גבר ואישה מנהלים ראיון עבודה (צילום: Ryan McVay, GettyImages IL)
אז למה בעצם עזבת את המקום הקודם? | צילום: Ryan McVay, GettyImages IL

מנהלים ועובדים שנכשלו בראיונות עבודה לא מודעים למסרים שהם משדרים, וטעויות נפוצות מכשילות אותם באינטראקציה הזאת. הנה 10 עצות כיצד לשרוד את ראיון העבודה בשלום ולצאת ממנו מנצחת.

"למה לי להתכונן? הצלחתי בכל מה שעשיתי עד כה"
טבעי לחשוב שהצלחה בראיונות קודמים מבטיחה הצלחה גם בעתיד, אבל זו בהחלט מכשלה שיכולה להיות בעוכרייך. לכל משרה דרישות ספציפיות לה. משרת סמנכ"ל כספים יכולה להיות שונה לחלוטין מחברה לחברה, ודרישות התפקיד משתנות. כך גם התרבות הארגונית, לכן אישיות שתתאים לאחת עלולה לא להתאים לאחרת.

הסגנון הניהולי של המנכ"ל המגייס משתנה גם הוא: מנכ"ל אחד יהיה ריכוזי, ואחר ביזורי. הצלחה בראיונות קודמים לא מנבאת הצלחה עתידית בריאיון חשוב לערוך תחקיר מעמיק לפני כל ריאיון וללמוד את צרכי המשרה, התרבות הארגונית וציפיות המנהל המגייס.

מי צריך אישיות? העיקר המקצועיות
זה נכון, אך זו לא המהות הבלעדית של הריאיון. אישיותך, המוטיבציות שלך והתאמתך לתרבות הארגונית נבדקות גם הן. יכול להיות, לדוגמה, שתתגלה כמועמד מקצועי מאוד, אך לא תתאים לעבודה בשל קושי בקבלת סמכות או בהתמודדות עם קונפליקטים, או בשל היותך לא סימפטי, או בעקבות רמת מוטיבציה נמוכה שעלולה לנבא ביצועים נמוכים.

"המנהל הקודם שלי היה פשוט מאותגר שכלית"
סיבת הפסקת העבודה היא אחת השאלות הקשות ביותר. מרואיינים נוטים להאשים את המנהל, החברה או המוצר, ולתאר את חילוקי הדעות שלהם עם ההנהלה - מנהל בעייתי או התנהלות קלוקלת בחברה הקודמת. הבעיה היא שלמראיין אין זמן או יכולת להכירך לעומק ולהתוודע לנסיבות, ועליו להסיק מה סיכויי ההצלחה שלך בעבודה מתוך מה שעולה בריאיון.

תשובה עם מטען שלילי על עברך התעסוקתי מדליקה תמרור אזהרה, והמסקנה עלולה להיות שהקושי הוא שלך. יש להתמקד בנסיבות הענייניות שבגללן עזבת, אסור כמובן לשקר למראיין, ומומלץ להתייחס להיבטים החיוביים כמו הרצון שלך להביא לידי מימוש בצורה טובה יותר את יכולותיך המקצועיות.

"החברה שלכם טובה. אבל לא מצויינת"
מרואיינים מניחים שהבעת ידע ומעורבות במתרחש בחברה תעלה את קרנם בפני המראיין. זה נכון, רק אם הנתונים נכונים, עדכניים, ולא ביקורתיים כלפי הארגון או המנהל.

מרואיין שיתאר את תפיסתו לגבי הסיבה לכישלון המוצר של החברה, או איך לדעתו היה נכון לפעול, מעביר למנכ"ל מסר ברור: נכשלת!

נעים, מאוד, עכשיו תקשיב (צילום: jsmith, Istock)
נעים מאוד, פרפקציוניסטית ועקשנית. נסי לחדש | צילום: jsmith, Istock


"החיסרון הכי גדול שלי הוא שאני פרפקציוניסט"

שאלת החסרונות מפחידה מרואיינים רבים, שנוטים להשיב תשובות שחוקות ומקובלות כמו "פרפקציוניסט", "עקשן", "מתקשה להפריד בין העבודה לבית".

