"ב-2019 עברתי פרידה - אמרתי שאין לי מה להפסיד והורדתי טינדר", מספרת טטי (25) סטודנטית לרפואה מכרמיאל למגזין N12. "ואז פגשתי גברים שכל מה שהם מחפשים זה סקס. הם אומרים לך את זה במפורש, מבחינתם את אובייקט מיני, והם שולחים לך תמונות חושפניות", היא מתארת בתסכול. "למשל, גבר שאני לא יודעת עליו כלום חוץ מהגיל והתמונה ביקש ממני סקס אחרי 9 משפטים".

טטי לא היחידה שקיבלה הצעות סקס אחרי 9 משפטים: למרות שבשנים האחרונות עולם הדייטינג עובר מהפכה של ממש והחיפוש אחר זוגיות הפך לזמין בלחיצת כפתור - רווקות רבות חשות מיאוס מאפליקציות ההיכרויות, שכן בתוך האשליה של אין-ספור אפשרויות שהן מציעות יש גם צד אפל - הטרדות מיניות, הצעות מגונות ותמונות חושפניות שנשלחות לנשים מגברים שהן כלל לא מכירות.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

ויותר מזה: האנונימיות של עולם השידוכים הווירטואלי מאפשרת תופעות קשות של התחזות, התנהגות תוקפנית, שכוללת קללות, גסויות, הצעות בוטות של מין, והיעלמות באמצע הקשר ללא כל הסבר - תופעה שזכתה לכינוי "גוסטינג".

כתוצאה מכך, הרווקות היום חשות קרועות בין הרצון להתנתק מהדבר שחושף אותן לכל כך הרבה פגיעות לבין הצורך באפליקציות, שהפכו לזירה מקובלת למציאת בן זוג - כי אם הן לא שם, אז הסיכויים שלהן לצאת עם לדייט קטנים בצורה משמעותית.

 

"דיסקרטי, רק לפנק"

"פעם מישהו כתב לי שכדי שניפגש אני צריכה לעשות בדיקת מין, שאלתי אותו מה הכוונה והוא אמר שחייב סקס במערכת יחסים", טטי ממשיכה לספר. "נתקלתי גם בכאלה שהבטיחו לי 'דיסקרטי, רק לפנק, אני אביא אותך למקומות חדשים', יש גם אנשים נשואים שכותבים את זה".

"יש גברים שכותבים לך בצורה אובססיבית ואם לא ענית להם במשך 5 דקות, כי את בעבודה או כי היית בשירותים, הם תוקפים אותך: 'מה, אי אפשר איתך. את כמו כל הנשים'. זה דגל אדום של אובססיה ודגל אדום להמשך", היא מסבירה.

"יש כאלה שמזלזלים ביכולות הקוגניטיביות שלך", היא ממשיכה, "ואובססיביים שישאלו אותך על כל דבר שאת עושה - מה את אוכלת? מה את לובשת? לאן את יוצאת?" היא משתפת והייאוש מורגש בקולה. "נתקלתי במישהו שכתב: 'כלבה תלקקי דברים'. מי אתה בכלל? אני אפילו לא יודעת בן כמה אתה".

נפגעת מהיחס באפליקציות?

"בהתחלה לקחתי את זה קשה שביקרו אותי שאני לומדת גינקולוגיה. אמרו לי למה אני לומדת ביולוגיה ולא תוכנה? מבקרים את הבחירה שלי ללמוד רפואה, את המוצא שלי ואת התזונה שלי כי זה נוגד הגבריות השברירית שלהם".

והיום?

"אני בוחרת לצחוק על זה ולא להיפגע מזה, אבל עצוב שב-2022 יש מי שרואה בנו הנשים עדיין אובייקט מיני. לפעמים יש מישהו בלי תמונה או שהיא לא אמיתית וזה מפחיד, לכי תדעי איזה פסיכופת יש שם. פגשתי פעם גבר שהכרתי באפליקציה ואחרי 45 דקות הוא ניסה למזמז אותי במקום פומבי".

