"היי, אני רוצה לעדכן אתכן שוולריה מורוז, אמה ושתי אחיותיה הגיעו בשלום לבית הוריי בסנדומיירז, פולין", עדכנה אישה בשם נטליה בקבוצת הפייסבוק הבינלאומית "הוסט א סיסטר" (Host a Sister, ארחי אחות), בה מגוייסת בימים אלה נשים מכל רחבי העולם המציעות סיוע לפליטים ובעיקר לפליטות הנמלטים מהמלחמה. 

"כשפתחתי את הקבוצה ב-2019 לא היה לי מושג שהיא תעזור לנשים במלחמה", אומרת ראשווינדה (33) מניו אורלינס בשיחה עם mako, "הקמתי את הקהילה במקור אחרי שנתקלתי בסיפור על אישה שהותקפה על ידי גבר שהתארח אצלה ב'קאוץ' סרפינג', אז רציתי שיהיה מרחב לאירוח בטוח של נשים עבור נשים. מהר מאוד לא היה מדובר רק בטיולים - אם נתקעת לבד בעיר כי החבר שלך נפרד ממך, או שאת בודדה בעיר חדשה ואין לך איפה להיות בכריסמס, או אפילו אם פספסת את הטיסה שלך ואת תקועה בשדה תעופה - מישהי יכולה לעזור לך".

בימים האחרונים, כאמור, שינתה הקבוצה את המיקוד שלה - ורבים מהפוסטים מיועדים לנשים אוקראיניות המצויות בצרה. "מי שמציעות עזרה הן בעיקר נשים שגרות בארצות קרובות כמו פולין, גרמניה ומדינות נוספות באירופה", מספרת ראשווינדה. "נשים בכל הגילים, גם כאלו עם משפחות וילדים, כותבות בקבוצה שהן ישמחו מאוד לארח או לעזור בכל דרך אחרת לנשים שתקועות או שחוות בעיות".

 בפוסט של נטליה, למשל, סופר על משפחה שהצליחה לעבור את הגבול לפולין והגיעה בבטחה לבית מארח. אב המשפחה, סיפרה נטליה, לא הורשה לחצות את הגבול ונשאר באוקראינה. לפוסט היא צרפה גם את פרטי חשבון הבנק דרכו ניתן לתרום למשפחה האוקראינית.

נשים באוקראינה (צילום: Bumble Dee | shutterstock)
אישה מספרד פרסמה בקבוצה הצעת עזרה המיועדת לנשים צעירות העומדות בפני סכנה של סחר | צילום: Bumble Dee | shutterstock

אישה מספרד פרסמה בקבוצה הצעת עזרה המיועדת לנשים צעירות בפרט, העומדות בפני סכנות בגבול מחשש שייחטפו לטובת סחר בבני אדם: "אני כאן כדי לעזור לכל בחורה צעירה (מתחת לגיל 20, מכיוון שהן פגיעות במיוחד כרגע) שנמצאת לבדה. אם תצליחו לנסוע לעיר שממנה תוכלו לטוס (אני יכולה לעזור גם בזה), אני אשלם על הכרטיסים שלכן לספרד מכל עיר ותוכלו להתארח אצלי בחדר האורחים. אני אכסה את כל ההוצאות שלכן כדי לבוא לכאן ולהישאר כאן, ואעזור לכן להבין עם הזמן 'מה הלאה'", היא כתבה.

>> מה רוצה פוטין? כל מה שצריך לדעת על המלחמה בין רוסיה ואוקראינה

"אני והמשפחה שלי (בעלי, ילדינו בני ה-9, 3, ו-9 חודשים, יחד עם שני חתולים) יכולים לארח משפחה קטנה של עד שלושה אנשים", כתבה אישה אחרת משוודיה. "זה לא בית ענק אבל אנחנו יכולים לפנות לכם את החדר הגדול ביותר. אנחנו יכולים לאסוף אתכם ממאלמו או כל עיר דרומית, אני יודעת שזה קצת רחוק אבל רצינו להציע עזרה במה שאנחנו יכולים. בנוסף, אם את מניקה וצריכה משאבת חלב, יש כאן כזאת עבורך. אנחנו מתפללים בשבילכם!"

 

 

ראשווינדה מדגישה כי על אף שכללי הקבוצה לא מאפשרים לגברים להצטרף ולפרסם בקבוצה, אין מניעה שאישה תבקש עזרה עבור גבר. "חשוב לנו לכבד את הכללים של קבוצה שמיועד לנשים בלבד, אבל העזרה לא מוגבלת", היא אומרת.

לאחר הצעות העזרה הרבות והשיח הער שנוצר סביבן, חסמו מנהלות הקבוצה את האפשרות להגיב לפוסטים מחשש שאלו יחשפו מידע שיעמיד את הנשים בסכנה, ועודדו את נשות הקבוצה לשוחח זו עם זו באופן פרטי. בנוסף יצרו מנהלות הקבוצה טופס דרכו נשים שרוצות לעזור יכולות להכניס את פרטיהן ואת העזרה שהן מציעות – כסף, הסעות, קידום בירוקרטיות הדרושות למעבר בין ארצות וכמובן מקום לינה, כך שאוקראיניות הזקוקות לעזרה יכולות לפנות למנהלות הקבוצה שיחברו ביניהן. "לראות את הטבע של הנשים בקבוצה - הנדיבות והרצון לעזור לנשים אחרות, זו לא הפתעה עבורי", אומרת ראשווינדה. "נשים רוצות לעזור לנשים אחרות במלחמה, במיוחד לכאלו עם ילדים".

"אני רק רוצה להגיד תודה לכולן", כתבה צעירה אוקראינית, "תודה שאכפת לכן מאיתנו. אתן לא יכולות לדמיין כמה זה חשוב לי לראות, לשמוע ולהרגיש את התמיכה בקבוצה הזאת. המצב עלול להחמיר בכל רגע, והעזרה שלכן היא חיונית. אתן מפיצות אהבה, נדיבות וכמיהה לחופש. תודה".