נשבע לך לא בוגד (צילום: saluha, Istock)
חושדת בגבר שלך? יכול להיות שיש סיבה | צילום: saluha, Istock

בואי נודה באמת הכואבת: כולנו משקרים. קטנים כגדולים. מתחסדים כנאיביים. אנחנו לא היחידות שמעגלות פינות, ויש בידיעה הזאת משהו מנחם. מצד שני, כשאת נמצאת בצד שמשקרים לו כל הלגיטימיות של האקט הזה מתפוגגת, וזה ממש לא משנה כמה טבעי ויומיומי זה לטשטש את המציאות פה ושם. הרי אף אחת לא רוצה לגלות שהגבר שלה הסתובב במועדון חשפניות כשהיא חשבה שהוא הלך לטיול עם הכלבה. אז איך תזהי את הסימנים, ואיך תגרמי לגבר שלך להיחשף? הפתרונות בידינו. טוב, נו, לפחות הניסיונות.

צעד ראשון: אל תשקרי לעצמך

"הטעות הכי גדולה שנשים עושות היא להתעלם ממה שעומד מולן", אומר גרג הארטלי, מומחה להתנהגות חברתית ומחבר שישה (!) ספרים שעוסקים בשקרים, סיבותיהם ואיתורם. "למשל, אם אישה בטוחה שהיא מחזיקה באביר על הסוס הלבן, היא פשוט תתעלם מהסימנים המובהקים שאינם עולים בקנה אחד עם החלומות שלה". באותה מידה, הוא מסביר, אם אישה בטוחה שהגבר בחייה מנסה להכאיב לה, היא תמיד תעקוב אחריו ותהיה חשדנית כלפיו, גם בלי קשר למציאות. לכן ההצעה של הארטלי היא לשמור על עיניים פקוחות ומודעות עצמית לאורך כל האינטראקציה.

הסוד הוא בידיים

לפי הארטלי, אם את רוצה לדעת אם הגבר שלך משקר יש שתי דרכי תקשורת לא ורבליות שחשוב שתבחני: ראשית, תנועת הידיים. אם הוא משקר הוא יניע את הידיים באופן שונה מהמחוות הרגילות שלו. דבר שני: גבר שמשקר הוא לרוב גם מתוח, והשרירים שלו קפוצים מהרגיל. לכן תופעות משחררות מתח כמו רגל קופצנית, זיעה מתחת לעיניים או משחק עם קצות האצבעות צריכות להדליק אצלך נורה אדומה.

שאלי אותו שאלות ישירות

לדברי הארטלי יש שלושה סוגים שונים של שקר: הראשון הוא העלמה של מידע (מה שנקרא עיגול פינות), השני - המצאה של סיפור חדש לגמרי, והשלישי: היצמדות לגרעין של אמת, שעליו מוסיפים שקרים. הדבר הכי טוב שאת יכולה לעשות כדי לדעת אם וכמה הגבר שלך מורח אותך הוא פשוט לשאול שאלות. נסחי שאלות ברורות שדורשות פרטים, וחזרי עליהן. דרשי את הזמנים של האירועים ובקשי להבין אותם גם מהסוף להתחלה. כן, אם זה נשמע לך כמו חקירת שב"כ את בכיוון הנכון. לדברי הארטלי, רבים מאיתנו יכולים להמציא השתלשלות עניינים, אבל לספר אותם מהסוף להתחלה - זה כבר הרבה יותר מאתגר.

אל תביטי לו בעיניים

עיניים הן החלון לנשמה? ייתכן, אבל במקרה הזה לא כדאי לך לסמוך עליהן. "יש אנשים שמביטים ימינה כשהם מפעילים את הצד היצירתי שלהם (נניח, ממציאים שקר על המקום), ויש כאלה שנמנעים ממבט עיניים ישיר", אומר הארטלי. תנועות העיניים משתנות מאדם לאדם, ולכן עדיף לשאול שאלה ישירה ולא לנסות לקרוא את פשר המבטים.

ענת הכט פישר, יועצת ארגונית ומומחית לשפת גוף, מסכימה. "אסור לחרוץ גורלות בגלל תנועת גוף אחת. חשוב להבין את ההקשר בין המעשים. אם, למשל, הגבר שלך מגיע באיחור מהעבודה ואת חושדת - התחילי בשיחה יומיומית רגילה. כעבור 10 דקות שאלי שאלה נוקבת, נוסח 'מה עשית עד 22:30 בעבודה?'. אם משהו בשפת הגוף שלו ישתנה, יש בהחלט מקום לבדוק. אבל אם במשך כל השיחה הוא מושך באף, הוא כנראה פשוט מצונן".

גבר משקר: נוגע באף (צילום: Mikhail Lavrenov, Istock)
שימי לב: לא כל נגיעה באף היא הודאה באשמה | צילום: Mikhail Lavrenov, Istock
שימי לב לאף שלו

 ואם כבר אף, הנה אנקדוטה מעניינת. "בדיקת פוליגרף בודקת לחץ דם, דופק, לחות בעור (זיעה) ושינויים פיזיולוגיים שמתרחשים בגוף כשמשקרים", מסבירה הכט-פישר. "כשאדם משקר, משתחרר הורמון מהמוח שמייצר תחושה של עקצוצים בצדי האף ובשפה העליונה. לכן, כשהגבר שלך מתחיל לבלף, משהו באזור האף מתחיל להציק לו, מה שגורם לו לגעת שם". כן כן, ממש כמו פינוקיו.

צלמי אותו, או לפחות שימי לב לעפעפיים

כחלק מעבודתה מכשירה הכט-פישט חוקרים, ואחת ההמלצות שלה היא תמיד לצלם את החקירה במעגל סגור. "יש תנועות שבעין בלתי מזוינת קשה להבחין בהן", היא אומרת. "סממן ברור לשקר הוא עפעוף ארוך מהרגיל - דבר שניתן לראות בצפייה מודעת יותר". ההסבר: "כשאנחנו עוצמים את העיניים קל לנו יותר לשקר. עפעוף ארוך מהרגיל הוא דרך מתוחכמת של המוח לנתק קשר עין". אז לא, אנחנו לא מצפות שתעצרי את המריבה כדי להביא את מצלמת הווידיאו, אבל אם את קולטת שהוא מסתובב בעיניים עצומות לרווחה - כדאי שתתחילי לחשוב על הצעד הבא.

>> על מה את משקרת לחבר שלך?
>> שקרים שאנחנו מספרות לעצמנו במסעות שופינג