מדי שנה נחשפים נתונים סטטיסטיים שמזעזעים את כולנו. מספר הנרצחות, מספר הנשים המוכות, מספר המקלטים. מנתוני משטרת ישראל עולה כי בין השנים 2016 ל-2017 נפתחו בישראל כ-23,600 תיקי אלימות במשפחה. מרבית התיקים נפתחו בגין תלונות על אלימות כלפי נשים כשבמהלך השנתיים הללו נרצחו בישראל 35 נשים. בשנת 2018 נרצחו 21 נשים, כשמרביתן נרצחו על ידי הבעל או בן הזוג.

קשה מאוד לזהות מערכת יחסים אלימה, במיוחד אם האלימות בה אינה ברורה. בניגוד למקרים של אלימות פיזית, מילולית או נפשית מובהקת, ישנן מערכות יחסים רבות שמקיימות דפוסים של התעללות – מבלי שהקורבן או התוקף יודו בכך בפני עצמם.

בני זוג מתעללים עושים זאת בדרכים שונות, שהן לאו דווקא כוללות אלימות גופנית. התעללות רגשית ונפשית יכולה לגרום לנזקים נפשיים רבים אצל קורבנות של בני זוג מתעללים, אך היא קשה לזיהוי. לרוב, מתעללים מסווים את ההתעללות בתירוצים כי הם רק "דואגים" או "אוהבים" ובכך גורמים לקורבנותיהם להישאר.

אז איך אפשר לדעת אם מערכת היחסים שאנחנו נמצאים בה פוגעת בנו, כשהסימנים קשים לזיהוי? הנה רשימה של שישה סימנים שעשויים להעיד כי מדובר בקשר מתעלל וכמה טיפים שיעזרו לך לצאת ממנה.

יחס עויין ופוגעני

ישנן הרבה דרכים להתייחס בצורה עוינת ופוגעת כמו הומור עוין, סרקזם, שימוש בכינויי גנאי. גם ביקורת שנאמרת בפומבי נחשבת התיחסות עוינת או חשיפה פומבית של פרטים משפילים ופוגעים עלייך.

יחס שתלטני

ניסיונות לשלוט על ההוצאות הכספיות שלך, על האנשים עימם את בקשר, על איך שאת מתלבשת וכל דוגמא אחרת. אלו סימנים לכך שהוא מנסה להשיג שליטה לא לגיטימת עלייך.

לגרום לבת הזוג להטיל ספק בשפיותה

זהו אחד הכלים החזקים שיש לאדם מתעלל, היכולת לגרום לבת הזוג להטיל ספק בשפיות שלך או במילים אחרות לגרום לה להרגיש כמו משוגעת. למשל להכחיש קיום של משהו שראתה במו עינייה, עד כדי כך שהיא מתחילה להאמין לו ומתחילה לפקפק באמינות שלה עצמה. מטרת ההתנהגות הזו היא לערער את האיזון הנפשי של בת הזוג ולגרום לה לפקפק באינסטיקטים שלה.

הענשה ושליטה על ידי מניעה

אחת הדרכים להתעלל באדם היא גם במניעת דברים שמטרתם היא גרימת סבל. זה יכול להיות כל דבר כמו מניעת חיבה, תשומת לב, יחסי מין או כסף.

פחד מהזעם שלו

כולנו מתעצבנים מדי פעם ולעיתים אף מאבדים את הצפון, אבל אם הדבר קורה באופן קבוע זהו סימן שצריכים להיות עירניים אליו. במקרה כזה, כדאי להיות עירניים כיצד בן הזוג פותר מחלוקות במצבים שונים. שימוש בסרקזם, התפרצויות זעם, ביקורתיות, עוקצנות וגם הפניית גב וניתוק קשר בעת ריב יכולים להיות סימן לשימוש בכעס כגורם מרתיע ומאיים. זה יכול להיות חמור יותר אם למשל גם נשברים חפצים ובעיקר אם התנהגויות אלה נעשות על מנת לטעת פחד.

איומים בעת ריבים

ריבים הם חלק מכל מערכת יחסים וזה אפילו בריא לריב מדי פעם כי זה עוזר לנו לקבוע את הגבולות שלנו בתוך מערכת היחסים. אבל... שימוש באיומים הוא לא לגיטימי ובטח שלא בעת ריב. איומים מעוררי דאגה יכולים להיות בנוגע לעזיבה, איומים שקשורים לכסף, איומים בפרידה, בענישה גופנית או נפשית, מניעת גישה לאנשים אהובים.

אז מה אפשר לעשות אם הבנת שאת במערכת יחסים אלימה ומתעללת?

  • דבר ראשון וחשוב הוא להבין שזו התנהגות לא מקובלת ושאת ראויה ליותר מזה.
  • את צריכה להיות ברורה עם עצמך ואחר כך עם בן הזוג שלך לגבי מה מקובל ומה לא מקובל.
  • חשוב שתסתכלי ותבחני את מערכת היחסים בכללותה ולא תסתנוורי מהרגעים הטובים שלכם.
  • אפשר לעבוד על מערכות יחסים, אך שני הצדדים צריכים להכיר בבעיה ולקחת אחריות, כל אחד על החלקים שלו.
  • אם בן הזוג לא מסוגל לקחת אחריות על התנהגותו וחוזר ומאשים אותך, הסיכוי לעשות שינוי אמיתי מאד נמוך.
  • אל תתני לו למזער את הנזק והחומרה של מעשיו. אם את מרגישה בסכנה ומאויימת פני מיד לייעוץ מקצועי ואם מדובר בסכנה, פני מיידית למשטרה. בישראל חוקק חוק אלימות במשפחה בשנת 1991  מהמתקדמים בעולם בנושא, המציע הגנה מיידית לבן משפחה שמרגיש שהוא נמצא בסכנה או תחת איום.
  • זה עלול להיות מפחיד לחשוב על עזיבה או להישאר לבד, אבל זכרו כי תמיד ישנם אנשים שבאמת אוהבים אתכם וישמחו לעזור לכם. זכרו שאתם לא לבד, יש דרך החוצה ויש אושר בצד השני.

הכותב הוא עובד סוציאלי קליני, מנהל "רימון – מרכז מומחים טיפול זוגי ומשפחתי"