קצת קשה להאמין, אבל גם היום, כשבידינו מידע עצום בכל הנוגע לרפואה ולגוף האדם, תופעת ה"רפואה המגדרית" עדיין קיימת, ובגדול. נשים עדיין מקבלות יחס אחר, ומחלות נשיות מקבלות פחות מענה – החל מפיברומיאלגיה ועד למחסור בברזל. על פי נתונים, נשים הן 80 אחוזים מהחולים ב"מחלות שקופות", שהמודעות אליהן נמוכה ושיש קושי באבחון שלהן.

אז באלו מחלות "זוכות" נשים ליחס מפלה? אפשר לומר, בגדול, שכל מחלה "נשית" – כלומר כזו האופיינית יותר או הרווחת יותר בקרב נשים – מציגה טיפול פחות יעיל בצורה מסוימת. הסיבות לכך שונות, אך הן נעוצות בין היתר בעובדה שבמשך מאות שנים נשים היו מודרות מהמרחב הציבורי, והן עדיין מתמודדות עם מעמד נחות משל גברים. כמו כן חלק גדול מהמחקרים נעשו בעיקר -ולעתים רק - על גברים, כך שהרפואה כלל לא הייתה מודעת לכך שיש הבדלים מובהקים בתסמינים בין שני המינים. אז למה אתן צריכות לשים לב כדי לקבל את הטיפול שמגיע לכן?

פיברומיאלגיה

נקראת גם דאבת השרירים, וגורמת לכאבים מופשטים בגוף מסיבה שגם היום לא ידועה (ההשערות הן כי הכאבים נגרמים בשל שיבוש בפעולת המוח). בשל המצב, זמן האבחון הממוצע הוא 3–5 שנים. התסמינים הם כאבים בשרירים וברקמות הרכות ועייפות קשה. האבחון כאן הוא על דרך השלילה: יש לשלול מחלות מפרקים ראומטיות.

אנדומטריוזיס

מחלה גניקולוגית שנגרמת בשל נוכחות של תאי רירית הרחם באיברים אחרים, בעיקר איברי מערכת הרבייה הנשית. היא גורמת לכאבים עזים בזמן הווסת, ולעתים גם בשאר ימי החודש - ולמרות זאת זמן האבחון הממוצע שלה הוא 12 שנה. במקרה של אנדומטריוזיס, צריך קודם כל לעשות אולטרה סאונד וכדי לקבל אבחנה יש צורך ב-MRI. הבירור נעשה על ידי רופא נשים.

טרשת נפוצה

מחלה אוטואימונית, כלומר כזו שבמהלכה מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו – במקרה זה את סיבי העצב. זו מחלה נפוצה בטווח הגילים 20 עד 40, אך הרבה לא יודעים ששיעור הנשים החולות בה גבוה פי שלושה בהשוואה לגברים. התסמינים הם חולשה בגפיים, נימול, הפרעות ראייה והפרעות הליכה. אם עולה החדש יש לפנות לנוירולוג ולשאול אילו בדיקות יש לעשות.

התקף לב

אחת הדוגמאות המובהקות לאפליה של נשים ברפואה: במשך הרבה שנים נחשב התקף לב כתופעה "גברית" מאוד – כל זאת משום שהמחקרים בנושא כמעט לא עסקו בנשים, ולכן הרופאה כלל לא ידעה שתסמיני התקף לב "נשיים" שונים מאלו של גברים. כיום ידוע שהתמותה בקרב נשים עד גיל 55 גבוהה יותר בהשוואה לגברים – בין היתר בשל חוסר המודעות לעניין. התסמינים הם כאבים בחזה ולחץ, רק שהרופאים הרבה פעמים מייחסים את התסמינים למצוקה נפשית. האבחון נעשה על ידי אק"ג ובדיקות דם.

מחסור בברזל: בעיה "נשית" קלאסית

מחסור בברזל הוא מצב שבו רמות הברזל בגוף נמוכות מהנדרש. הברזל הוא יסוד חשוב שחיוני לתהליכים חיוניים בגופנו, וכאשר אין מספיק ממנו הוא עשוי לגרום ללא מעט בעיות– החל בעייפות וחולשה, נשירת שיער, כאבי ראש ועד לפגיעה במערכת החיסון, פגיעה בתפקוד השרירים ואף השפעה על יכולת הקשב, הריכוז והזיכרון.

מחסור בברזל נחשב תופעה "נשית" כיוון ששני תהליכים שחווה האישה משפיעים על משטר הברזל בגוף: הדימום בזמן המחזור החודשי והיריון. 10–15 אחוזים מהנשים סובלות מאנמיה. הדרך לטפל בכך מתחילה באבחון. פנייה לרופא כאשר את מרגישה את אחד או יותר מהתסמינים האלו, ואבחון באמצעות בדיקת דם פשוטה הבודקת את ההמוגלובין ואת הפריטין ("מאגרי הברזל"). במידה ויימצא חוסר, הטיפול בתרופה המכילה ברזל הוא פשוט ועשוי להטיב באופן כמעט מידי את התסמינים ולשפר את איכות החיים. 

 

הכותבת היא מומחית ברפואת המשפחה