הבלגאן סביב החזרת טיפולי הפוריות נמשך: עם תחילת משבר הקורונה הודיעו במשרד הבריאות על הפסקת כלל טיפולי הפוריות. חודש לאחר מכן, עם ההאטה בקצב ההדבקה, הודיעו במשרד כי כי החל מתחילת מאי יוחזרו, בהדרגתיות, טיפולי הפוריות שהופסקו לפני כחודש. אלא שעיון בהנחיות משרד הבריאות ושיחות עם מטופלות מעלים כי בפועל, לרבות מהזקוקות לסיוע בכניסה להריון או לשימור פוריות, עדיין לא מתאפשר לחזור לטיפולים.

כך, לדוגמה, מחוייבות המטופלות לעבור שתי בדיקות קורונה מקדימות - אחת בתחילת הטיפול ואחת נוספת 72 שעות לפני השאיבה. אם יש למטופלת בן זוג המעורב בתהליך גם הוא ידרש לעבור את הבדיקה - אך לא כל הרופאים מספקים למטופלות את ההפניות לבדיקות המדוברות.

בנוסף, הטיל המשרד מגבלות רבות על שאלת מי יכולה לחזור לעבור טיפולים: טיפולי IVF מבוצעים רק לנשים מגיל 39 ומעלה, אך לא עבור נשים עם מחלות רקע כגון יתר לחץ דם, סוכרת, מחלת ריאות כרונית או BMI מעל 35. במרפאות הפוריות מקבלים בשלב זה נשים מגיל 35 ומעלה בלבד ללא מחלות רקע.

"לא ברור למה טיפולי הפוריות לא חוזרים לגמרי. אין לזה שום סיבה הגיונית" אומרת מטופלת אחרת, "למה לעשות לק ג'ל מותר? ולנסות להביא ילד משלי לעולם - אי אפשר? למה כל הרחובות הפתוחים, מפוצצים באנשים שהולכים לקנות בגדים- וזה מותר ולי אין את האפשרות הכי לגטימית בעולם? אני עוברת טיפולים הורמונליים והזרעות במשך שנים, אפילו טיפולים פשוטים - ללא הפריה חוץ גופית לא מאפשרים לנו לעשות, זה לא הגיוני שניתוחים פלסטים אפשר לקיים בתקופת הקורונה וטיפולי פוריות לא". 

"השירותים הרפואיים וכל טיפולי היופי נפתחו לחלוטין באישור משרד הבריאות, אך רק ממטופלות IVF נדרשות בדיקות קורונה מקדימות" אומרת ל-mako מטופלת, "יחידות ה IVF לא יודעות עדין להתמודד עם ההנחיות ועל כן יש עיכוב בתחילת הטיפולים. מסיבה שלא ברורה, ניראה כי כל הארגונים חושבים שלגיטימי להחליט בשביל נשים מה טוב בשבילן, אבל השאר יכולים לקבל החלטה לבד". 

 במקביל פנו השבוע קהילת אנדומטריוזיס ישראל במכתב למנכ"ל משרד הבריאות בבקשה להחריג חולות אנדומנריוזיז ממגבלות טיפולי הפוריות., "דחיית מועד שימור הפוריות וטיפולי הפוריות עבור חולות אנדומטריוזיס מהווה פכיעה ממשית בסיכויין להרות, הן באופן טבעי והן באמצעות הפרייה חוץ גופית. גם דחייה של חודש או חודשיים עלולה לסכן את סיכויי האישה להרות באופן שמעורבות רפואית כבר לא תוכל לסייע". בקהילה ביקשו ממשרד הבריאות להחריג את חולות האנדומטריוזיס ולאפשר לחולות בדרגות קשות או כאלו עם רידה ברזרבה השחלתית לחזור לטיפולים.

 

תגובת משרד הבריאות טרם התקבלה במערכת: המלצות הועדה שהתכנסה ביום שישי האחרון הוגשו למשרד הבריאות והן נבחנות במטרה לקבלן ולאפשר את כל טיפולי הפיריון בזהירות הנדרשת לעת הזו.

 

ליצירת קשר עם הכתבת liat.barstav@mako.co.il