כבר יותר משלוש שנים שגליה (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת) ובן זוגה מנסים להביא ילד לעולם. "מגיל צעיר רציתי להיות אמא. אני חולמת על משפחה של כמה ילדים ולא רק ילד אחד, אבל ככל שהזמן עובר אנחנו מבינים שגם אחד יהיה טוב", היא מספרת ל-mako. לפני שנתיים, בגיל 38, לאחר שלא הצליחה להרות באופן טבעי, החלה גליה לעבור טיפולי פוריות.

"אחרי שלוש שנים של ניסיונות אי הוודאות רק הולכת וגוברת" היא מספרת, "יותר מהפן הפיזי מה שממש קשה זה הפן הנפשי. ההמתנה, חוסר הוודאות, תחושה של תקיעות". היא עברה עד כה שישה סבבי טיפולים, ששלושה מהם הסתיימו בהריונות שהופסקו, "פעמיים ההיריון לא תפס ופעם אחת גילינו שלעובר יש תסמונת דאון ונאלצתי להפסיק את ההיריון בשבוע 14". בסוף מרץ היא הייתה אמורה להתחיל את הסבב השביעי – אלא שאז הגיעה הקורונה.

"הטיפול האחרון שלי היה בינואר ולא תפס. הייתי אמורה להתחיל סבב מספר 7 בסוף מרץ. ביום בו חגגתי יום הולדת 40 סימסתי לרופא שלי ושאלתי מה קורה. הוא ענה שלא יהיה טיפול החודש. הכל נדחה. חשבתי שזה יהיה חודש אחד, שזה משהו שאני יכולה לקחת על עצמי, אבל נכון לעכשיו לא רואים תאריך סיום. את משתוקקת להתחיל טיפול חדש ולסיים עם ההמתנה, להיכנס לתהליך שיש בו תקווה – אולי הפעם זה יצליח – אבל פה אפילו את התקווה לוקחים מאיתנו".

את תהילה ברדוגו (25) תפס משבר הקורונה רגע לפני שהייתה אמורה להתחיל טיפולי שימור פריון בעקבות מחלת אנדומטריוזיס איתה היא מתמודדת. "בחודש ספטמבר האחרון עברתי ניתוח בגלל אנדומטריוזיס. מומחה פריון שהלכתי אליו אחרי זה בדק אותי ושלח אותי לעשות בדיקת AMH (בדיקה להערכת הרזרבה השחלתית, כלומר מספר הזקיקים שנותרו בשחלה ומספקת הערכה למידת הפוריות של האישה – ל.ב.ס). הייתי אז בת 24 והתוצאות שחזרו התאימו למצב של אישה בת 38. חודש אחרי עשיתי בדיקה נוספת והיא חזרה אפילו עוד יותר גרועה. הלכתי לטובי המומחים בישראל וכולם היו תמימי דעים שאני חייבת להקפיא ביציות, לא עכשיו אלא לפני שנה, אחרת לא אוכל להביא ילדים".

הבשורות תפסו את ברדוגו, סטודנטית לפוליטיקה וממשל מבאר שבע, בהפתעה מוחלטת. "הייתי באמצע השנה השנייה ללימודים, היו לי תוכניות מפה עד הודעה חדשה, עבודה, מלגות. הפסקתי כמעט הכל והתרכזתי בלהתחיל את טיפולים" היא מספרת, "לא האמנתי שזה קורה. ישבתי מול המחשב ולא הפסקתי לבכות. מיררתי בבכי שבועות. אין מזור לכאב הזה. אני רווקה, לא נשואה, אז נכנס גם העניין של מה את אומרת לבני זוג פוטנציאליים. הזדקנת בן רגע בעשר שנים".

