מה בא לי היום? (צילום: istockphoto)
מה אני אבחר, מה אני אבחר | צילום: istockphoto

 1. בהיסטוריה של העם היהודי כמעט ואין נשים בתפקידים ציבוריים. דבורה הנביאה, שהייתה שופטת ושלומציון המלכה, (שמלכה בשנת 76 לפנה"ס לאחר פטירת בעלה אלכסנדר ינאי) הן יוצאות הדופן היחידות. אבל אם חושבים על זה, האישה הראשונה בתפקיד ציבורי הייתה רחב. תפקיד מאוד ציבורי, וכנראה גם מאוד רחב.

2. בישראל מספר הנשים בכנסת הוא בין הנמוכים בעולם. למעשה, נכון להיום ישראל מצויה במקום ה-101 ומשתרכת אחרי מדינות כמו קזחסטן, עיראק, זימבבואה ואוגנדה. מה שמוכיח בפעם המיליון שמחשוף וסטילטו הם לא מקור לקדמה. סתם להצטננות מרגיזה בחורף ובעיות בגב התחתון.

3. ב-1920 מוכנס התיקון ה-19 לחוקת ארצות הברית המקנה זכות בחירה לנשים. אל דאגה, אלפי אמריקאים שיכורים המשיכו להכות את נשותיהם כאילו אין קלפי בעולם.

4. בשוודיה, כבר ב- 1718, נשים לא נשואות מעל גיל 30 בלבד הורשו לבחור, אבל הזכות שבה ונשללה מהן ב- 1781 מאחר שהן פשוט הפסיקו להגיע לקלפי אחרי שנפתח עוד סניף של H&M בסטוקהולם.

סניף של H&M בניו יורק (צילום: צ'לסי)
תורים הרבה יותר ארוכים מאשר לקלפי | צילום: צ'לסי


5. ניו זילנד נחשבת לראשונה שהעניקה זכויות בחירה לנשים ב- 1893. נשמע מתקדם, הא? רק קחו בחשבון שניו זילנד דאז הייתה לא יותר ממושבה מלאה בבוץ של האימפריה הבריטית, וגרו בה איזה 4 נשים שגם הן בטח נראו כמו גברים. 

6. לניו זילנד קדמו כמה אחרות (כמו הרפובליקה הקורסיקאית למשל) אבל זכות הבחירה בהן לא שרדה זמן רב משום שהמדינות עצמן הפסיקו להתקיים כעצמאיות, וזה היה אך מתבקש שגם הנשים יפסיקו עם העצמאות המטופשת הזאת.

7. בראשית הדרך, ברוב המדינות הזכות לבחור עבור נשים לא כללה את הזכות להיבחר. שזה כמו לבוא לסייל בסופרפארם עם כרטיס אשראי חסום.

 8. התנועה הסופרג'יסטית צצה בבריטניה ובארה"ב בשלהי המאה ה-19 וכללה נשים שביקשו לקדם את זכויות הנשים, ובפרט את זכותן להצביע. המאבק צבר תאוצה וגרף יותר ויותר תמיכה עד שבשנות ה-20 של המאה ה-20 הזכות להיבחר התבססה בארה"ב ובריטניה. ומאז הן סתם נקראות פריג'ידיות.

9. אחד מרגעי השיא של המאבק ב-1913 בארה"ב נרשם כאשר תומכות התנועה צעדו לוושינגטון להפגין במהלך טקס ההשבעה של הנשיא וודרו וילסון. המפגינות הותקפו והוכו על ידי עוברי אורח והשוטרים עמדו מנגד. זה לא שהם לא רצו לעזור, הן פשוט חיכו שהבנות יורידו את המחוכים ויעברו לביקיני ובוץ.

 10. בתחילת הדרך, גם כשניתנה זכות הבחירה לנשים, היא לא ניתנה לכולן. בחלק ממדינות אירופה הזכות ניתנה רק לנשים לא נשואות או לאלמנות, במחשבה שאת השאר מייצג הבעל. סוג של צ'ופר ניחומים למי שהחיים התאכזרו אליה - ישנה באלכסון? לפחות את יכולה להצביע!

11. בארה"ב ובדרום אפריקה למשל, זכות הבחירה לנשים ניתנה רק ללבנות. שזה בערך כמו לתת זכות בחירה להומואים בפריימריז של ש"ס.

12. בדרום אפריקה הנשים השחורות זכו להצביע רק לפני 15 שנה. פספסו את כל האקשן.