מאיה (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת), היא אשת מחשבים בשנות ה-30 לחייה המתגוררת באיזור המרכז. לפני קצת יותר משנה נכנסה מאיה להיריון עם ילדה הראשון והודיעה למעסיקה. עם יציאתה של מאיה לחופשת לידה הודיע לה מנהלה הישיר ששירותיה אינם נדרשים עוד ולמעשה סיים את העסקתה אצלו, ללא שימוע או היתר.

"עבדתי שם שנה, לא כולל חופשת הלידה" היא מספרת, "היה דיבור על זה שהתקן הסתיים אבל בגלל ההיריון היה ברור שלא מפטרים וכשיצאתי לחופשת לידה לא רציתי להתעסק עם זה בכלל. אלא שאז קיבלתי טלפון שהמעסיק שכרגע הוא בוחר לסיים את ההתקשרות ומחפשים לי תפקיד אחר בארגון".

"לא נעים לשמוע את זה בחופשת לידה. את בטוחה במקום שלך ולא חושבת שאת בסכנה, אבל האמנתי שימצאו לי תפקיד אחר" היא ממשיכה, "הזמינו אותי לראיונות בחופשת לידה. הילד היה אז רק בן 3 חודשים ולא רציתי לעזוב אותו. הנקתי ואני עדין מניקה, אז הייתי צריכה לדאוג לחלב שאוב, לדאוג מי שיהיה איתו, לנסוע לראיון ולחזור מראיון אחרי שלא ישנתי כל הלילה, לא היה הגיוני לעשות את זה. ואחרי כל זה גם הזמינו אותי לשימוע, תוך כדי חופשת הלידה".

מאיה זומנה לשימוע לפני פיטורים שהתקיים במהלך שהותה בחופשת לידה ויומיים לאחר מכן כבר נמסרה לה הודעה על פיטוריה.

"החוק קובע במפורש שפיטורים במהלך חופשת לידה הם אסורים בדיוק בגלל שמדובר בתקופה רגישה במיוחד שמטרתה לאפשר לאם להקדיש את כל כולה להחלמה ולהסתגלות של האם והתינוק למצב החדש" אומרת עו"ד אורי טורקיה-שלס, מנהלת מערך הסיוע המשפטי בהאגף לקידום מעמד האישה בארגון ויצו ישראל, "החוק ממשיך ומגן על עובדת שילדה וגם עם חזרתה מחופשת לידה לעבודה קובע 60 ימים בהם ניתן להתיר את פיטוריה אך ורק במקרה שבו המעסיק פשט רגל או סגר את עסקו – זה לא היה המקרה".

מאיה החליטה שלא לוותר ופנתה לסיוע של קו הייעוץ של ויצו לזכויות נשים בעבודה, אשר פנו למקום עבודתה על מנת לנסות ולעצור את הפיטורים. אלא שהממונה על עבודת נשים מטעם המדינה דחתה את פניית מאיה וויצו ונתנה את אישורה לפטר את העובדת.

"לא חשבתי לרגע שיפטרו אותי, הייתי בחופשת לידה וזה לא חוקי ולא אמור לקרות. ואז אחרי יומיים אמרו לי שאני מפוטרת. הזמינו אותי לשיחה אצל הממונה על עבודת נשים, אמרתי לעצמי אין מצב שהיא מאשרת את זה. אבל היא אישרה את זה בטענה שזה חוקי וזה לא קשור להיריון. אני הייתי בהיריון ואני ילדתי ועכשיו אין לי עבודה, למה? כי נכנסתי להיריון? זה לא חוקי ולא זה תקין"

העובדת, באמצעות ויצו, הגישה ערעור לבית הדין לעבודה נגד החלטת הממונה ונגד המעסיק ו-4 חודשים לאחר מכן, בעוד העובדת נותרה מחוסרת עבודה וחסרת אונים, הודיעה הממונה במפתיע כי נעשתה טעות והיא אכן פעלה בחוסר סמכות ולכן החלטתה מבוטלת. 

"כל ההליך הזה היה מאוד מתסכל ומדכא ומעליב" אומרת מאיה, "זה מקום שעבדתי בו והיה לי נורא כיף בו ואז פתאום זה היה מן 'טוב את כבר לא מעניינת, שלום וביי'. באמת היה פה הליך לא הוגן ולא הגיוני לנשים, כי גברים לא יעברו דבר כזה. הניצחון היה מאוד משמח, כי זה לא רק ניצחון שלי, הוא גם נשים אחרות. מעסיקים צריכים להבין שזה לא בסדר לפטר אישה בהיריון, בחופשת לידה, בטיפול בתינוק. זה לא הגיוני שנשים צריכות להילחם על הזכויות שלהן כל כך הרבה". 

"מדובר בהודעה חריגה ביותר משום שהנזקים בגלל החלטת הממונה כבר נעשו ומסתבר שכל זה יכול היה להימנע בזמן אמת לו הייתה נעשית בדיקה קפדנית יותר מצד הממונה" אומרת עו"ד טורקיה-שלס, "החלטתה לעמוד על זכויותיה שינתה לחלוטין את מצבה הכלכלי והרגשי של מאיה, אפשרה לה לחזור לעמוד על הרגליים ואף לקבל הודאה כתובה המאשרת את צדקתה. במציאות שבה כ-80% מהבקשות לפיטורי עובדות מתקבלות על ידי הממונה, היה מן הראוי לדקדק בבירור הבקשות ובמקרים שבהם אין לממונה סמכות להתיר את הפיטורים, עליה להימנע מכך באופן ברור". 

מאיה אמנם החליטה שלא לחזור לעבוד במקום העבודה שפיטר אותה, אך זכתה לפיצוי כספי נאה והיא מתחילה בימים אלו עבודה חדשה.