בסוף השבוע האחרון דריה לייטל ז"ל, אמא לשלוש בנות, נרצחה על ידי בן זוגה בחנק ומכות פטיש. בעלה שכבר נאשם בגין איומים על דריה, המשיך להתגורר עם המשפחה על אף התיק הפלילי, דבר שהיה יכול אולי להימנע בעזרת חוק הצמיד האלקטרוני, שנדחה לאחרונה שוב למועד לא ידוע. לילי בן עמי, מייסדת "פורום מיכל סלה" הגיע ל"מדברות על זה" ודיברה על החוק והניסיון להעביר אותו בכנסת: "הייתי בפגישה עם השר איתמר בן גביר שהעלה את הנושא, והזמין ארבעה ארגוני נשים וארבעה ארגוני גברים, בשביל שיוכל לשמוע את שני הצדדים. עמדת הגברים בנושא הייתה שרק אחרי שתי הרשעות של אלימות במשפחה צריך לשים את הצמיד, וזו העמדה גם שהוא אמר שיבדוק".

"אני הייתי היום בכנסת בדיון שקיים חבר הכנסת צביקה פוגל, ראש וועדת ביטחון לאומי, והוא אמר בדיון שהוא הולך להעביר את החוק הזה ולעשות עליה דין רציפות. כשהגיע תורי לדבר בוועדה הראיתי להם את הצמיד האלקטרוני -  זה צמיד מגומי, כמו שעון שאפשר לגזור אותו עם מספרים והוא מצפצף למשטרה במקרה הזה. זה פיתוח ישראלי שעובד היום בהרבה מדינות, ושומר שהתוקף והמותקפת לא יתקרבו אחד לשנייה. מומחים לאלימות אומרים שאם את רוצה למנוע אלימות, תשמרי מרחק בין האנשים – אנחנו לא יודעים לחנך ואנחנו לא מטפלים, אבל המכשיר והטכנולוגיה על בסיס ג'י-פי-אס מרחיקים בין שניהם ושומרים על חיים. נתתי דוגמא בוועדה על מה שקרה בבית"ר עילית לפני שבוע, שם הסתובב מחבל ואנשים הרגישו פחד מוות, זה מה שנשים מרגישות יום יום בבית שלהן".

אם זה כל כך פשוט, למה אנשים מתנגדים לחוק הזה?
"כל מי שמתעסק באלימות במשפחה ללא יוצא מן הכלל, אם זה המשטרה, הרווחה, משרד המשפטים או כל ארגוני המקלטים – כולם בעד בחוק. היחידים שמתנגדים לחוק זה מי שלעולם לא טיפלו בקורבנות של אלימות במשפחה. הם באים עם כל מיני טענות משוללות יסוד. זה חוק שנבדק לעומק ונכתב בעבודת מטה מקיפה של נסיעות לחו"ל ופיילוטים".

חברת הכנסת טלי גוטליב אמרה בראיון שהחוק לא יעבור במשמרת שלה.
"היום בוועדה של בטחון פנים דיברה בחורה חרדית, אמא לארבעה ילדים. היא באה במיוחד כי היא הייתה במקלטים, הוציאה צווי הרחקה והיא אישה שמאוימת על חייה. היא סיפרה שטלי גוטליב בדיון קודם אמרה לה שהיא ממציאה צווי הרחקה. צריך להבין שזו אישה שהסתתרה במקלטים עם הרשעות כנגד התוקף שלה. אני יכולה להגיד שההתעסקות של גוטליב היא לא עם הקורבנות, אלא יותר עם תוקפים ואנסים. אני חושבת שאנחנו צריכים להסתכל ולהקשיב למומחים".

אז את לא רגועה כשהיא בכנסת?
"אני מעדיפה לדבר עם מי שיושב שם, אם זה השר בן גביר, צביקה פוגל או האנשים שזה בידיים שלהם. כן יש קולות רקע, וזה תמיד אנשים שמעולם לא עסקו בקורבנות במשפחה, טלי גוטליב באמת לא עובדת עם הקורבנות עצמן".

חה"כ טלי גוטליב (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חברת הכנסת טלי גוטליב. מתנגדת לחוק הצמיד האלקטרוני | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בן עמי סיפרה שמרכז המידע והמחקר של הכנסת הציג בוועדה נתונים בהם מראים שכל יום נפתחים 53 תיקי אלימות במשפחה במשטרה: "הם מספרים שסטטיסטית יש פי תשע פגיעות גוף אצל זוגות כשהצד הנפגע הן נשים. אני האישה היחידה בבית שלי, יש לי שלושה בנים ואני נשואה לגבר, זה האנשים שאני הכי אוהבת – אבל צריך להבדיל, זה לא גברים, זה תוקפים. מי שמרביץ לילד או לאישה בהריון זה אדם חלש, ויש לנו כלי בשביל זה. אותו אדם שקיבל צו הרחקה צריך לענוד את הצמיד ושידעו אם הוא מפר את הצו".

את חושבת שאם החוק היה קיים לפני שלוש שנים, חלק מהנשים שנרצחו היו בחיים?
"יעל מלניק שנרצחה שנה שעברה היה לה צו הרחקה כנגד התוקף שלה, אביטל רוקח שנרצחה היה צו הרחקה נגד התוקף שלה. אבל לא צריך להגיע לרצח, גם נשים שחובות אלימות שלא מסתיים ברצח לא צריכות לחיות בפחד".