אין תמונה
".אין לי ספק שנשים הן מנהלות יעילות יותר מגברים" קרן אוזן
רובנו רגילות לשמוע על נשים שעובדות תחת נשים אחרות או על נשים שעובדות תחת ניהול גברי, אולם מקרים כמו אלה של ארבעת הנשים הבאות שמנהלות כמעט אך ורק גברים, לרוב נחשבים חריגים. "גברים  שפוגשים אותי בפעם הראשונה מרימים גבה ותוהים איך הגעתי לאן שהגעתי, מה שגבר למשל לא היה צריך להתמודד איתו", אומרת קרן אוזן, סמנכ"לית רדיו דרום. אולי בזכותה ובזכות שלושת הנשים הבאות, המצב ישתנה.

"אישה צריכה להוכיח את עצמה כל הזמן מחדש"

קרן אוזן, סמנכ"לית רדיו דרום מנהלת  כ-16 נשים ו-30 גברים ובהם שדרנים, מפיקים, עורכים, כותבים ועובדי מטה. "התחלתי ברדיו בגיל 16 במחזור הראשון של הרדיו החינוכי בישראל. התאהבתי בתחום וידעתי שזה יהיה העיסוק המרכזי בחיי ומיד בסיום התיכון השתלבתי ברדיו דרום כשדרנית. כשהשתלבתי בתפקידים שונים בטלוויזיה שם הרגשתי את הסקסיזם באוויר שגרם לי לאי נוחות לא מעט פעמים". אוזן מספרת שהשכר שלה תואם את הקולגות הגבריות שלה. לטענתה, קיים הבדל בין המינים בכל הנוגע לקבלת מרות. "לנשים יש אינטליגנציה רגשית גבוהה יותר, מה שמאפשר להן לבחון סיטואציות, משברים ודילמות בצורה רגישה וגמישה יותר. אין לי ספק שנשים הן מנהלות יעילות יותר מגברים".

אוזן אומרת שמה שקשה במקצוע אלה התגובות מצד הגברים שהיא פוגשת לראשונה. "הם מרימים גבה ותוהים איך הגעתי לאן שהגעתי, מה שגבר למשל לא היה צריך להתמודד איתו. בנוסף, העובדה שאני אישה צעירה שנראית לא רע, רק מעצימה את הסוגיה הזאת שבה אני נאלצת להוכיח את עצמי כל פעם מחדש והאמת זה מאתגר אותי ואפילו מסב לי הנאה". הדעות הקודמות טוענות כי אישה מנהלת היא הרבה יותר ביצ'ית מגבר אולם, אוזן אינה מסכימה. "במדינה שלנו קשה מאוד לכולם. אין  זמן והמציאות הישגית והתחרות גדולה, אז למי יש זמן לחפש להתנצל או להיות ביץ'". לגבי עבודה עם אמהות, היא אומרת, "אם את מבינה שאמא נדרשת למשרת אם ותתני לה אותה בלי ייסורי מצפון, התפוקה של העובדת תכפיל את עצמה. בהתחייבות. בנוסף, הגיע הזמן שיהיו משרות אב ונראה יותר גברים יוצאים לחופשת לידה, זה מבורך".

"מכנים אותי האמא של המחלקה"

