופנתה כלפיה במשך שנה וחצי של הסתה, לי זה ברור שהיה יותר קל לעשות לה את זה בגלל שהיא אישה - אישה אמיצה. שלחתי לה פרחים, וכל אזרחי ישראל צריכים לחשוב לשלוח לה פרח, כי היא פעלה למען אזרחי ישראל, ניהלה קמפיין אינטליגנטי נטול הכפשות והיום היא יושבת בבית כי היה נורא קל לצאת נגדה".

האם אנחנו צריכות לחשוש ממיעוט נשים בקואליציה? (צילום: מתוך "גלית ואילנית", קשת 12)
מיכל פעילן | צילום: מתוך "גלית ואילנית", קשת 12

אני לא רוצה להצטרף לחגיגה הזאת של כל מה שאומרים, אבל האם יכול להיות שלשם המציאות הולכת?
ענת: "יש פה שני סיפורים גדולים על השולחן שאנחנו יודעים שהם כבר מתגלגלים: הפלות וזכויות נשים על גופן. בכנסת האחרונה אישרו תקנות שמקלות, אבל אלו רק תקנות. אני לא סומכת על חברי הכנסת ושרי הממשלה שהם יהיו אלו שיאבקו על הזכות. ישנו גם את נושא ההדרה וההפרדה בין גברים ונשים, ככל שלא תהיה בלימה מוחלטת של המהלך זה רק ילך ויתגבר. ראינו את מה שקרה בארה"ב ובפולין".

אני מחפשת זווית ורודה להסתכל על העניין, אולי לממשלה כזאת יהיה יותר קל להעביר חוקים?
קרן: "גם לתקשורת יש פה הרבה כוח לשים את הנושאים האלה על סדר היום. כמו כן, יש אנשים בתוך הליכוד שהם יותר ליברלים וגם בש"ס יש חברי כנסת שהם הרבה יותר ליברלים ממה שנשמע".

מיכל: "יש היום מפלגות חרדיות שלא נותנות מקום לנשים במפלגה, זה נתון, לא סימן שאלה. לא צריך לשתוק על זה, אני לא אשב בצד ואגיד שאין מקום לנשים ואין מה לעשות. יש מקום להציף את זה, להגיד שזה לא בסדר".

אמילי: "הנשים החרדיות מנסות בעצמן לטפל בסיפור הזה להערכתי זה יקרה בדור של הילדות שלנו. זה בקצב שלהם. שמעתי פה נבואה שאומרת שיאסרו הפלות ובעיני זו הזייה".

האם אנחנו צריכות לחשוש ממיעוט נשים בקואליציה? (צילום: מתוך "גלית ואילנית", קשת 12)
אמילי עמרוסי | צילום: מתוך "גלית ואילנית", קשת 12

בדיון הסוער שהתפתח באולפן, מיכל דיברה על נושא ההפלות: "אני מסכימה עם אמילי וחושבת שלא יקבלו אותה, אבל יש דרישה במשא ומתן הקואליציוני לבטל החלטות שנעשו קודם לכן, כמו הדרישה לשנות את ההחלטה על טיפולי המרה. אותו דבר לגבי השינוי שעשה ניצן הורביץ' ובכך הקל על נשים בהליך של הפלה. זה לא נשמע לי מופרך שיבקשו לבטל את ההקלות. החשש הוא לא שנקום פה למדיניות שנשים לא יכולו להסתובב במרחב הציבורי, אלא שלא יקדמו דברים וזה חשש עצום בעיניי כאישה".