אלאנה אלן (29) היא אישה עסוקה. היא מנהלת חמש מספרות בדרום לונדון, ונחשבת לאחת המומחיות הגדולות בבריטניה לצביעת שיער. היא נחושה להתקדם עוד ועוד במסלול המקצועי שהתוותה לעצמה - ומוכנה לשלם את המחיר. כמו עוד כמה נשות קרייירה שהתראיינו ל"דיילי מייל", גם היא החליטה לא לקבל מחזור - ובשבע השנים האחרונות פשוט עצרה את הווסתות שלה מלהגיע באמצעות זריקות פרוגסטרון, שניתנות מספר פעמים בשנה ומונעות מהווסת להגיע. 

"אני מתפקדת כמו גבר"

"אני לא מתחרטת לרגע על ההחלטה שלי", אומרת אלאנה. "זו נוחות שאין לה תחליף. אני מתפקדת כמו גבר - ואני חייבת להודות שכאשר עובדות שלי מתלוננות שקשה להן כי יש להן כאבי מחזור, אין לי יותר מדי סימפטיה אליהן. אני באמת לא מבינה למה נשים מוכנות לסבול את זה". 

"זה" כולל, בין היתר, תופעות כמו התכווצויות כואבות של הרחם, גודש בשדיים, מיגרנות, בחילות ואפילו התעלפויות - בצד הפיזי. ישנן לא מעט נשים שחוות קושי נפשי סביב הווסת, ותסמונת קדם וסתית קשה (Premenstrual Dysphoric Disorder) אף נכללת ב-DSM, מדריך המחלות הפסיכיאטריות, וישנם רופאים המטפלים בתסמונת באמצעות תרופות נוגדות דיכאון. 

עוד בערוץ הנשים:

לדברי אלאנה, השיפור באיכות החיים שלה מאז ויתרה על המחזור החודשי עצום. "התחלתי לקחת גלולות קצת אחרי גיל 20, אבל היה לי קשה לזכור לקחת אותן כל יום. חוץ מזה, גם כשחיברתי חפיסות, כדי לא לקבל מחזור, עדיין היו לי דימומים והתכווצויות מדי פעם, וזה משהו שהופך את העבודה שלי, שכוללת הרבה שעות על הרגליים, לבלתי אפשרית. מהרגע שגיליתי את הזריקה - הכל השתנה. נכון, עליתי קצת במשקל והיו לי כאבי ראש - אבל זה לחלוטין שווה את זה". 

חשוב להבין: אלאנה לא לבד, וממש לא מדובר בגחמה פרטית ונקודתית. "אני רואה יותר ויותר נשים שבאות לקבל מרשם לזריקות, או מספרות לי שהן מחברות חפיסות של גלולות כבר שנים, כדי לא לקבל מחזור", אומרת ד"ר שזיה מאליק, מומחית לגינקוללוגיה ומיילדות מביה"ח "פורטלנד". "מדובר בעיקר בנשים צעירות, שעובדות שעות ארוכות או נוסעות הרבה לצורך עבודה. אנחנו לא סבורים שזה מזיק - ממילא הווסת שמקבלות נשים שנוטלות גלולות היא וסת מדומה, ולכאורה אין מניעה שנשים יימנעו מהדימום במשך זמן ממושך - אבל כן ישנם סיכונים מסוימים שכרוכים בכך, בעיקר בתחום הפוריות העתידית, עלייה בסיכון ללקות בסוגים מסויימים של סרטן, בעיות לבביות ובעיות שקשורות בצפיפות העצם. לפחות בכל הנוגע לפוריות, עדיין אין לנו מספיק מחקרים, אבל ברור לנו שנשים שנמנעו מקבלת וסת במשך שנים עלולות להיתקל בקשיים להרות, וכאשר מדובר בנשים מבוגרות יותר, שגם כך מתמודדות עם חלון פוריות קטן - זה עלול להיות בעייתי".

הפסקת מחזור (צילום: dailymail.co.uk)
משמאל: אלאנה אלן, ימין למעלה: לורה זיטו, ימין למטה: מורגן ספייסר | צילום: dailymail.co.uk
 

צעירה נוספת שסיפרה בפתיחות על הימנעותה המכוונת מקבלת וסת היא מורגן ספייסר, מעצבת גרפית בת 27. בדומה לאלאנה, גם מורגן רואה רק יתרונות בבחירה שלה. "אני עובדת במשרד פרסום מאוד תובעני, והרגשתי שימי הווסת ממש מעכבים אותי ופוגעים בי מבחינה מקצועית מול הקולגות הגברים. הייתי צריכה לקחת יום-יומיים חופש כל חודש, וזה עצר את ההתקדמות שלי". שלא כמו אלאנה, היא לא נעזרת בזריקות, אלא בגלולה שכוללת פרוגסטרון בלבד (בניגוד לגלולות הרגילות, שמכילות גם אסטרוגן). "זו דאגה אחת פחות - ודאגה משמעותית", היא מסבירה. "כשהתחלתי לקחת את הגלולה הזו, הזהירו אותי מפגיעה עתידית בפוריות, אבל מכיוון שאני גם כך די משוכנעת שלא ארצה ילדים - זה לא מה שמטריד אותי כרגע". 

לורה זיטו (29), מנהלת מרפאה במקצועה, מודעת היטב לסיכונים - ועדיין, בוחרת לקבל זריקות תקופתיות כדי לדלג על הווסתות שלה. "לקח לי זמן להתרגל לזריקות - במשך חצי שנה היו לי דימומים לא סדירים, ומצבי רוח מאוד קיצוניים - אבל אחרי שהגוף שלי התרגל לרעיון, הכל עובד נהדר. נכון, יש סיכונים - הרופאה שלי הזהירה אותי באופן מפורש מבעיות פוריות ומאוסטאופורוזיס, אבל מבחינתי, הנוחות שבלא להיות מושבתת לכמה ימים בכל חודש שווה את הסיכון". 

ומה אומרים המתנגדים? לא מעט. הולי גריג-ספל, שחוקרת את השפעת אמצעי המניעה על חיי הנשים בעידן המודרני ואף חיברה את הספר "להמתיק את הגלולה", מזועזעת לחלוטין מהתופעה ההולכת ומתנרמלת. "זה טירוף מוחלט. יש לא מעט רופאים שמתייחסים לסדירות המחזור ועוצמתו כסימן חיוני להערכת בריאותן של נשים - ממש כמו לחץ דם, דופק ונשימה". גם ד"ר סוזן ראקו, מחברת הספר "בלי וסתות?", משוכנעת שהנזקים בהימנעות מהדימום החודשי חמורים מהידוע לנו. "לשחק עם המחזור ולהעלים את הווסת זה עניין חסר אחריות, בלשון המעטה", אומרת ד"ר ראקו. "זה הניסוי הכי גדול והכי בלתי זהיר בהיסטוריה של האנושות ושל הרפואה, וייקח זמן עד שנבין את ההשלכות שלו". 

ומה אתן אומרות, הייתן מוכנות להפסיק את המחזור מלאכותית למען הקריירה? ספרו לנו בטוקבקים