אישה מסתכלת לפלאפון, אילוסטרציה (צילום: 123rf)
"מבוגרים בני 50 פלוס שולחים לי הודעות", אילוסטרציה (למצולמת אין קשר לכתבה) | צילום: 123rf

"בא לך ערב לא מחייב?"

טטי היא רק אחת מתוך נשים רבות שהתייאשו מאפליקציות ההיכרויות ובכל זאת הן ממשיכות לנסות את מזלן. כך לדוגמה, אורלי נמט, בת 34 מראשון לציון אומרת כי "כבר הרבה שנים שאני רווקה ונמצאת באפליקציות, לא יצא מהן שום דבר חוץ ממספר מצומצם של דייטים שלא היו מוצלחים במיוחד, ובעיקר הרבה הודעות ממש מטרידות".

אילו הודעות את מקבלת שם?

"בעיקר 'לא מחפש קשר רציני', 'בא לך סקס?', 'בא לך ערב לא מחייב?'. יש כאלה שמנסים להיות משוררים ושולחים לך כל מיני חמשירים והודעות הזויות, לרוב אין קשר בין מה שאת מחפשת, וגם לא בנראות".

"יש הרבה מאוד מבוגרים בני 50 פלוס ששולחים לי הודעות ויש הבדל של 20 שנה בינינו. זה גם קורה עם הרבה גרושים שיש להם ילדים, וזה בעיקר נותן נגישות לאנשים שכנראה במציאות לא היו מעיזים להתחיל איתך", היא אומרת.

אז למה לא למחוק ולנסות להכיר בדרך אחרת?

"אני כל הזמן מוחקת את האפליקציה ומחזירה. אחת לכמה זמן חוטפת עצבים ובעיקר מתייאשת, ולרוב כשאני חוזרת  - מגלה ששום דבר לא השתנה. זה בעיקר ממש מתסכל, אבל אני מבינה שהיום קשה להכיר בדרך אחרת. אני עובדת כמאמנת כושר של נשים ואין לי כל כך גישה לגברים ביום-יום שלי וגם במציאות הם לא ניגשים אלייך".

אני שואלת אותה אם חוותה גוסטינג. "קורה הרבה שאת מוצאת מישהו שיש איתו שיחה מעולה ונחמדה, ואז פתאום הוא נעלם", היא מאשרת, אך מסייגת: "אף אחד מהצדדים לא יוצר קשר. לא יודעת להסביר לך למה".

גם מיכל, בת 28 מראשון לציון חשה אי נוחות מההיכרויות באפליקציות. לדבריה "שני הצדדים מרגישים בריאיון עבודה, כי לרוב יש שם ייאוש, ואז זה כבר אוטומטית גורם לחוסר השתדלות", היא אומרת. "חלק מהגברים גורמים לך להרגיש בנוח ושואבים אותך לשיח טוב, אבל ברגע שמגלים שאת מחפשת משהו אמיתי ומכוונת לזוגיות - אז הם נעלמים או משנים את סגנון השיחה בכוונה כדי להרחיק".

"קרה לי שדיברתי עם מישהו שעות על גבי שעות והבהרתי לו שאני מחפשת קשר רציני, ומיד כשעברנו לוואטסאפ הוא התחיל לשלוח לי הודעות מיניות ולא מתאימות בכלל בהתחשב בזה שרק הכרנו", מספרת מיכל על האכזבה שהיא חשה לעתים. "בחור אחר לא הפסיק להתעקש על להגיע אליי הביתה עוד לפני שבכלל הכרנו פנים מול פנים ולא משנה כמה רעיונות היו לי מעבר".

צוחקות יחד על המצב

בזמן שאופציות ההיכרויות מעוררות תסכול בקרב הרווקות, יותר מ-15 אלף נשים שואבות את הכוחות להמשיך ולנסות להכיר דווקא מתוך זה שהן צוחקות על המצב. הן מצלמות מסך, מטשטשות פרטים מזהים, משתפות בהיכרויות הכושלות שלהן וגם מתייעצות זו עם זו בקבוצת הפייסבוק "מחליקות שמאלה", שבתוך פחות משנתיים הפכה לקהילה של ממש.

