ליבידו, ובעברית חימדון, הוא הכינוי שניתן על ידי אבי תורת הפסיכואנליזה, זיגמונד פרויד, לאנרגיה המינית של בני אדם. לדעתו של פרויד, הליבידו הוא מרכיב מרכזי בהנעת אנשים לפעולה ובעיצוב הנפש ומשפיע על חייהם של אנשים בצורה משמעותית וברורה.

לליבידו יש השפעה עצומה על איך שאתן תופסות את עצמכן. הוא משפיע על כמות הפעמים שאתן רוצות לעשות סקס, המקום של סקס בקבלת ההחלטות שלכן, ההנאה שלכן והניסיון שלכן. לוגן לבקוף, פרופסורית לבריאות מינית במרכז לבריאות מינית בניו-יורק, לא יכולה להפריז בחשיבות ההבנה של מקום הליבידו בחיינו, ומתארת 13 עובדות שממש כדאי להכיר על האנרגיה המינית הזו, שמצליחות להסביר לנו את התפיסות והאמונות שגיבשנו במרוצת השנים סביב סקס. בואו נצלול:

1. ליבידו הוא לא רק ביטוי לכמות שאתם רוצים לעשות סקס

"ליבידו מורכב משני אלמנטים: תשוקה, שהיא ההיבט המנטלי, וחשק, שהוא ההיבט הפיזי. לא תמיד שניהם עובדים ביחד", מסבירה לבקוף. " אנחנו יכולים להרגיש משיכה פיזית גבוהה וחרמנות, אבל לא להימצא במצב של תשוקה רגשית ושכלית לאדם שאיתנו, כמו גם להרגיש שהוא מאוד מושך אותנו מבחינה מנטלית, אבל לא ממש בא לנו להסתער עליו. שני המצבים הללו ממש נורמליים ונפוצים". העניין הוא להצליח להגדיר בפני עצמכן ובכנות, מה אתן חשות כלפי מי שאיתכן.

via GIPHY

2. אין דבר כזה "ליבידו נורמלי"

"אנחנו חיים בעולם שבו המסרים המועברים אלינו הם שאנחנו צריכים להיות בתשוקה מינית מתמדת ומוכנים/מוכנות לעשות סקס בכל רגע. אם זה לא קורה לנו אנחנו מרגישים רע עם עצמינו, בעיקר נשים", היא מסבירה. "נדמה לנו שמשהו פגום אצלנו, אבל המציאות היא שזה בכלל לא נורא". כולנו שונים, הגופים שלנו שונים, הנפשות שלנו שונות וכך גם החשקים המיניים. כלומר, אין כמות נורמלית ורצויה של תשוקה וחשק מיני.

3. הניסיון לשנות את הליבידו שלכן יכול לפגוע בכן

"אנשים צריכים להשלים עם העובדה שאין דבר כזה "ליבידו נורמלי או רגיל", והבעיות במערכות היחסים המיניות שלנו לא קשורות לחשק, אלא לתקשורת ברוב הפעמים", מסבירה לבקוף. "גם כשמרגישים תשוקה מינית מאוד נמוכה, זה לא אומר שיש בעיה, אלא פשוט שהיא נמוכה. כאשר אנשים מנסים לשנות את זה, הם יוצרים לעצמם בעיות ובעיקר פחדים. הפחדים הללו משפיעים באופן ישיר על הביטחון, דבר שיכול לגרום נזק שיהיה אחר כך קשה לתקן". בנוסף, הרצון לשנות את הליבידו יכול להוביל להתנהגויות מיניות שאתם לא באמת עומדים מאחוריהן ולכן כדאי להיות מודעים ולחשוב – האם אנחנו באמת רוצים לעשות את זה?

