האם ב"מחנות החינוך מחדש" של מערב סין מתבצעים פשעים אכזריים במיוחד כנגד נשים, והעולם שותק? בשנים האחרונות עומדת ממשלת סין תחת ביקורת קשה של המערב על הפעלתם של מתקנים סודיים במחוז שינג'יאנג בהם, לפי ההערכות, מוחזקים מעל מיליון מבני המיעוט האויגורי המוסלמי. מטרת הממשל בסין לסייע לאויגורים להגדיר את זהותם הלאומית ולחזק את נאמנותם למדינה, אבל עדויות קשות מהמחנות מספרות שוב ושוב על תנאי מעצר ועל מקרים של התעללות קשה. 

בראיון ל-CNN סיפקה לאחרונה אישה בשם קלבינור סידיק עדות חדשה: סידיק זומנה על ידי הממשלה לעבוד במחנה כמורה, ובראיון היא מספרת שנחשפה למקרים רבים של התעללות מינית, אונס ועינויים של עצורי ועצורות המחנה על ידי השומרים. 

במרץ 2007, לדבריה, החלה סידיק לעבוד במחנה. בראיון היא כיצד נכנסה לכתה כדי להתחיל ללמד את השיעור הראשון, ומצאה מולה כ-100 גברים ונשים בודדות בכפות רגליים וידיים אזוקות. "הסתובבתי וראיתי את הדמעות שלהם נושרות על הזקן", סיפרה, "הנשים העצורות, לעומת זאת, בכו בקול".

לדבריה של סידיק, העצורים והעצורות שלמדו אצלה הגיעו כשהם בריאים ומתפקדים, אבל במשך הזמן שליוותה אותם הבחינה איך הבריאות הפיזית והנפשית שלהם מיתדרדרת ללא הסבר. "כשהשומרים הגברים היו שותים בלילה, הם היו מספרים אחד לשני איך הם אונסים בנות ומענים אותן", היא אמרה, "הייתי עדה לטרגדיה איומה בזמן שלימדתי שם".

הסינים: "שטויות צרופות"

הטענות של סידיק על הזוועות בתקופתה במחנה דומות באופן מחריד לאלו שנתקבלו על ידי נשים איוגוריות שהצליחו להימלט מהמקום. אישה בשם טורסוני זיאודון ששהתה באחד מהמחנות סיפרה כי חלק מהנשים נאנסו כל לילה על ידי גברים סינים, ולפעמים על ידי יותר מגבר אחד, שנכנסו ובחרו את העצורה שהם רוצים לאנוס. היא בעצמה נאנסה, לדבריה, בשלוש פעמים שונות. לאחר ששוחררה מהמחנה בשנת 2018, ברחה זיאודון מסין ומאז היא חיה בארצות הברית.

הממשלה הסינית מכחישה עד היום את כל הטענות, ומתעקשת כי מדובר במרכזי הכשרה מקצועית שנועדו ליצור מקומות עבודה ולבטל את הקיצוניות האיסלאמית. בכירים סינים מתארים את העדויות העולות במערב כ"שטויות צרופות", למרות שהן ממשיכות להיערם עוד ועוד.