תמר- מנהלות גברים (צילום: יוסי וייס, דוברות חברת החשמל)
"יש לאפשר הן לעובדים והן לעובדות הזדמנויות מקצועיות שוות". תמר פקלר | צילום: יוסי וייס, דוברות חברת החשמל
תמר פקלר הי, מנהלת בכירה בחברת החשמל ובאמתחתה 2 יחידות בחברה - יחידות המטה באגף לוגיסטיקה ונכסים המונה כ- 50 איש והמתחלק באופן שווה בין גברים ונשים ובתי מלאכה מרכזיים בחברה, מחלקה המונה כ- 200 עובדים ב- 5 בתי מלאכה הפזורים ברחבי הארץ, בהם  מלבד חמש נשים יש רוב גברי. בנוסף, מתוקף תפקידה כסגנית מנהל האגף למינהל, פקלר מטפלת במשאבי אנוש באגף המונה כ - 935 עובדים בעיקרם גברים. "עבדתי בתחילת דרכי בחברת החשמל לפני כ-20 שנה ככלכלנית במח' כספים באגף לוגיסטיקה ונכסים. כעבור  10 שנים , בגיל  40, התמודדתי וזכיתי במכרז לסגן מנהל אגף לוגיסטיקה ונכסים בתחום התקשרויות ומינהל, כאשר במקביל המשכתי לנהל את מח' כספים כ- 3 שנים נוספות עד למינוי מנהל מחלקה. לאחר שנה בתפקיד, מוניתי לתפקיד מנהלת בתי המלאכה המרכזיים, תפקיד בו אני מכהנת מזה ארבע שנים. לאחרונה אחד העובדים התקשר אלי ואמר לי שאני 'האמא של המחלקה'. התרגשתי מאד".

פקלר שאומרת ששכרה תואם את זה של הגברים בחברה, וטוענת שהדבר החשוב ביותר זו דוגמא אישית. "אני מאמינה כי קבלת מרות ככלל, נסמכת על אמון, יושר ודוגמא אישית, כל עוד אנו כמנהלים מחויבים ועומדים בכך, גם עובדינו יפעלו בהתאם, לא חשוב אם מדובר בגברים או נשים". לטענתה, התגובות לה היא זוכה מצד הגברים בעיקר מפרגנות. "כיום ,לאחר תקופה של 4 שנים  בתפקיד , למדתי להכיר אותם ואת צורכיהם והם אותי. קיימת הדדיות של רגשי כבוד, חיבה, מחויבות והוכרה". לגבי התפיסה שאישה מנהלת מנצלת סמכות ומקשה על עובדות נשים שלה, פקלר מוחה. "אני לא מסכימה לאמירות מסוג זה , היחס לנשים וגם לגברים הוא פונקציה של האדם והמנהל עצמו".

מה דעתך על אמהות עובדות ומשרות אם? "יש לאפשר הן לעובדים והן לעובדות הזדמנויות מקצועיות שוות. אמהות היא אינה מכשול אלא חלק מהחיים. כאישה וכאם בתפקיד בכיר, אני מעריכה את האפשרות שניתנה לי לשמש בתפקיד בכיר בזכות היכולות והאיכויות שלי. העובדה שאני אם ואישה לא היוותה עבורי מכשול או כל פונקציה שהיא בקבלת ההחלטות של החברה בנוגע למינויים שלי ושל נשים אחרות במסגרת השתתפות כנציגת נשים במכרזים בחברה לאורך השנים".

"אני מעצימה את היותי אישה"

אין תמונה
ויתרה על 'הטיול הגדול' אחרי הצבא כדי להתקדם מקצועית. הילה טל

הילה טל, 28,  מנהלת שיווק חברת IKOPELL שירות תיקונים לסמארטפון בפריסה ארצית מנהלת מעל 100 איש (גברים ונשים) ואחראית על כ-120 מעבדות טלפונים חכמים בפריסה ארצית. "עוד מימי בית הספר היו לי ציונים גבוהים וברמה החברתית הייתי במועצת תלמידים ושימשתי תמיד שופר לכל. עם שחרורי מצה״ל התחלתי את לימודי האקדמיים וזאת תוך כדי החלטה שאני מוותרת 'על הטיול הגדול' עם החברות. כאשר פנה אליי מיקי קופל, הבעלים של החברה להצטרף אליו למיזם החדש, לא היססתי ונעניתי לאתגר. כל האנשים מחפשים את הקושי בכל הזדמנות ואני לעומת זאת לוקחת את הקושי כהזדמנות ומכאן שאני מעצימה את היותי אישה בכל מה שקשור לתשומת הלב ומוכיחה את יתרונותיי הלכה למעשה"

