רבנות אווט - נישואים אזרחיים אין: למעלה משליש מהזוגות שהתחתנו בישראל במהלך 2018 עשו זאת מחוץ לרבנות. מדובר בעלייה ביחס לכמות אותה העריכו בסקרים ומחקרים קודמים אשר דיברה על כרבע מהזוגות בלבד. 

מקורם של הנתונים בעיבוד שעשו בארגון "משפחה חדשה" לנתונים של הלמ"ס, ביטוח לאומי, משרד החוץ, בתי משפט, משרד הפנים ורשות ההגירה. לפי נתונים, כ-50,000 זוגות מתחתנים בישראל בכל שנה במוסדות הדת המורשים לערוך נישואין, אלא שבישראל חיים לפחות 400,000 נשים וגברים שלא יכולים להינשא כחוק בישראל מסיבות שונות.

"המספרים שאנחנו מציגות בדו"ח הם לא מספרים שנולדו היום. מדובר במספרים שאנו אוספים כדרך קבע מהגורמים השונים במדינה ושעיבודם לקח כשנה" מסבירה עו"ד אירית רוזנבלום, מייסדת ארגון 'משפחה חדשה', "מדובר באיסוף והצלבה של נתונים מכל המקורות כדי להבין פחות או יותר מה מהמימדים של תופעת הנישואים מחוץ לרבנות עם זאת, בגלל שלא נעשה מעקב מסודר על ידי המדינה, קשה מאוד להגיע למספרים מדוייקים". 

רוזנבלום מסבירה שמספרים אליהם הגיעו ב'משפחה חדשה' מקורם בעיבוד והסקת מסקנות שמתבססים על מידע רשמי של המדינה. "אם, לדוגמה, את מקבלת נתונים על ילדים שנולדו בלי רישום של אב, אז אפשר להבין שמדובר באישה שהביאה ילד מתרומת זרע. אם בהמשך מתווסף לאותו ילד רישום של אם נוספת, אפשר להבין שמדובר בזוג נשים חד מיני. יש פה סטייה של אחוזים אבל השתדלנו להיות כמה שיותר מדוייקים בהערכות שלנו".

לפי הנתונים, כ-28,900 זוגות נישאים מדי שנה מחוץ לרבנות: כ-8000 נישאים בחו"ל (קפריסין, צ'כיה, וכיוצב'), כ-7,000 נישאים בחופה שאינה מוכרת על ידי הרבנות (חרדית, רפורמית או קונסרבטיבית), כ-5,000 נישאים בטקס אחר שאינו מוכר (נישואים לא דתיים על ידי עורכי טקסים, ארגונים חברתיים, רבנות חילונית וכו'), כ-5,000 נישאים באמצעות תעודת זוגיות, כ-400 זוגות המשתייכים לעדות בלתי מוכרות (בודהיסטים וכו') וכמתקיימים כ-3,500 נישואי קטינים אסורים. 

"יכול להיות שיש חפיפה קלה בין הזוגות שערכו טקס שלא מוכר על ידי המדינה לאלה שהוציאו תעודת זוגיות, אבל מנסיונינו מדובר בחפיפה קלה ביותר" אומרת רוזנבלום. "קיימת עלייה משמעותית בנישואים מחוץ לרבנות בישראל, הרבנות אפילו הודתה בזה בשנה האחרונה. המספרים אצלם תקועים בעוד האוכלוסייה גדלה. נתון מפתיע שאין לגביו מספרים רשמיים, הוא שהרבה מהזוגות שלא מתחתנים דרך הרבנות הם דווקא זוגות דתיים". 

 ל-100,000 אישה ואיש אין איך להביא ילדים

נתון נוסף אותו בדקו בארגון הוא הפתרונות השונים להורות שמוצאים אנשים הסובלים מקושי להביא ילדים בישראל. לפי הנתונים של 'משפחה חדשה', מתוך כ-2,037,840 תאים משפחתיים בישראל, 42% מהמשפחות הן מחוץ להגדרה של משפחה לפי מוסדות המדינה. 

למעלה מ 100,000 איש ואישה החיים בישראל אינם יכולים להיות הורים על אף רצונם בכך, אחרים מביאים ילדים לעולם בדרכים שונות: הורות משותפת (כ-7,000), פונדקאות בחו"ל  (כ-12,000), הורות באמצעות צוואה ביולוגית (כ-100) וילדים מתרומת זרע שאין להם אב ידוע (כ-15,000).

"הנתונים מראים, כי מאות אלפי תאים משפחתיים מודרים במדינת ישראל" אומרת רוזנבלום, "מאות אלפי בני זוג אשר אינם מתאימים להגדרת המשפחה על פי המדינה - סובלים מאפליה ומפגיעה בזכויותיהם הבסיסיות: החל מהיעדר הכרה בטקסי נישואין אישיים המותאמים להשקפת עולמם של בני הזוג, רישום ההורים בספח תעודת הזהות של הילדים וכלה במניעת סיוע בטיפולי פוריות. עבורנו יום המשפחה הוא יום חג אך באותה עת הוא גם חייב לשמש יום של חשבון נפש עבור החברה הישראלית. שכן כל עוד כלל המשפחות אינן יכולות לחגוג ביום זה – יום המשפחה הוא יום חג פגום".