ארבע הצעירות שהיו כלואות בשלושת החודשים האחרונים בווארנה שבבולגריה לאחר שנתפסו מבריחות למדינה גת שוחררו אתמול, לאחר שבימים האחרונים התנהלו מגעים חשאים בין עו"ד מקומי שייצג אותן לבין התביעה במשפט. הארבע: רבקה זוארץ, 20, אדף צורף, 20, בת אל פרץ, 22, וצופיה יהודה, 21, המתגוררות בבני ברק, הרצליה, ראשון לציון ופתח תקווה נעצרו ימים ספורים לפני ראש השנה בעת שהבריחו לווארנה 93 ק"ג גת בשליחותו של י', סוחר גת גדול מישראל, והן צפויות להגיע לארץ כבר היום.

"המזל הכי גדול שלהן היה שהן היו יחד בתא. ככה יכלו לתמוך האחת בשנייה", סיפרו קרובי משפחתן של הנשים ל-mako, "הן סיפרו שבהתחלה כלאו אותן בתאים נפרדים, אבל אחרי שהתקשרו לקונסוליה הישראלית והקונסול ואנשיו התערבו, השאירו אותן יחד וזה הציל אותן. הן לא חושבות שהיו שורדות אחרת, פחדו להשתגע". הצעירות סיפרו לבני משפחתן שבית המעצר היה מיושן וכי הן שהו בתנאים קשים מאוד והתמודדו עם קור גדול בלילות. "הן אומרות שעברו גיהינום. הן היו בטוחות שיישלחו אותן לעשר שנים בכלא וסיפרו שכל היום התפללו לקדוש ברוך הוא שיחלץ אותן מהצרה הזו, בכו והתחננו, והוא נעתר לבסוף לתפילות שלהן".

אדל צורף (צילום: צילום פרטי)
אדל צורף | צילום: צילום פרטי

צופיה יהודה (צילום: צילום פרטי)
צופיה יהודה | צילום: צילום פרטי
ארבע הצעירות מספרות שקיבלו מ-י', סוחר הגת הישראלי, כרטיסי טיסה הלוך וחזור לבולגריה, כולל שהיה על חשבונו בית מלון לשלושה לילות ו-2,000 שקל לבזבוזים, בתמורה להברחת הגת – שלדבריהן, הסוחר אמר שאינה מוכרת בבולגריה כסם. י' עצמו מכחיש וטוען שהצעירות הבריחו את הגת על דעת עצמן.

כשהגיעו לשדה התעופה נחרדו הארבע לגלות שביציאה יש עמדת בידוק נוספת למזוודות. הן התקשרו ל-י', שלדבריהן אמר להן לעזוב את שדה התעופה ללא המזוודות. "לא היו לנו בגדים ולא כלום, רק מה שלבשנו עלינו. הכול נשאר במזוודות בשדה התעופה", סיפרה רבקה זוארץ בשיחה עם "דיווחים בזמן אמת", "נסענו למלון. התקשרנו להורים והם אמרו לנו להתקשר לשגרירות להתייעץ מה לעשות ואחרי שעה בערך עצרו אותנו. לקחו אותנו למשטרה והכניסו אותנו למעצר כשאין לנו שמיכות, בגדים, כלום. קפאנו מקור, כל הגוף רעד לנו. מההיסטריה צעקנו וזה עצבן את השומרים שאמרו לנו לשתוק. היינו בפאניקה, בכינו בלילות. בקושי נגענו באוכל".  

הוריה של בת אל פרץ טסו לווארנה, שכרו בית ורכשו בגדים, מוצרי היגיינה ואוכל כשר לעצורות, ביקרו אותן ועודדו אותן. בהמשך ביקר אותן גם השגריר ודאג שיקבלו ציוד אישי נוסף. "הן סיפרו שהשומרים בכלא צעקו עליהן והרביצו להן, משכו לאחת מהן בשיער וגררו אותה על הארץ", סיפרו בני המשפחה, "הן תיארו תנאים נוראיים, אמרו שעדיף היה להיות בגן חיות מאשר בכלא הזה. הן מאוד פחדו לחטוף שם מחלות, חשבו שימותו מקורונה. בלילות התקשו לישון בגלל סיוטים".

"זו פעם ראשונה שאנחנו מסתבכות עם החוק", אמרה אחת מהצעירות, "אנחנו בחורות צעירות ותמימות וסוחר גת עבד עלינו. הוא הפקיר אותנו. אנחנו לא נשכח ולא נסלח את מה שעשה לנו. שלושת החודשים האלה היו כמו נצח. פחדנו שלעולם לא נצא מהכלא, שישכחו מאיתנו. לא ידענו שיש משא ומתן לשחרר אותנו. העו"ד הבולגרי כל הזמן דאג להרגיע אותנו והבטיח שהכול יהיה בסדר, הוא היה המלאך המציל שלנו".

קנס של 25 אלף שקל

לפי גורם שהיה מעורב בפרשה, הוריהן של הצעירות פנו לארגונים יהודיים בארץ ובארצות הברית במטרה לגייס כרבע מיליון דולר, וכל משפחה שילמה לעורך הדין הבולגרי 100 אלף שקל. "זו הייתה עבודת נמלים. היו גם גורמים פוליטיים בישראל שלחצו על הממשל בבולגריה לשחרר את הצעירות, שכן הן לא סוחרות סמים. כל המגעים החשאיים הבשילו לפני יומיים והכול נסגר בין הצדדים", סיפר הגורם המעורב, "בהסדר נקבע שהתביעה במשפט תסתפק בחודשי המעצר שלהן כעונש בתיק ושהן ישלמו קנס של 25 אלף שקל". עו"ד מרדכי ציבין, הנחשב למומחה בטיפול בישראלים שנעצרו ברחבי העולם ובשחרורם מהכלא, היה מעורב גם הוא בניהול המגעים החשאיים לשחרור הצעירות וייצג אותן בהתנדבות.

"הדבר הראשון שעשינו היה ללכת ללונה פארק ולנשום סוף סוף אוויר של חופש אחרי כל מה שעבר עלינו. היינו סגורות בתא בלי חלונות. בלי כלום", סיפרה זוארץ לדיווחים בזמן אמת, "אני לא מעכלת עדיין שהשתחררנו. אני מודה לכל מי שעזר לנו".

כפי שחשפנו אתמול ב-mako, הצעירות מתכוונות להגיש תביעה נגד י' על כך שהונה אותן ועל הנזקים שגרם להן. "אנחנו לא נשתוק ולא נוותר לו, הוא ישלם על מה שעשה לנו. כשנגיע לארץ נתבע אותו על הרבה מאוד כסף. הוא צריך להתבייש שהתעלם מאתנו ולא טרח לסייע להורים שלנו ולנו כשהיינו עצורות ולקחת אחריות על המעצר שלנו", ציינה אחת הצעירות.