נשים חרדיות, מריכוזים של החברה החרדית, מגיעות ללדת בבתי החולים וטוענות שהן זוכות שם ליחס משפיל, מבקשים מהן לחכות מחוץ למיון, מרדימים מסרבים לתת אפידורל, יולדות שמסומנות במדבקה צהובה - האם מדובר בצוות רפואי שמנסה להגן על עצמו בצורה לגיטימית, או על חציית גבול בעייתית?

"ילדתי בתחילת מרץ, עוד לפני שהיה סגר על העיר" סיפרה הבוקר שרה (שם בדוי) לפאולה וליאון, "שאלו אותי מאיפה את וישר לקחו אותי, צוות ממוגן, לחדר צדדי של קורונה. לא הבנתי למה, לא הייתי חולה ושבועיים לא יצאתי מהבית, 'אתם מבני ברק תצטרכו להיות פה'. היא הסבירה שזה משהו זמני, אבל אחרי שאדם יוצא שלילי, למה להתייחס אליו ככה?".

כזכור, ביום חמישי האחרון פורסם ב-mako תחקיר נרחב על היחס לו זוכות נשים חרדיות, בהריון ולידה, במערכת הבריאות. משבר הקורונה הביא איתו אתגרים רבים למערכת הבריאות – אחד מהם הוא הניסיון להמשיך להפעיל מחלקות רפואה דחופות תוך צמצום הסיכוי להתפשטות הנגיף בקרב מטופלות אחרות והצוות. אלא שנראה שבמיוחד במקרים של האוכלוסייה החרדית, הקו בין יחס משפיל ומפלה לבין ניסיון לשמור על הצוות והמטופלים מיטשטש. עוד ועוד נשים, בעיקר מהחברה החרדית, מעידות על מצוקות ועיכובים בכל הנוגע למענה רפואי לנשים בהריון ולידה, באופן שעלול אף לסכן את הנשים ואת העוברים.

במקרה אחד סרב מרדים לתת אפידורל ליולדת שהגיעה מאלעד. במקרה אחר יולדת מבני ברק שהגיעה לבית החולים לניאדו סומנה במדבקה צהובה על דש הבגד. צעירה חרדית אחרת שהגיעה ללדת בבית חולים בירושלים נשלחה לבידוד למרות שאינה חשודה בקורונה, ולא הורשתה להיכנס עם בעלה ועם תומכת הלידה שהגיעה איתה. במקרה אחר אמרה רופאת נשים למטופלת חרדית שנמצאת בשבוע ה-17 להריונה ואשר נאלצה לפספס את הסקירה הראשונה (המבוצעת בדרך כלל סביב שבוע 14 – ל.ב.ס) – לאחר שכל הבדיקות המתבצעות בבני ברק בוטלו - "מקסימום אפשר לעשות גם הפלה יותר מאוחר". יולדת אחרת נתבקשה לקחת בעצמה את בדיקות הדם של היילוד שלה כי הצוות לא הסכים להיכנס לחדר שלה.

 

"חשוב לי להגיד לציבור הרופאים והמילדות והצוות - אנחנו לא נגדכם, אנחנו איתכם", אומרת ציפי ולס, מנהלת המרכז החרדי לחינוך ללידה, "כשהקמנו את הפורום הזה זה היה בשביל הנגשה של החומר וההנחיות שניתנות מבתי החולים. הבאנו למודעות את ההנגשה של בתי החולים למען הצוות ולמען היולדות".

צפו בקטע המלא מתוך פאולה וליאון