לפני כמה חודשים הגיעה מיטל ביטון למוקד חירום לרפואת נשים ונכנסה לחדר הרופא. "קיבל אותי גניקולוג שנתן לי את התחושה שאני 'רק איבר'. הוא לא שאל שאלות, לא הקשיב לשאלות שהיו לי, ורק הלך לפי פרוטוקול סדור", היא מספרת, "לפני הבדיקה הפיזית אמרתי לו שהיחס שהוא נותן לי לא נעים, שהוא לא מקשיב למה שאני אומרת ושחשוב לי לקבל מענה לכל השאלות שלי. בפנים הכי אדישות הוא אמר שהוא יכול להפנות אותי לרופא אחר במוקד, והסכמתי".

כשביטון נכנסה אל חדר הרופא הנוסף, החוויה הייתה שונה לחלוטין. "קיבלתי יחס מדהים. הוא היה כל מה שאישה יכולה לבקש מגניקולוג. זו הייתה ממש חוויה מעצימה, לא פחות, וכשיצאתי משם ראיתי את כל הנשים בתור לרופא הראשון וכאב לי שתהיה להן חוויה אחרת". ביטון יצאה מהמרפאה והחליטה לעשות מעשה, וככה נולדה רשימת גניקולוגים מומלצים לשנת 2022 - רשימה בה נשים ממליצות זו לזו על הרופאים מהן קיבלו את היחס הטוב ביותר, בה נמנים כבר 236 רופאים שמסודרים לפי כמות ההמלצות שקיבלו.

מגיעה לנו גישה לרפואה שעושה לנו טוב

כל בדיקה אצל רופא היא אינטימית, אבל בדיקה אצל רופאי ורופאות נשים אינטימיות אפילו יותר. בשנים האחרונות לא מעט נשים מתחילות לדבר על הרגישות שבבדיקה הגניקולוגית, ודינימיקות בעיתייות של הטרדה ויחס לא הולם מצד הרופא למטופלת עולות לכותרות יותר ויותר. ביטון, מחנכת למיניות בריאה ומנחה בשיטת מודעות לפוריות, פרסמה השבוע את הרשימה אחרי ארבעה וחצי חודשים בהם עבדה עליה.

את השמות ברשימה אספה ביטון באמצעות פוסט שפרסמה בקבוצת נשים סגורה בפייסבוק - פוסט שכבר גרף למעלה מאלף לייקים ומאות תגובות. "בדיקה גניקולוגית היא אחת הבדיקות הכי רגישות שיש. היא יכולה לגעת בקישקע שלנו, בכל המובנים", כתבה שם, "אנחנו ראויות לרפואת נשים שרואה אותנו, שמקשיבה לנו, שמבקשת רשות, שרגישה אלינו, שמסבירה לנו, שרואה בנו שותפות, שנותנת לנו קרדיט. כל מי שחוותה בדיקה גניקולוגית מיטיבה ונעימה, אנא ממך, כתבי לנו מי הרופא.ה שביצעו אותה, ומהתגובות פה אני ארכז רשימה מסודרת של כל הרופאים.ות האלו לפי קופת החולים. בואו נעשה שבשנת 2022 לכולנו תהיה גישה לרפואה שעושה לנו טוב".

מה הופך גניקולוג למומלץ

הפוסט של ביטון קיבל מאות תגובות מנשים שהמליצו על רופאי ורופאות הנשים שלהן, וביטון עצמה קיבלה עוד עשרות פניות בהודעות פרטיות. "רציתי להעביר הלאה חוויות טובות שנשים עברו אצל רופאי הנשים שלהן, ולתת לרופאים עצמם את הקרדיט", היא אומרת היום ל-mako, "ברשימה אין דיס המלצות, אבל כל מי שכתבה לי שהייתה לה חוויה רעה עם רופא מהרשימה - הורדתי את הרופא ממנה. הרבה נשים כתבו בתגובות שאפשר ללכת לרופאים ביום טוב או רע, אבל זו רשימה עממית לגמרי, בלי תמרון סטטיסטי. המלצות מתעדכנות מהקהילה". 

איזה תגובות קיבלת על הפוסט?
"היו סיפורים קיצוניים. פגיעות מיניות שנגמרו בתלונות, רופאים שבכלל לא מסתכלים על המטופלות, ונשים שכתבו 'עם הרופא הזה אני רק איבר מין, רק נרתיק, רק שחלות. לא רואים את הנשמה שמחוברת לגוף הזה'. היה לי מאוד קשה לשמוע את החוויות האלה, וכאבתי את כאבן של כל מי שפנו אליי בפרטי עם דיס-המלצות, אבל מאוד שמחתי להיות המיכל הזה - כי אני יודעת כמה יש בו צורך. יש כל כך הרבה סיפורים על רופאות ורופאי נשים שמשאירים מטופלות עם חוויות טראומתיות, ומצד שני היו גם המון רופאים שחזרו על עצמם עם המלצות חיוביות".

מה אפיין את הרופאים ה"טובים"?
"בעיקר קשב, הסבר על ההליך הרפואי ועל הבדיקה, אכפתיות, ולראות אותך לא כפות, אלא כבת אדם. הבדיקה היא מעמד מאוד משמעותי, והרופאים צריכים לכבד אותו. צריך לכבד את זה שאני מפחדת, שאני בעמדה 'נחותה' והרופא בעמדת 'הכוח'. תסבירו לי, ותתייחסו למה שאני שואלת. כשמדברים על רפואת נשים ועל מחדלים פגיעות מיניות נתפשות כשדה מוקשים, אבל לא מספיק לי שלא יטרידו אותי. אני רוצה שהם יהיו ראויים להיכנס לי לגוף לצורך בדיקה, נקודה".

מהי רפואת נשים אוטופית? 
"מלא פעמים קפאתי כשקיבלתי יחס רפואי לא הולם, כי אנחנו לא רוצות 'לעשות סצנה'. הרגשתי כל כך מועצמת כששיניתי לעצמי את המציאות ודרשתי את היחס שאני וכל הנשים ראויות לו - וזה המסר שאני רוצה להעביר. אני מאחלת לכל הגברים והנשים שלא לקחת את המציאות כמובנת מאליה. אם עוד מטופלות היו אומרות משהו לרופא שהתנהג אליי רע, כנראה שהיחס שלו היה משתנה. זה בסדר להגיד, וזה בסדר לדרוש את היחס שמגיע לנו".