מאחורי היוזמה הזו שזורעת נחמה בלב הייאוש, עומדת הבלוגרית הישראלית שלי זוהר, בת 27, שמתגוררת כבר שנה בדובאי. "הייתה לי קבוצת וואטסאפ עם ארבע חברות מהעבודה שהשם שלה הייתה 'מחליקות שמאלה', שלוש מאיתנו היו רווקות ושיתפנו שם צילומי מסך של מה שחווינו באפליקציות היכרויות", היא נזכרת. "בשלב מסוים אמרתי שאם לנו יש כל כך הרבה מה לשתף, אז בטוח שלכל הבנות הרווקות שבאפליקציות יש מה לשתף".

שלי זוהר (צילום: עידן ערד)
הבלוגרית הישראלית שלי זוהר, מתגוררת כבר שנה בדובאי | צילום: עידן ערד

"ואז פתחתי את קבוצת הפייסבוק, הוספתי חברות וחברות של חברות - וזה התפוצץ", היא אומרת. "די בהתחלה מישהי בעילום שם צחקה עליי באחת מקבוצות הפייסבוק הגדולות, כי שאלתי איזה בחור מה הגובה שלו. היא רשמה - 'אני לא מבינה מי הבנות עם כל הדרישות' וזה גרם לקבוצה להכפיל את עצמה - ומשם בנות התחילו להזמין אחת את השנייה".

אילו תגובות את מקבלת מאז שקמה הקבוצה?

"רובן שמחות שיש להן מקום לשתף. ברגע שבחורה יושבת בבית וגבר שואל אותה 'את רוצה לבוא אליי?' אחרי שתי תמונות - אין לה תמיד עם מי לשתף, והיום היא ישר מצלמת מסך ל'מחליקות'".

יש גם ביקורת?

"יש צד שנשים שופטות אחת את השנייה בקבוצה. 'למה את ביץ' ועונה לו ככה - אנחנו בני אדם. אנחנו מנסות לצמצם כמה שיותר את השלילי".

"מתייחסים אלינו כאל שוק בשר"

יעל, בת 38 מאזור רחובות החליטה לעשות משהו כדי למחות נגד ההתנהלות בעולם הדייטינג הווירטואלי. "החלטנו שנמאס לנו מהאפליקציות", כתבה בפוסט שפרסמה בתחילת השבוע בקבוצת הפייסבוק "מחליקות שמאלה", שבו היא מנסה לקדם שביתת מחאה של הנשים באפליקציות הדייטינג השונות. בהמשך השבוע הצטרפו ליוזמה גם מנהלות הקבוצה ויחד הן מנסות לקדם את המהלך.

 

"נמאס לנו מהחוויות והאכזבות מהגברים שמרשים לעצמם להתייחס אלינו כאל שוק בשר, ממנו הם רק יכולים לבחור ולדלג בינינו מתי שרוצים", היא כותבת וקוראת לחברות הקבוצה למחוק את אפליקציות ההיכרויות ביום שישי (17.6) למשך שבוע - יוזמה שזכתה למאות לייקים ולתגובות אוהדות. 

בשיחה עם מגזין N12, שיתפה יעל בתחושות הקשות שהובילו אותה לפתוח במחאה ומספרת גם היא על השיח הפוגעני באפליקציות. "יש הרגשה שכולנו חוות את אותה החוויה - עשרות אלפי גברים נשואים, השיח הלא מכבד, 'בא לך סקס'?״, היא מספרת בתסכול. "עצם זה שהחיים מנרמלים את ההתנהגות הזו, לא אומר שאנחנו צריכות להסכים לזה".