כשהיא מבינה שכל יום שעובר הוא קריטי, החלה ברדוגו להניע את ההליך. "כשאת חולה כרונית ואת עושה טיפולי פוריות את כל הזמן חושבת רק לא לפספס ולא לוותר, רק שלא יקרה משהו שיהרוס את זה. זה מעסיק אותך 24/7. היו כבר את כל הפרוטוקולים וכל מה שהיה צריך ואז בבום זה הפסיק. אפילו סבב אחד לא הספקתי לעבור". בגלל מצבה הקשה והחריג ניסה הרופא המטפל בברדוגו להחריג אותה מהפסקת הטיפולים, כפי שעושים למטופלות אונקולוגיות, אך נתקל בסירוב. "יכול להיות שבפעם הבאה יגידו לי 'חמודה, מאוחר מדי'. אף אחד לא יודע באיזו מהירות הפוריות יורדת ואם בעוד חודש אולי כבר לא יהיה מה לעשות".

"אם אסור להיכנס להריון אז שיוציאו הנחייה כזו גם לאוכלוסייה הכללית"

עם תחילת משבר הקורונה הודיעו במשרד הבריאות על הפסקת כלל טיפולי הפוריות (למעט שימור פוריות אצל נשים חולות סרטן לפני טיפולי כימותרפיה). היו אלה האיגוד הישראלי לרפואת פוריות (איל"ה) והאיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה שהוציאו בסוף מרץ נייר עמדה עם המלצות להימנע מטיפולי פוריות והפריה ולא להתחיל טיפולים חדשים. 

הסיבות העיקריות להפסקת הטיפולים היו מניעת עומסים והתקהלויות במערכת הבריאות וחשש להידבקות של המטופלות בנגיף – חשש שהולך ופוחת עם הזמן מאחר וממצאים חדשים מרחבי העולם מראים כי, ככל הנראה, נשים בהריון לא נמצאות בסכנה לתחלואה קשה יותר מהאוכלוסייה הכללית ולא נמצאו עדיין מקרים של הדבקה עוברית בנגיף.

"זה היה הגיוני בהתחלה כשהצפי דיבר על 3000 מונשמים, על חדרי ניתוח שלא יוכלו לעשות שאיבות, על מעבדה שלא תוכל לעשות בדיקות כי יהיה צריך את הכל לטובת הקורונה. אבל הזמן עבר והיום אנחנו רואים שהעסק מתייצב. יש 106 מונשמים שמספרם יחסית יציב. מספר המחלימים גדול ממספר הנדבקים החדשים והמצב הזה הוא המצב שאיתו נצטרך ללמוד לחיות בשנה הקרובה עד שיהיה חיסון או עד שאחוז גדול מהאוכלוסייה יחלה ויחלים ויהיה חיסון עדר - עבור הנשים הללו לחכות שנה או אפילו כמה חודשים זה בלתי אפשרי" אומר ל-mako גורם באיל"ה.

בסוף השבוע שעבר (17.4), חודש לתוך המשבר, הוציאו מומחי איל"ה, ביחד עם איגוד רופאי הנשים, מסמך חדש למועצה הלאומית לרפואת נשים (הגוף המייעץ למשרד הבריאות בנושאי בריאות האישה), אשר ממליץ על חזרה הדרגתית של טיפולי הפוריות, במיוחד לנשים בגילאים או מצבים קריטיים, החל מתחילת חודש מאי.

"ההפסקה הייתה הגיונית כשהצפי היה 3000 מונשמים. המצב כמו שהוא עכשיו יכול להימשך גם שנה ועבור הנשים הללו לחכות שנה או אפילו כמה חודשים זה בלתי אפשרי"

גורם באיל"ה

במסמך, שעיקריו מובאים פה כעת לראשונה, מציגים המומחים תכנית לחזרה הדרגתית של טיפולי הפוריות: בשלב הראשון ממליצים המומחים להתחיל טיפולים תרופתיים לכלל הנשים המטופלות וטיפולי הפריה (IVF) רק לנשים המבוגרות מ-39. במקביל, כך לפי נייר העמדה, תוקם וועדה מלווה שתעריך את המצב אחת לכל 4 שבועות ותאפשר את החזרה ההדרגתית לשגרה בהתאם למתרחש בשטח. עוד מפרט המסמך את האמצעים שיש לנקוט כדי למגן את המטופלות ואת הצוות מפני הידבקות בקורונה.