לטענת טל, אין הבדל בין המגדרים. "אני כן מתחשבת בעובדה שנשים הן יותר אמוציונליות לעומת גברים רציונליים אבל זה לא משפיע על קבלת החלטה בשום צורה". טל מספרת שהשכר שלה תואם את זה של הקולגות הגבריים שלה ואף מעבר. לטענתה, עצם היותה אישה מסייע לה לעבוד טוב יותר עם נשים ולשלול לחלוטין את התפיסה הקלוקלת של מנהלת ביצ'ית: "כאישה אני מגלה הרבה יותר רגישות ופתיחות ומבינה את כל הצרכים והאילוצים שיש לנשים, החל מבעיות פיזיולוגיות וכלה באילוצים משפחתיים".

טל מתאימה את קוד הלבוש ואופן ההתנהגות שלה למקצועה. "אני מנצלת את הנוכחות שלי לקבלת תשומת הלב מהירה ומידית וזוכה להקשבה בזכות הגישה והשליטה בעולם התוכן של תיקוני סמארטפון בו אני עוסקת". לגבי אמהות שעובדות בחברה, טל אומרת, "נשים הינן ממוקדות מטרה וזאת ניתן לראות בתוצאות שאף על פי שהינן אימהות על כל המשתמע בכך הן אינן יורדות ברמת התפוקות מהגברים בקבוצה".

"הרבה יותר מכבדים אותי בגלל שאני אישה"

שירי- מנהלות גברים (צילום: שני לוריא)
"אני חושבת שהגברים הרבה יותר מכבדים אותי בגלל שאני אישה". שירי אביב | צילום: שני לוריא
שירי אביב, סמנכ"לית קבוצת "מוטו תקשורת", הכוללת 150 עובדים ביניהם כ-40% גברים. במגזינים הפונים לגברים רוב הצוות מורכב מגברים. למרות שאביב טוענת שלא נתקלה בקושי מסוים במסגרת היותה אישה ועל אף שהיא מרוצה מהמשכורת שלה, היא כן חשה ש"קיים פער בין גברים ונשים במדינה באופן כללי". לטענתה, קל יותר לנהל נשים מאשר גברים. "נשים לא סובלות מאגו כמו הגברים והן הרבה יותר מסודרות. למזלי הגברים אצלנו מסתדרים איתי מצוין – אבל זה כי למדתי לדעת איך לעבוד איתם, אני יודעת להיות יותר רגישה מול העורכים אחרי שלמדתי את נקודות התורפה של כל אחד מהם, אך זה לא בהכרח קשור לפן המגדרי, גם לאישיות יש חלק גדול".

בניגוד למקומות אחרים, אביבי טוענת שהגברים עימם היא עובדת רק מפרגנים לה. "אין לגברים בעיה לקבל את המרות שלי. להיפך, אני חושבת שהם הרבה יותר מכבדים אותי בגלל שאני אישה. אולי גם הם מונעים מסטיגמות שצריך להיות רגישים יותר עם נשים ואולי הם פשוט מעריכים אותי כאדם. אני יכולה להבין שסטיגמות שהשתרשו במוחינו דורות רבים יכולים לצייר מנהלות כקשוחות יותר, אני לא מאמינה שזה המצב אצלנו. אני מרגישה שזו פרשנות מהצד לנשים אסטרטיביות שהגיעו לעמדות מפתח בחברות מובילות, ולא בהכרח תוצר הבדלים ביולוגיים. אנחנו חברה שהיא לגמרי משפחה, אני חושבת שהעובדים יוכלו להעיד כי הדעה הקדומה הזו חסרת בסיס". בנוגע לאמהות שעובדות בחברה, אביבי מוסרת שרובן נמצאות במשרד עד השעה 15:00 וממשיכות לאחר השכבת הילדים את העבודה מהבית. "אני חושבת שאימהות עובדות בצורה אפקטיבית יותר".

>> טרנד: נשים קונות לעצמן טבעות אירוסין

Mako  נשים עכשיו גם בפייסבוק. בואי – יהיה כיף