כמעט שני מיליון פליטים כבר נמלטו מאוקראינה בשבועיים האחרונים מאז התחילו הקרבות – ורובם המוחץ הן נשים. "כמעט כל הגברים בגילאים האלו מחויבים כרגע בגיוס, והנשים הן אלו שבורחות עם הילדים", אומרת מיכל פרידלר (45), מרכזת עבודה עם פליטים בתנועת "המחנות העולים" שנמצאת כעת במשלחת סיוע בגבול פולין-אוקראינה, ומסבירה כי גם לאחר שהצליחו להימלט מהריסות מדינתן המופגזת, לא יוצאות האוקראיניות מכלל סכנה - בגבול יש מי שמחפשים לנצל את פגיעותן למטרות מין ועבדות. על פי התחזיות, אם המלחמה תמשך יעברו בשבועות הקרובים את הגבול כשבעה מיליון פליטים - מה שעלול, לטענת המומחים, להביא ל"עלייה חדה ומדאיגה בסחר בבני אדם".

"הפליטוּת הופכת אוכלוסיות שהן מלכתחילה פגיעות לפגיעות עוד יותר", אומרת פרידלר. "לרוב אלו נשים עם ילדיהן, שנותקו מהמפרנס העיקרי וצריכות לבנות חיים מאפס, הרבה פעמים ללא שפה וללא אמצעים. המצב הזה, שבו נשים עדיין תלויות בגברים, מאוד מחריף במצבי קיצון. מצד שני, אפשר להתרשם מהעוצמות של נשים שעברו מסע של שעות וימים עד שהגיעו לגבול של אוקראינה ופולין, לבד, עם הילדים, עם ההורים או עם חברה, רואים פה כל מיני מקרים. כמה תעצומות נפש צריך בשביל לעשות מסע כזה".

מעבר הגבול בין אוקראינה לפולין (צילום: מתנדבי מקו"ם )
"המצב שבו נשים עדיין תלויות בגברים מאוד מחריף במצבי קיצון". מתנדבים במעבר הגבול בין פולין לאוקראינה | צילום: מתנדבי מקו"ם

גברים תוקפים וגונבים, פדופילים מסתובבים

פרידלר מספרת שמאז שהגיעה היא שומעת מהפעילים המקומיים בשטח על תופעות קשות מאוד. "בכל מקום בו יש אוכלוסייה פגיעה, בצד האלפים שבוחרים לסייע יש גם מי שמנצלים לרעה את המצב. המתנדבים פה סיפרו לי על אנשים שמציעים טרמפים לנשים האוקראיניות מהגבול, תוקפים אותן ואף גונבים את המעט שהביאו איתן, ושמעתי גם על פדופילים שמסתובבים סביב ריכוזי הפליטים ומנסים לחדור אליהם".

בסרטון טיקטוק שעלה מחשבון אנונימי ובו המלצות לנשים שנותרו במלחמה באוקראינה, לצד המלצות כמו "חבשי קפוצ'ון לכל מקום ותלכי כפוף, אל תחייכי ואל תיצרי קשר עין - ככה אף אחד לא יטריד אותך", מופיעה גם עצה לפיה על הנשים לשאת איתן גלולות 'היום שאחרי': "גברים עושים דברים נוראיים במהלך מלחמות, דברים שאין עליהם מחילה", נכתב בסרטון. "בין אם הם מסייעים לך מתוך 'רצון טוב' ובין אם את בשבי האויב, הישארו בטוחות. הקיפו עצמכן בנשים אחרות". 

לורן אגניו, מומחית למדיניות סחר בבני אדם בארגון חברתי בבריטניה, הסבירה בראיון לאינדיפנדנט כי סוחרים עשויים להציע לפליטות אוקראיניות הסעה מעבר לגבול או למדינות אחרות באירופה, ובהמשך לדרוש מהן לשלם עבור המסע סכומי עתק שאין ברשותן, מה שיהפוך אותן ל"חייבות" לכנופיות ונתונות לחסדיהם.