המומחים טוענים, תוך התייחסות לסבל הנפשי והנזק הרפואי שנגרם למטופלות שטיפוליהן הופסקו בפתאומיות ולפרק זמן לא ידוע, כי לאור התמתנות המחלה בישראל, ההחזרה של חלק מהטיפולים האלקטיביים לבתי החולים, העומסים הסבירים על בתי החולים והעובדה שחיסון או תרופה למחלה לא נמצאים בעתיד הנראה לעין - אין כל סיבה להמשיך ולעצור את טיפולי הפוריות.

אלא שלפי רופאים המעורבים בנושא משרד הבריאות החליט בשלב זה לא לקבל את ההמלצות, בין היתר בגלל שאלות של מיגון הצוות ושאלת מטופלות שמגיעות מאזורים עם שעורי הדבקה גבוהים. סוגיות שלטענת רופאים, קל לפטור באמצעות מיגון מתאים לצוות ובדיקות קורונה למטופלות, כפי שכבר נעשה בניתוחים אלקטיביים בבתי חולים פרטיים ואשר ומופיעות במסמך.

"אם הגורמים המקצועיים בארץ ובעולם היו אומרים שיש סכנה להיות בהריון בקורונה ומנחים את האוכלוסייה הכללית לחדול מיחסי מין ולהשתמש באמצעי מניעה, אז לגיטימי להפסיק גם את טיפולי הפוריות. אבל כל עוד לא מונעים את זה מהאוכלוסייה הכללית - למה שנשים שזקוקות לעזרה לא תוכלנה לקבל את הטיפולים?" אומרים באיל"ה, "אין שום מידע שאומר שזה בטוח אבל גם אין מידע שאומר שזה לא בטוח ולכן צריך לחזור לבצע את הטיפולים. זה יקום ויפול על בדיקות קורונה למטופלות ולצוות".

"לא הגיוני לשים את כל הדגש והמאמץ רק על חולי קורונה. החיים נמשכים ויש פה פונקציה של זמן שהיא מאוד קריטית. זה לא טיפול מציל חיים אבל זה טיפול הרה גורל"

תהילה ברדוגו

"התחושה היא שאין אסטרטגיה מסודרת" אומרת ברדוגו, "ההחלטה צריכה להיות פר מטופלת ולא גורפת. צריך לבדוק את המצב של הנשים ולעזור קודם לאלו שנושקות ל-40 וכאלו עם בעיות קיצוניות. לא הגיוני לשים את כל הדגש והמאמץ רק על חולי קורונה. החיים נמשכים ויש פה פונקציה של זמן שהיא מאוד קריטית. זה לא טיפול מציל חיים אבל זה טיפול הרה גורל. כל חודש פה הוא קריטי".

נושא חידוש טיפולי הפריון נמצא במחלוקת ערה בין המומחים בעולם כולו. בעוד שבאוסטרליה המשיכו בטיפולים, באירופה הפסיקו כמעט לחלוטין. בארה"ב הומלץ בתחילה להפסיק טיפולים, אך מרכזים ידועים רבים המשיכו בפעילות חלקית ומרכזים מובילים אחרים הודיעו כי יחדשו את פעילותם בתחילת מאי.

בספרות הרפואית העדכנית פורסמו עד כה בעולם מעט יותר מ-100 מקרים של נשים בהריון שנדבקו בקורונה אך אף אחד מהם לא כלל הדבקות של אישה בטרימסטר הראשון להריון. לפי הממצאים נראה כי המהלך הקליני של המחלה אצל נשים בהריון לא חמור יותר מהאוכלוסייה הכללית ורובן מפתחות מחלה קלה בלבד. נכון לעכשיו אין עדויות להדבקה עוברית בנגיף.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: ועדת מומחים מטעם משרד הבריאות פועלת על מנת לגבש מתווה שיאפשר חזרה לפעילות מכוני הIVF תוך שמירה על חיי האמהות ובריאות העוברים.
ההנחיות לשטח בעקבות הועדה יופצו בתחילת שבוע הבא.

 

ליצירת קשר עם הכתבת: liat.barstav@mako.co.il