"קרה לי ולחברות שלי שפגשנו גברים שאמרו שהם רווקים ואחרי חודש אמרו לנו שהם נשואים", היא ממשיכה. "גברים צריכים להתאפס ולדעת איך להתייחס לאישה, כאילו שכחו איך להתנהג. זה פרץ את הגבולות והרומנטיקה מתה״, מסכמת יעל בטון מאוכזב.

שידוכים בדרך הישנה

גם אם היוזמה של יעל לשביתת אפליקציות תצליח וגם אם לא, יש כאלה שכבר התאיישו מהאפליקציות - ולא רק נשים. רז, בשנות ה-40 לחייו מאזור המרכז, ניסה את מזלו במגוון מערכות יחסים שניהל עם נשים שהכיר בטינדר, אך אף אחת מהן לא צלחה. "הייתי במשך שנים באפליקציות היכרויות, אבל אז שמתי לב שיש אלגוריתם מאחוריהן שגורם לך לא לצאת מהן והרגשתי שאני צריך להחליף דיסקט", הוא מספר. פרסומת בפייסבוק הובילה אותו למשרד שידוכים המיועד לקהל חילוני, בשם בילי ורוית. "יצאתי דרכן עם כמה נשים וזה לא המשיך מעבר. אבל אז הן הכירו לי מישהי, הבנתי שהיא מה שאני מחפש ולפני פחות מחודש הצעתי לה נישואים", הוא מוסיף בהתרגשות.

השדכניות בילי ורוית (צילום: Perspective by BM)
"אנחנו רק הצינור", רוית מגדל ובילי שינגרט | צילום: Perspective by BM

"הרבה אנשים שפעילים בטינדר ובאפליקציות היכרויות הולכים בסוף לאיבוד. את מחליקה ימינה או שמאלה, שופטת לפי התמונה, כי את צריכה לסנן, וקשה מאוד להגיע למצב של לדבר בטלפון או להגיע לדייט", מסבירה רוית מגדל, מבעלי המשרד. "כל המטרה שלנו היא שתדברו ושזה לא יתפספס". "אבל אנחנו רק הצינור", מדגישה שותפתה בילי שינגרט.

מהו טווח הגילים של הלקוחות שפונים אליכן?

רוית: "אנשים בלי ילדים, נשים בנות 37-27 וגברים בני 42-30".

הפגישה האישית במשרד השידוכים שלהן נפתחת בשאלון אישי, שנועד להכיר היטב את הרווקים שמגיעים אליהן ובכך לנסות למצוא להם התאמה. "חלום שלי שאשאל 'איזה גובה את מחפשת?' ויגידו לי שזה לא משנה, אבל זה לא קורה", אומרת רוית. "יש כאלה שרוצות 1.85 ומעלה", אומרת בילי, "למרות שממוצע הגובה של גבר בישראל לפי הלמ"ס הוא 1.73, אנחנו לא בהולנד".

באילו עוד דרישות הזויות אתן נתקלות כחלק מרשימת המכולת הזו?

בילי: "חייב שיהיה לו תואר, אבל מהאוניברסיטה. אם הוא למד במכללה - אל תכירי לי אותו. יש גם כאלה שבעקבות הטינדר והקורונה רוצים להכיר בן זוג רק מתל אביב, לא מאף עיר אחרת בסביבה. זו דרישה מוזרה, אבל אנחנו לא שופטות. פשוט יכול להיות שלא נמצא".

המאגר הנוכחי של בילי ורוית מונה מאות רווקים ורווקות. כדי להיכנס למאגר יש לערוך איתן פגישה באופן פרונטלי או בשיחת וידאו ולאחר מכן הן מתחילות את מלאכת השידוכים ויושבות לחפש בני זוג פוטנציאליים במאגר. "אם את באה למישהי שאומרת לך: 'אני מחתנת אותך ומוצאת לך את אהבת חייך', אל תלכי אליה גם אם זה בחינם", אומרת בילי. "הדבר היחיד שאנחנו יכולות להתחייב עליו זה שבטוח נמות יום אחד. חוץ מזה שום דבר".

