"מופע הקולנוע של רוקי" הוא סרט קאלט משנת 1975, שגיבש סביבו קהילות של מעריצים בכל העולם. גם בישראל פועלת "קהילת רוקי" משגשגת, המגיעה באופן קבוע להקרנות של הסרט בבתי הקולנוע ומעלה במקביל המחזה חיה של התסריט. ממש כמו אופיו של הסרט עצמו, גם האווירה בהקרנות המיוחדות מינית ומשוחררת.

בשבועות האחרונים החלו להתפרסם ברשתות החברתיות עוד ועוד עדויות על יחסים בעייתיים בין קטינות ובגירים בקהילות שונות בישראל, וביניהן בין היתר גם בקהילת רוקי. בסוף השבוע האחרון התפרסמה במגזין סוף השבוע של mako כתבה נרחבת בנושא, וכמה מהעדויות שהובאו בה העלו סיפורים שהתרחשו בקהילת רוקי הישראלית בעשור הקודם.

כעת, בעקבות הרעש התקשורתי, מנסים בקהילה לשנות את הכללים. בפוסט שעלה בסוף השבוע האחרון הודיעו מנהלי הקהילה  כי צוות מרחב בטוח של "קהילת רוקי" עומל על גיבוש תקנון במטרה לאפשר לבאות ובאי המופעים להרגיש בטוחות ובטוחים בקהילה, בהופעות ובחזרות.

"כקהילה שיש בה עיסוק פומבי בפתיחות מינית ובנזילות מגדרית חשוב לנו לשמור על מרחב בטוח עבור כל הבאים והבאות להופעות, בין בקהל ובין בקאסט שעל הבמה או מאחורי הקלעים", נכתב בהודעה בפייסבוק, "אנחנו עומדות ועומדים לצד הנפגעות, חברות הקהילה בעבר או בהווה, ופועלים כדי שאירועים של בריונות, של ניצול מיני או של פגיעה מינית לא יקרו בקהילה שלנו. בימים אלו צוות מרחב בטוח של קהילת רוקי עומל על גיבוש תקנון שיסייע לכולנו להרגיש בטוחות ובטוחים בקהילה, בהופעות ובחזרות. התקנון המלא יפורסם בהמשך, ולפני ההופעה הבאה".

קהילת מופע הקולנוע של רוקי הישראלית (צילום: מתוך הפרופיל של קהילת מופע הקולנוע של רוקי, Dan Ofer, פייסבוק)
כמו הסרט עצמו, גם האווירה בהקרנות מינית ומשוחררת. קהילת רוקי הישראלית | צילום: מתוך הפרופיל של קהילת מופע הקולנוע של רוקי, Dan Ofer, פייסבוק

"ראיתי מה קורה, אבל לא הבנתי שצריך להתערב"

"הסיפורים שצפו בשבועות האחרונים ואז הכתבה הציפו המון זכרונות והפילו לא מעט אסימונים בקרב חברות וחברי קהילה בהווה ובעבר", מספרת היום ל-mako ליאת (שם בדוי), חברת הקהילה בשני העשורים האחרונים, "חלק מהסיפורים זיהיתי כי ממש הייתי שם וראיתי מה קורה, אבל לא הבנתי שצריך להתערב או לעשות משהו. מערכות יחסים כאלה, של גברים עם נערות, היו נפוצות מאוד בקהילה במשך שנים, ולקח לנו לא מעט זמן להבין את זה".

לדבריה, זוהי לא הפעם הראשונה בה עולה הנושא בקהילה. "ב-2012 כבר היה ניסיון להציף את הנושא של הטרדות, תקיפות ושל בגירים וקטינות, אבל הקרקע לא הייתה בשלה. נעשתה עבודה בקרב המנהלים, אבל כנראה זה לא היה מספיק. השיח היום שונה, גם אצל בני הנוער וגם אצל המבוגרים. אנחנו בעיקר מקוות שזה לא יתמסמס ושיהיה שינוי מהותי. האתגר הגדול יהיה פחות בהופעות ויותר במה שקורה אחרי ולפני, אבל אני מאמינה שהיום אנשים פחות ישתקו אם הם רואים משהו בעייתי מהצד".

בכתבת מגזין סוף השבוע הבאנו את עדותה של דניאלה (שם בדוי), שסיפרה על קשרים שניהלה במסגרת קהילת רוקי כנערה: "יש לי תמונות שלי בת 14 מחובקת עם גברים בני 27-30. לא מעט התמזמזו איתי, והדבר היחיד שמנע מהם לשכב איתי היה החוק. אבל לא צריך ללכת עד הסוף עם נערה בת 14 בשביל לעשות נזק. לא הייתי צריכה לשכב איתם כדי ללמוד שהגוף שלי הוא לא שלי, שהוא כלי נסחר", סיפרה שם, "לכן חזרתי שוב ושוב לקהילה הזאת. נתנו לי שם תשומת לב, גרמו לי להרגיש שאני רצויה ושרואים אותי. חשבתי שאני נותנת מין ומקבלת יחס וככה זה בעולם. הסערה עם הכדורגלנים מחזירה אותי לשם כי גם אני הייתי ילדה, וילדים בגן משחקים ירוצו ויעלו על כל המתקנים ויכול להיות שגם יפלו, והתפקיד של המבוגרים הוא להשגיח עליהם. ילד לא יודע מה יכול לפגוע בו. הגברים, הם ידעו שזה לא בסדר והאחריות הייתה עליהם, אבל זה לא הזיז להם. מבחינתם זה היה איסור חוקי שרירותי, כמו איסור לעשן מריחואנה".

לכתבה המלאה ממגזין סוף השבוע של mako