השבוע, אישר בית משפט בישראל, לא לאפשר לנערה בת 14.5 בשם נעמי איתן, להשתתף במשחקי הקריקט במכבייה - רק בגלל שהיא הנערה היחידה בנבחרת של בנים. למרות שברחבי העולם משחקים כבר שנים בקבוצות מעורבות בענף הספורט הזה, ולמרות שנעמי, היא אחת השחקניות הטובות בקבוצה, אבל גם הבת היחידה בה.

קצת היסטוריה: באפריל 1967, בעיר בוסטון בארה"ב, נפל דבר בספורט הנשי, האמריקאי והבינלאומי. קתרין וירג'ינה סוויצר, סיימה את מרתון בוסטון והפכה לאישה הראשונה במדינה שרצה את המרחק הזה במרוץ תחרותי. היא נרשמה למרוץ בראשי תיבות בלבד, כדי שלא ידעו שהיא אישה והופיעה לריצה בחליפת אימונים שאמורה הייתה להסתיר את נשיותה.

לרוע מזלה, מארגני המרוץ חשפו את זהותה האמיתית ובניגוד לשאר הרצים, ששמחו לראותה על המסלול, ניסו לפגוע בה פיזית ולהוציא אותה מהריצה. סוויצר סיימה את הריצה כפי ששאפה, כל השאר היסטוריה. כדי להבין את גודל ההישג, עדיף לציין כי עד אז נשים לא רצו יותר מ 800 מטר במרוצים רשמיים כדי לא לפגוע "במערכת הרבייה שלהן", כך נטען. את כל אימוניה, עשתה עם נבחרות הגברים בהיעדר אופציה אחרת.

הטיעון המרכזי של בית המשפט שדחה את בקשת נעמי לשחק מקומם: "התביעה הוגשה באיחור ואם ניענה לדרישה של נעמי, הדבר עלול ליצור אפליה כלפי נערות אחרות שדבקו בתקנון ומשום כך נמנעה מהם האפשרות להשתתף בתחרויות". כל כך מקומם! הצדקת אפליה נגד נשים בטיעון כי קבלת הבקשה תפגע בנשים אחרות. כשמבינים את המצב באירופה (על-פי מסמך מטעם איגוד הקריקט האירופי שהוגש לבית המשפט), תשובת בית המשפט בישראל נראית אפילו בעייתית יותר.

לדברי מנהל הפיתוח במועצת הקריקט האירופית, אד שאוטלוורת: "התאחדות הקריקט הבינלאומית רואה חשיבות רבה בקידום נשים מצטיינות בתחום הקריקט". לדבריו, מטרת הארגון הבינלאומי הינה יצירת קבוצות נשים ייחודיות, אך אנו בהחלט רואים במתן אפשרות לשחקניות מצטיינות לשחק בקבוצות גברים כפתרון זמני. אד שאוטלוורת, ציין עוד כי 8 הקבוצות המובילות את הענף בעולם הינם קבוצות מעורבות שמותר לנשים וגברים לשחק יחדיו.

אבל בואו נמשיך עם עוד קצת היסטוריה: השנה היא 1936, סם סטולר ומרטי גליקמן יהודים אמריקאים שייצגו את מדינתם במרוץ השליחים באולימפיאדה של המשטר הנאצי, בה זכה, למגינת ליבם של הנאצים, ג'סי אוונס. 24 שעות לפני המירוץ הודיעו להם שלא יתחרו. הסיבה האמיתית להדחתם (היהודים היחידים במשלחת) התבררה אחרי האולימפיאדה: המשטר הנאצי הסתגל לארים שמפסידים לכושי, אך הפסד ליהודי, היה מבחינתם בלתי נסבל. 

גליה ווולוך יו"ר נעמ"ת (צילום: יחסי ציבור)
גליה וולוך | צילום: יחסי ציבור

אחת מהסיבות לייסודה של המכבייה הייתה מתן אפשרות ליהודים להתחרות ולהתמודד,  בין היתר מכיוון שבחלק מהמקומות הדבר נמנע מהם. אבל הנה, כאן בישראל, שנת 2017, הנהלת המכבייה מסתבר לא למדה דבר מההיסטוריה העולמית והיהודית. איך יתכן שגוף שקם כדי לתת ייצוג ליהודים, פוגע בזכויותיהן של נשים צעירות?

במקום לפתוח מיד את כל התחרויות לנשים, ולהודות בטעות שנעשתה, מסתתרים המארגנים מאחורי טיעונים משפטיים (שגם הם שגויים לטעמנו). בקריקט הישראלי יש לא מעט ילדות שאך זה החלו לשחק, והן מביטות  בנעמי בהערצה.  אמנם נעמי, תמשיך להתאמן בקבוצת האם שלה קריקט תל אביב ובנבחרת כאשר החלום שלה הינו להגיע עם הנבחרת לאליפות אירופה, שם כאמור, אין בעיה עם קבוצות מעורב, ההפך. אך דחיית בקשתה הכל כך לגיטימית של הנערה האמיצה הזו משדרת מסר מרפה ידיים ומייאש לילדות ולנערות המבקשות להגיע להישגים בספורט. במקום לנפץ את תקרת הזכוכית ולאפשר לבנות להתחרות, הנהלת המכבייה מחזקת את התקרה ויוצקת עליה בטון.

גליה וולוך היא יו"ר נעמת שהגישה תביעה נגד הנהלת המכבייה בדרישה לאפשר לנעמי לשחק