אורגזמה (צילום: אימג'בנק/Thinkstock)
"האורגזמה יוצרת 'נשות על'" | צילום: אימג'בנק/Thinkstock

בדיוק כמו שביקור בסופר אמור להסתיים במקרר מלא, לימודי תואר אמורים להסתיים בתעודה על הקיר והריון אמור להסתיים בתינוק, אנחנו מצפות שסקס יסתיים באורגזמה. נרתיקית, דגדגנית, עוצמתית או מינימלית - התפיסה הרווחת היא שרגע השיא אמור להיות חלק בלתי נפרד מיחסי המין שלנו. בפסטיבל "שאקטי", שיתקיים בקרוב בגבעת חביבה, ייערך פאנל בנושא האורגזמה הנשית, ולפחות שתיים מהמשתתפות בו מייצגות שתי גישות שונות מהותית.

"בשנים האחרונות המדע מגלה עובדות מעניינות על האורגזמיות הנשית, שלא היו ידועות לפני כן", אומרת מיכל מעיין דון, מנחת סדנאות ומטפלת אלטרנטיבית להתפתחות מינית נשית. "בדיקות FMRI, שמאפשרות לראות שינויים במוח ברזולוציה של חלקיקי שניות, הראו כי אורגזמה נשית מערבת 30 אזורים של המוח, והיא האירוע המקיף ביותר שעובר על המוח האנושי. אפילו יותר מהתקף אפילפטי, להבדיל. למעשה, אורגזמה היא מעין 'עיסוי מוחי', שגורם לו לתפקד טוב יותר, כך שמעבר לפן הרגשי ולחשיבות של ההנאה מיחסי המין, יש כאן עניין בריאותי-רפואי.

"ב-1998 גילו חוקרים מחדש את מבנה הדגדגן, וחשפו שתי זרועות פנימיות של האיבר הייחודי הזה. גם סוגיות כמו קיומה ומיקומה של נקודת הג'י ושפיכה נשית לא נחקרו ולא היו מוכרות עד לפני זמן לא רב. דוגמה נוספת היא העובדה שרק בשנים האחרונות גילו את העובדה שבעוד שלגברים יש רק שני נתיבי הולכה עצביים מהפין למוח, אצל נשים יש 8-9 ערוצים כאלו, וכל הידע הזה פשוט מעצים את האורגזמיות הנשית. למשל, כשאני מסבירה לנשים את השוני בין אורגזמה דגדגנית ואורגזמה וגינאלית הן מצליחות לגלות את האורגזמיות הואגינלית שלהן, כך שככל המצטבר יותר ידע מחקרי האורגזמיות הנשית מקבלת משנה תוקף.

"למעשה, רק בעידן שלנו לנשים במערב יש בכלל זכות ליהנות ממין, שעד אז נועד רק למטרות רבייה והנאת הגבר. בעבר, אחד הכלים המרכזיים לדיכוי נשים הייתה דיכוי האורגזמיות שלהן. החומרים שמשתחררים בזמן אורגזמה של אישה הם חומרים מאוד מעצימים – דופמין, שמייצר תחושת ביטחון עצמי ואומץ, חתירה למטרה וערך עצמי גבוה, אופיואידים שיוצרים תחושה של חושים מחודדים והתעלות רוחנית והאוקסיטוצין המוכר, שיוצר תחושת אהבה עילאית – כשהחומרים האלו מופרשים בצורה סדירה נוצרות 'נשות על', וכשלא מאפשרים לנשים להגיע לאורגזמה החומרים הללו כמעט לא בנמצא אצלן, וקל יותר לשלוט בהן. בעיניי, חלק משחרור האישה הוא גם שחרור האורגזמיות שלה, ולכן זו צריכה להיות אחריות שלנו ללמוד, להכיר ולדאוג לאורגזמות שלנו, ולא להפיל את זה על בני זוג או לצפות שזה פשוט יקרה מעצמו".  

"יש דברים חשובים יותר מפורקן"

זוג מחובק (צילום: istockphoto)
בטנטרה, התחושות מתפזרות בגוף כולו | צילום: istockphoto

מורן גוטליב שמש, מנחת "לגעת בטנטרה", חושבת אחרת. "חשוב להסביר שטנטרה אינה נגד אורגזמה, נהפוך הוא: היא רואה באורגזמה שער רוחני רב עוצמה. באותם רגעים של אורגזמה, כאשר הגוף רפוי וחסר שליטה, אנו מוצאים את עצמנו בתדר מדיטטיבי גבוה. המחשבות נפסקות, הזמן כאילו נעצר וגבולות העצמי המוכרים לנו מתפוגגים. עם זאת, יש להבחין מתי האורגזמה הופכת להיות המטרה בתוך מעשה האהבה. כאשר אנו מתמקדים באורגזמה בלבד, מעשה האהבה נהיה מאוד מגמתי, ואין אפשרות להיות נוכחים ברגע עצמו.

"בדרך הטנטרה, לנוכחות המשותפת של הגבר והאישה יחד בתוך המרחב המיוחד אותו הם יוצרים ישנה חשיבות גבוהה יותר מהצורך "לגמור" ולהגיע לפורקן באורגזמה. החיבור במעשה האהבה אינו רק גופני, אלא גם רגשי, ולכן תרגולים כמו מבט עיניים וסנכרון נשימה עמוקה ומלאה משותפת יכולים לסייע לחיבור האנרגיות וליצור מרחב מדיטטיבי בו גם הגבר והגם האישה יכולים לחוות את הגוף בעוצמה ולאפשר לתחושות להתפזר בגוף כולו ולא להתמקד רק באיברי המין. טכניקה זו נקראת "אורגזמת עמק" או "גל של אושר".

"מעשה האהבה ללא אורגזמה המתמקדת באיבר המין, מאפשרת לאנרגיה לנוע בכל הגוף לאורכו ולרוחבו תוך הדהוד בין שני הגופים, וכך יוכלו הגבר והאישה להישאר ערניים ורגישים מאוד. הטנטרה מביאה עימה כלים וטכניקות להטעין את הגוף באנרגיה מינית, אנרגית חיים, תשוקה ומלאות, ולא מתייחסת לאורגזמה כמטרה בלבד".

 שאקטי, פסטיבל הנשים בגדול בישראל, יתקיים בין התאריכים 29-31 במאי בגבעת חביבה. במתחם הפסטיבל יתקיימו  עשרות סדנאות, הרצאות, מעגלים, פאנלים מרתקים, טיפולי גוף, טקסים, ריקודים ומופעים