היסטוריה רפואית בארצות הברית: בשבוע שעבר הורה ארגון ה-FDA – מנהל התרופות והמזון האמריקאי - על איסור מכירה והפצה של רשת כירורגית לתיקון צניחת אברי האגן אצל נשים. נגד הרשת הנרתיקית, מוצר סינתטי שהושתל אצל מיליוני נשים כדי לחזק את שרירי האגן החלשים שעלולים לגרום לאברי האגן לצנוח, מתקיים מאבק משפטי ורפואי ארוך. ההנחיה האחרונה היא הפעולה המחמירה ביותר שנקט הארגון במאבק זה עד היום.

נשים וגורמים משפטיים שונים ניסו במשך שנים לשכנע את ה-FDA כי שתל הרשת גורם לנזק, והמחלוקות על הבטיחות בשימוש בו נמשכת כבר מעל עשור. לאחר שבעבר הוציא הארגון אזהרות חמורות על שימוש במוצר, בשלישי שעבר הוא הורה באופן חד משמעי לאסור את מכירתו והפצתו ברחבי ארצות הברית.

"צניחת אברי האגן ברמות שונות מתחוללת אצל כמחצית מאוכלוסיית הנשים מעבר לגיל 30", אומר למאקו ד"ר אילן זיו, מומחה בגינקולוגיה, מיילדות ואורו-גינקולוגיה, "זהו מצב שבו מערכת התמיכה של אברי האגן - הרחם, שלפוחית השתן, המעי וכו' - אינה מצליחה להחזיק אברים אלו במקומם והם צונחים לתוך הנרתיק, הנקודה החלשה ביותר באגן, או אל מחוץ לגוף דרך הנרתיק.

נשים שחוות צניחה כזו מתלוננות על תחושת גוש בנרתיק או מחוצה לו, קושי בהליכה, תחושת כובד ולחץ באגן, קושי בריקון שלפוחית השתן והמעי, הפרשות, דימומים, קושי בקיום יחסים ועוד". ד"ר זיו עצמו עומד מאחורי פיתוח ישראלי מקורי הנמצא בימים אלו בשלבי רישוי אחרונים - התקן זעיר וחד פעמי דמוי טמפון, המוחדר עצמאית על ידי האישה לתוך הנרתיק באמצעות מוליך, תקף לשבוע וניתן להסרה בדומה לטמפון על ידי משיכת חוט.

"ההחלטה של ה-FDA נושאת בחובה השלכות מרחיקות לכת על הפרקטיקה הרפואית בתחום הטיפול בצניחת אברי האגן בעולם כולו״, אומר ד"ר בני פיינר, כירורג בכיר, מנהל היחידה לאורוגינקולוגיה ורצפת האגן במרכז הרפואי הלל יפה ומנהל המרפאה הרב תחומית לרצפת האגן בנגה מדיקל, ומוסיף כי לדעתו המקצועית מוטב כי בידי הרופא המנתח יהיו אפשרויות מגונות לטיפול במצבים שונים: "אין שיטת ניתוח אחת שהיא הטובה ביותר בכל מצב נתון,  ואני בהחלט יכול לדלות מזיכרוני מקרים בהם סברתי כי שימוש ברשת המושתלת דרך הנרתיק הינו הפתרון המתאים ביותר, בהתחשב בעברה הרפואי והכירורגי של המטופלת ובהערכת מצבה הקליני".

בישראל עדיין נעשה שימוש ברשת הנרתיקית. ממשרד הבריאות נמסר כי עד היום לא התקבלו פניות או תלונות בנושא, וכי לאחר מעקב אחרי החלטות הרשות הרגולטורית האמריקאית ובחינת הנושא עם גורמים מקצועיים - יוחלט על המדיניות בשימוש במוצר בניתוחים בישראל.