"שמעתי מחברה שחצתה את הגבול לפולין שהיא נסעה עם בחור שאמר שהוא ייקח אותה לוורשה בחינם, אבל כשהם הגיעו לשם הוא ביקש כסף", סיפרה אישה אוקראינית בת 27 באחד מערוצי החדשות, "הוא נהיה תוקפני כלפיה אבל לא תקף אותה פיזית, רק אמר שהיא חייבת לו את הכסף ושהיא תצטרך לשלם לו בכך שתעבוד עבורו. היא התחילה לצעוק והצליחה לברוח. אנחנו מפיצות בינינו את הקריאה להיזהר".

"אין ספק שאנשים מנצלים את המצב, ולכן אנחנו מרכיבים רשימה מהימנה של אנשים שיכולים להסיע נשים וילדים, כי אנחנו רוצים להימנע ממצב של סחר וניצול של אנשים", אמר לדיילי מייל הבריטי רפאל ולודק, העובד במרכז קליטת פליטים בגבול פולין. "הנשים נואשות ובמצב כזה יש כאלה שמוכנות לקחת את הצעת העזרה הראשונה שהן מקבלות".

אנשים רוצים להרוויח מהמשבר

ג'ואנה גרנייה, דוברת מרכז הייעוץ וההתערבות הלאומי לקורבנות סחר בבני אדם בפולין, סיפרה לדיילי מייל כי נשים שחצו את הגבול מאוקראינה לפולין קיבלו עלונים המזהירים אותן מפני הסכנות: "היו לנו דיווחים שכמה אנשים עם כוונות רעות כמו סרסורים וכאלה שמחפשים כוח אדם זול פועלים במעברי הגבול. שמענו גם על כמה תקיפות מיניות", אמרה. "אנחנו יודעים שאנשים רוצים להרוויח מהמשבר ולכן אנחנו נותנים טיפים בטיחותיים לנשים כמו לא להיכנס לרכב זר ולנסות לנסוע בקבוצות".

אגניו, המומחית לסחר בבני אדם, קראה לממשלות אירופה "להגביר את המאמצים" לאתר ולמנוע פשיעה בהתחשב במצב. מיכל פרידלר פגשה במאמצים האלה מקרוב, כשהרכב בו נסעה נעצר על ידי המשטרה מחשש שנחטפה. "הרשויות הפולניות פרסמו אזהרות באוקראינית בגבול ובאופן כללי מתבצע תגבור כוחות בצורה מרשימה", היא מספרת. "הדריכות גבוהה עד כדי כך שביום הראשון של המשלחת עצרו אותנו שתי ניידות משטרה שקיבלו דיווח על חטיפה וממש רדפו אחרי הרכב שנסענו בו. כששאלנו מה הסיפור, הם אמרו שעיתונאית בגבול ראתה אותי, אישה יחידה, עולה לרכב עם חמישה גברים - הנהג הפולני שלנו וארבעה חברי משלחת, ודיווחה למשטרה. באופן מוזר המקרה הזה נסך בנו ביטחון שהכוחות הפולניים בשטח ובעירנות גבוהה".

מעבר הגבול בין אוקראינה לפולין (צילום: מתנדבי מקו"ם )
שלטים המזהירים נשים במעבר הגבול | צילום: מתנדבי מקו"ם

המשלחת בה משתתפת פרידלר יצאה מטעם מקו"ם, מועצת הקבוצות והקהילות המשימתיות בישראל המהווה ארגון גג של למעלה מ-270 קהילות משימתיות ברחבי הארץ ומפעיל פרויקטים חברתיים, חינוכיים וקהילתיים. "היה אפשר לראות שאלו שהגיעו לפולין בימים הראשונים היו המשפחות היותר חזקות, בעלות האמצעים", היא מתארת, "עכשיו כבר מתחילים לראות את האוכלוסיות המוחלשות יותר נכנסות מאוקראינה - אלו שאין להם לאן ללכת, אלו שעשויים להיתקע זמן רב במחנות כאלה ואחרים".

פרידלר היא האישה היחידה במשלחת: "אני חושבת שיש באירוע הזה צורך בהרבה נוכחות של נשים", היא אומרת. "אני יודעת שלנשים היום בעולם יותר קשה לעזוב את הבית ואת הילדים, אבל רוב הפליטים הן פליטות, וצריך פה נשים".