המארחת הרשמית של הבית הלבן. זאת הגדרת התפקיד הרשמית של הפירסט ליידי, הגברת הראשונה, אשת הנשיא של ארצות הברית (או קרובת משפחה במידה שהוא אלמן או רווק). אין לה תפקידים רשמיים. היא לא מקבלת משכורת (רק משרד ולא מעט אנשים שעובדים בשבילה) , ולפי המסורת – לא כדאי לה לטפח קריירה מחוץ לווייט האוס. מצד שני, יש לה גם לא מעט אחריות על הראש – כשהעיקרית היא, איך לא, לייצג את הממשל ואת בעלה בכבוד, לתמוך בקידום סדר היום של הבית הלבן ושל הנשיא ואם אפשר שתהיה כמה שיותר אלגנטית ובעלת חוש אופנתי. תודה.

בפועל, הגברת הראשונה היא זאת שאחראית על ניהול הבית הלבן, הפקת הטקסים הרשמיים ואירוחים של מנהיגים מכל העולם ובשאר הזמן היא מתמקדת בעבודה הומניטרית, בקידום אג'נדות חברתיות וקהילתיות ובהעלאת המודעות למטרות שונות – כל עוד הן לא קשורות לפוליטיקה כמובן.

הבית הלבן (צילום: רויטרס)
הבית הלבן. איזה חלק משפצים היום? | צילום: רויטרס

אבל לא כל הנשים הראשונות ישבו וסרגו כיסויים לכורסאות בחדר הסגלגל. חלקן לקחו חלק פעיל בקמפיינים לנשיאות של הבעל ותפסו עמדות גם בהמשך הדרך. אדית ווילסון הייתה אחת הנשים הראשונות החזקות כששלטה בפועל בענייני הממשל האמריקאי לאחר שבעלה, וודרו ווילסון, הפך לא תפקודי. אלינור רוזוולט לא יכלה לשבת בשקט בצד, ובתמיכת בעלה, פרנקלין רוזוולט, היא המשיכה בקריירה פוליטית בתקופה שלנשים לא הייתה קריירה. היא קידמה את הניו דיל, הפתרון למשבר הכלכלי, קידמה זכויות אדם – בעיקר בהקשר של אפרו-אמריקאים ושימשה חוצץ בין קורבנות המשבר לבין הבירוקרטיה הממשלתית. וכמובן שאי אפשר שלא להזכיר את הילארי. מיסיס קלינטון הייתה אחת הנשים המעורבות ביותר בממשל בעלה. היה הייתה הראשונה שהתמקמה באגף המערבי של הבית הלבן, שם נמצא משרדו של הנשיא. היא נחשבה לאקטיבית ודעתנית במיוחד בתקופת הנשיאות (כמו גם לפניה) וצברה לא מעט ביקורת. עד כדי כך מעורבת, שהיא אשת הנשיא הראשונה שקיבלה תפקיד רשמי באדמיניסטרציה הקלינטונית: פיתוח רפורמה במערכת הבריאות האמריקאית הכושלת. חלקים אחרים בציבור התרכזו בביקורת על המראה החיצוני שלה. כי ככה זה האמריקאים, הם צריכים שהגברת ראשונה שלהם תראה כמו גברת.

הילארי קלינטון (צילום: רויטרס, רויטרס3)
הילארי. מי יכול לעצור אותה? | צילום: רויטרס, רויטרס3

רוב הגברות הראשונות העדיפו שלא לקחת חלק פעיל בניהול המדינה (אולי הן עשו כך מאחורי הקלעים) וגילו שיש דרכים אחרות להשפיע. ואם דיברנו על מראה חיצוני, הרי שלגברת הראשונה יש את כל הסיכויים להפוך לאייקון אופנה אם היא משחקת את הקלפים שלה נכון. ג'קי קנדי, למשל, הפכה לאישה הראשונה האהובה ביותר על הציבור האמריקאי, לא מעט בגלל הליכותיה האלגנטיות, האיפוק והתמיכה בציבור האמריקאי לאחר רצח קנדי וחוש האופנה המפותח שלה.

אז איזו גברת ראשונה תהיה מישל אובמה? ובכן, אם היינו חייבות להמר, היינו אומרות שמישל תהנה מהטוב מכל העולמות. על חוש הסטייל המפותח שלה כבר שמענו לא מעט, ויש מבקרים באמריקה שטוענים שבהחלט יש לה סיכוי להפוך לג'קי או הבאה, לפחות בכל הקשור לאהדת הציבור. ואם לשפוט לפי המעורבות המלאה שלה בקמפיינים של ברק, והביקורות האוהדות על יכולתיה כנואמת ודוברת, הרי שיש לקוות שהיא לא תעסיק את עצמה רק בעיצוב מחדש של האגף המזרחי.