via GIPHY

4. כשלפרטנרים יש ליבידו שונה, זה לא אומר שהם לא נמשכים אליכן

אין ספק שלהרגיש דחייה מבן או בת הזוג כשאתן מלאות חשק זה דבר לא נעים, אבל פרופ' לבקוף מסבירה שזה שאומרים לכן לא, לא אומר שלא נמשכים אליכן. "אל תפגעו בביטחון של מערכת היחסים שלכם, במחשבות על משיכה נמוכה כלפיכן. זה יגרום לסקס שלכם להיות מבולבל ומתוח לאחר מכן. בני ובנות הזוג שלכן לא צריכים להיות במצב תמידי של רצון לשכב איתכן. לעיתים אנשים חווים רמות נמוכות יותר של תשוקה וחשק, זה הכל".

via GIPHY

5. שינויים בליבידו יכולים להיות תוצאה של בעיות בריאותיות

כל מה שקשור למחזור הדם, להורמונים או לכאבים גופניים יכולים להשפיע על רמות האנרגיה המינית. תרופות נוגדות דיכאון או חרדה, למשל, ידועות כמי שמורידות את הליבידו. כך גם גלולות למניעת הריון או אנשים המתמודדים עם מחלות נפש. גם מחלות כרוניות כמו סוכרת או תסמונת השחלות הפוליציסטיות, גורמים לשינויים בחשק ובתשוקה. "אתם יכולים ללכת לרופאה לבדוק מה אפשר לעשות", מסבירה פרופ' לבקוף למודאגים מביניכם, "בין אם לטפל בירידה בחשק מגורמים מוכרים ובין אם חלה ירידה מורגשת שאין לה הסבר".

6. דברים שקורים במהלך היום משפיעים על הליבידו

צחוק, בכי, חרדה, פחד, שחרור, בהלה – כולם דברים שיכולים להשפיע על הליבידו. אמנם המחקר בתחום לא עשיר, אבל מה שמומחיות ומומחים יודעים לומר היום, הוא שאנו חוות במהלך היום דברים רבים שיכולים להשפיע על החשקים המיניים. "הדבר הנפוץ ביותר שמשפיע הוא סטרס ולחץ. ככל שנשים חוות רמות סטרס גבוהות יותר, כך הליבידו שלהן יורד. ליבידו מושפע גם מהרגלי האכילה שלך, לוח הזמנים, שגרת האימונים והתחביבים. לכן, שינויים בשגרת היום יכולים להשפיע על החשק והתשוקה".

7. הליבידו משתנה עם הגיל

חשבתן שהתשוקות המיניות שיש לכן היום יישארו כך גם בעוד עשור או שניים? התשובה היא ממש לא. לנשים ולגברים תקופות שונות של עוררות מינית גבוהה, אבל הסטריאוטיפים שיש לכם בראש לא מתארים את המציאות כפי שהיא (ועל כך בסעיף הבא).  המוח שלנו משתנה עם השנים, גופנו משתנה עם השנים ואין סיבה שהחשקים המיניים שלנו יישארו קבועים. למשל, נשים חוות בגיל המעבר שינויים הורמונליים שמשפיעים על רקמת הנרתיק. לכן חלק מהנשים יחוו חדירה בצורה כואבת, מה שיגרום לירידה בחשק המיני. החיבור בין כאב למין יוצר את הירידה הזו, אבל תמיד יש מה לעשות.

via GIPHY

8. ליבידו לא קשור למין או למגדר שלכם

"הפחד הכי גדול שלי", אומרת פרופ' לבקוף, "הוא שאנשים יחשבו שהליבידו שלהם מושפע מהמין או המגדר שלהם. יש כל כך הרבה סטריאוטיפים הרסניים שגורמים לאנשים לחוש אשמה אם יש להם יותר או פחות חשק 'ממה שהם צריכים להיות'. אי אפשר לומר שנשים רוצות פחות וגברים רוצים יותר, זה פשוט לא נכון. נשים לא רוצות פחות סקס מגברים, והן לא צריכות לחוש רע עם תשוקותיהן. מן הצד השני נמצאים הגברים שלא תמיד רוצים לעשות סקס, ואז הם יכולים לחשוב על עצמם כ"פחות גברים". המסקנה? תפסיקו לסווג ולהגדיר חשקים מיניים של אנשים לפי המין והמגדר שלהם. שכל אחד יעשה מה שטוב לא, זה ישחרר גם אתכם.