אחת מהנשים שהתייאשה מאפליקציות היכרויות וניסתה למצוא זוגיות ללא הצלחה דרך בילי ורוית היא שלומית, בת 33, שתלתה תקווה בדרך המיושנת והייתה רשומה למאגר שלהן קצת יותר מחצי שנה. "יצאתי דרכן בערך עם 6 בחורים, אבל זה לא הסתיים ביותר מ-2 דייטים איתם", היא מספרת. "התאכזבתי ואמרתי לעצמי: 'זה כנראה לא מתאים לי' ובסוף מצאתי את בן הזוג שלי דרך אתר במבל".

אישה מסתכלת לפלאפון, אילוסטרציה (צילום: 123rf)
"היום קשה להכיר בדרך אחרת", אילוסטרציה (למצולמת אין קשר לכתבה) | צילום: 123rf

"את מה שאתה עושה באפליקציות - אתה לא יכול לעשות אצלנו"

מיזם שידוכים נוסף הוא זה שיזמה רוני שינקמן בת 30 מחולון. היא הגיעה לעולם ההיכרויות ממש במקרה לפני כ-4 שנים - ומאז עומדת מאחורי המיזם "הרווקים של רוני" - עם 26.5 אלף עוקבים פעילים באינסטגרם. הכול התחיל כשפרסמה תמונות של הידידים שלה בסטורי - וציינה שמדובר ברווקים.

"זה היה בצחוק, לא ציפיתי שזה יצבור תאוצה ברמה הזו", היא נזכרת. "ואז צירפתי את החבר הכי טוב שלי שבא מתחום חיי הלילה והוא אמר: 'למה שלא נארגן להם גם אירועים כדי שיכירו'". ואכן זה צבר תאוצה: "יש כבר 160 זוגות נשואים שהכירו דרכנו ואלפי זוגות שנמצאים יחד מעל חצי שנה", היא מצהירה. 

אירועי הרווקים ששינקמן מארגנת לבני 40-20 מתקיימים בברים ברחבי הארץ - והם כוללים מינגלינג ופעילות משותפת סביב שולחנות שגורמת לרווקים להכיר יותר לעומק. בסוף האירוע הם יוצאים ל"דייטים" קצרים עם המשתתפים, כאשר יש "קופידונים" שמלווים אותם ומסייעים להם להיפתח ולהרגיש בנוח.

אירוע רווקים של רוני שינקמן (צילום: עדן שוחט)
מינגלינג ופעילות משותפת, אירוע רווקים של רוני שינקמן | צילום: עדן שוחט

למה בחרתם לארגן דווקא אירועים, בעולם שבו אפליקציות הפכו לזירת ההיכרויות המרכזית?

"אנשים היום כבר לא מכירים פנים מול פנים ומאוד ציניים. באפליקציות הכי קל להחליק ימינה ושמאלה, לא רואים את האדם שעומד מולך. באירועים אתה רואה אנשים פנים מול פנים ומקבלים דרך אחרת להכיר, זה מוכיח את עצמו ויש בקרה". 

"את מה שאתה עושה באפליקציות - אתה לא יכול לעשות אצלנו", היא אומרת על הפניות הפוגעניות, "וגם לא להזמין מישהי אליך הביתה. כשמישהו עולה לעמוד שלנו ועושה את זה - הוא מקבל נזיפה. אם הוא מדבר באופן לא מכבד וחותר למשהו מיני כשהבחורה לא רוצה, הוא יודע שהוא נחסם מהעמוד כי יש אימא ואבא לדבר הזה".

 אין ספק שיש אלטרנטיבות לאפליקציות, שיכולות אולי לסנן את התגובות הקיצוניות ואת התוכן הפוגעני, אבל לא לכל אחד זה מתאים, ונראה שבינתיים רובנו עדיין בוחרים להישאר בעולם הווירטואלי כדי לחפש אהבה, ומקווים שהקליק הבא יהיה מוצלח יותר ושבסופו של דבר הסטטיסטיקה תהיה לטובתנו.

מחברת טינדר לא התקבלה תגובה.