מראיין מנוסה יודע שאלו תשובות מתחמקות ולא אמינות, ידרוש תשובות אחרות, ויתהה מהי הסיבה להתחמקות. רצוי לבחור בחסרונות אמיתיים שאינם חסרונות לצורך משרה זו, וכך לא יהוו בעיה. למשל, למשרה שלא דורשת עמידה מול קהל, אפשר לדבר על קושי להציג בפני קהל.

"אני רוצה ללמוד את התחום ולצאת לדרך עצמאית"
מתמקדת בצרכים שלך במקום להתמקד בצרכי התפקיד או המנהל. המנהל לא מחפש עובד שמטרתו לספק את צרכיו האישיים תוך "התגלחות" על החברה, וחשוב לשכנעו שבחירה בך לתפקיד תסייע במילוי הצרכים שלו ושל החברה.

"בתקופת מחזור, אני עצבנית רצח"
מראיינים מקסימים ולבביים שמשוחחים עם המרואיינים על עניינים שלא קשורים לעבודה יוצרים תחושת נוחות עד כדי כך, שהמרואיינים מתפתים "לשפוך" את לבם ובתוך כך גם את כל חסרונותיהם, ואלה, כמובן, מקבלים לבסוף תשובה שלילית. חשוב להקפיד על סימפטיה ונועם כדי להצליח במבחן האישיות בריאיון, אך יש לעשות זאת בזהירות.

"באת לראיין אותי או להתנגח בי?"
יש מראיינים מעצבנים. ככלל, כל הסיטואציה הזו לא נוחה כל כך. מראיינים יכולים להיכנס באיחור לריאיון, לענות לטלפונים בזמן המראיין, ולהתנהג בצורה לא מקצועית באופן כללי.

הבעת תסכול בפני המראיין עלולה להצטייר כתקיפה, ולגרום לעצירת התהליך. בין אם אתה צודק ובין אם לא חשובה התוצאה. אל תהיה צודק, היה חכם!

"התפקיד הזה קטן עליי"

מי שיצא לו שם של "כוכב" בעבודתו הקודמת, מי שמרגיש שהוא המתאים ביותר למשרה, או מי שהגיע לריאיון דרך קשרים, עשוי להפגין ביטחון יתר בקבלתו לתפקיד. אולם, ידוע שאתה לא נבחן רק על התאמתך המקצועית, אלא גם על רמת המוטיבציה שלך ועל היבטים אישיותיים נוספים, ואם תתנהג כאילו שהמשרה בכיס הקטן שלך, המראיין יסיק שאתה שחצן ויתלבט אם לשלב במקום העבודה אישיות לא סימפטית.

בחור בחליפה ליד שולחן מרים אצבע וצועק בכעס (צילום: jupiter images)
מראיין מעצבן? אל תרדי לרמתו | צילום: jupiter images

"אולי תעבירי אותי לשיחה אצל הבוס וזהו?"
במקומות רבים, עוברים ראשית דרך רכזת הגיוס ורק אחר כך מופנים לממונה המקצועי. הרצון "לסמן וי" מול רכזת הגיוס ולעבור ל"ריאיון האמיתי" אצל המנהל הוא שגיאה. לרוב, לחוליה הראשונה בשרשרת הגיוס יש הסמכות להחליט את מי לקדם ואת מי לא.

למנהל הפוטנציאלי אין זמן לפגוש כל מועמד, ותפקיד הרכזת לסנן ולהפנות אליו רק את מי שעבר שלב זה. עליך להרשים בשלב זה בדיוק כפי שתרצה להרשים בשלבים מאוחרים יותר. בכל שלב בשרשרת הגיוס אתה יכול לעבור מרשימת ה"ממשיכים" לרשימת ה"לשלוח מכתב שלילה", ולכן, התייחס לכל שלב כאילו הוא המכריע.

*יעל מהודר היא יועצת ארגונית ומומחית לפיתוח מנהלים

הדברים מיועדים להעשרת הידע בלבד ואינם מהווים תחליף לייעוץ מקצועי פרטני וספציפי. אין להסתמך על האמור לעיל לכל מטרה שהיא.

>> עבודה בעיניים: כל הדברים שאפשר לעשות תוך כדי עבודה

מתחשק לך שופינג מהבית? היכנסי ל-StyleRiver