9. היכולת להגיע לאורגזמה לא קשורה לליבידו

אורגזמות אצל נשים הן תגובות גופניות של השרירים, ומשיכה לאו דווקא מבטיחה גמירה. וזה לא אנחנו אמרנו, אלא הפרופסורית: "אישה יכולה לחוש המון תשוקה ומשיכה כלפי אדם אחר, אבל במהלך האקט המיני פתאום דעתה תוסח והיא תרגיש מתח וחוסר ריכוז, והאורגזמה תחמוק או שייקח לה הרבה יותר זמן מהרגיל לגמור". זה לא אומר שמשהו לא בסדר, זה רק אומר שלרוב, כדי לגמור, דרוש ריכוז.

10. חוסר הנאה מסקס מוריד את הרצון לעשות אותו

איזו עובדה מפתיעה! אם אין הנאה, לא רוצים לחזור על הפעולה הלא מהנה. אנחנו אולי קצת ציניות, אבל אם תחשבו על זה ברצינות, האם אתן באמת נהנות מהסקס שלכן? האם אתן רוצות לעשות סקס כדי לחוש את ההנאה או לחשוב על זה שעשיתן סקס? ואולי בכלל לרצות מישהו? אם הניסיון שלכן לא כולל בתוכו יותר מידי עונג, אך טבעי שלא תרוצו למיטה לשעות של פעילות. "מאוד שנשים ידעו מה עושה להן טוב", מסבירה פרופ' לבקוף; "צריך להכיר את עצמך קודם, לפני שמכירה את עצמך עם פרטנרים". לבקוף מוסיפה שגם כאשר הליבידו נמוך, יצירת חוויה מינית חיובית יכולה לגרום לתחושה טובה ביחס לסקס, גם אם הוא לא עומד בראש סדר העדיפויות שלך.

11. רוצים להגדיל את הליבידו? חשבו למה

אם חשבתם להגדיל את הליבידו, אתם צריכים לחשוב על כמ דברים. ראשית, מדוע? שנית, מה מונע ממך ליבידו גבוה מלכתחילה? אם הסיבה היא שבן או בת הזוג רוצים יותר סקס, זו בעיה מסוג אחד, ואם אתם מרגישים לא נוח עם עצמכן בלי קשר לאנשים אחרים, זו בעיה מסוג שני. לבקוף מסבירה שגברים שרוצים להגדיל את החשק המיני לוקחים ויאגרה, אבל אין באמת מקבילה נשית לכדור הכחול. "אם אתן מרגישות שצריך לעשות שינוי בחשק שלכן, כדאי ללכת למטפל מיני, מכיוון שמרבית בעיות הליבידו הן בעיות שמקורן בנפש וצריך לברר מה גורם לתחושת אי שביעות הרצון".

via GIPHY

12. בחנו את עצמכן, אבל באמת

אם הרגשתן שאתם קוראות את הכתבה הזו והרבה מהדברים דיברו אליכן, אל תתייחסו לזה כאילו משהו לא בסדר איתכן. המיניות שלנו מעניינת ומשמעותית לאיכות חיינו, וכמו כל דבר שחשוב לנו, עלינו לדאוג לטיפוחה. אם הרגשתן שמשהו בחשק, בתשוקה ובתפקוד המיני שלכן לא לרוחכן, יש כמה שאלות שיכולות לסייע לכן להכיר את עצמכן ולנסות להבין מהיכן הדברים נובעים. למשל, מה התדירות בה אתן מקיימות יחסים? מאוננות? מה מגרה אתכן? איזה מגע אתן אוהבות? לפני שתגידו לעצמכן "יש לי בעיה", חשבו על הדברים לבד, נסו להבין את מקורם והחליטו איך אתן מתייחסות אליהן.