כולנו פגשנו את הזוג הזה מתישהו – הם ביחד כבר חצי שנה, ברור שזה רציני, אבל בחדרי חדרים היא מדווחת שהיא קצת מודאגת, כי "שלוש המילים" עוד לא נאמרו ביניהם. לה ברור שהיא אוהבת וגם ברור לה שהוא אוהב, אבל היא מחכה שהוא יגיד קודם, ומשום מה הוא מתעכב מלומר. וכולנו פגשנו גם את הזוג שהתוודה על החץ של קופידון תוך כמה ימים או שבועות – אז מתי זה סביר להצהיר על אהבה ומתי לא? הנה כמה דברים שכדאי לדעת על הצהרות אהבה.

גידלו אותנו לחשוב שרגשות זה חולשה

"כילדים, רובנו לא קיבלנו יותר מדי תמיכה רגשית אמיתית מההורים שלנו",  אומרת שירלי אדלרסברג, מלווה נשים בתהליכי יצירת זוגיות ומנהלת קהילת 'צלולות-יצירת זוגיות מאושרת ממבט צלול, "לא היו להורים שלנו הכלים לעשות את זה. אותם לימדו להדחיק רגשות, מתוך התפיסה שרגשות מביעים חולשה ולהיות חלש זה מסוכן, והם בעצמם היו עסוקים בשגרת החיים, בלגדל ילדים ובמקביל לפרנס ולנהל משק בית".

פצעי העבר מעכבים חשיפה רגשית

"מי שחווה בעברו התרסקות של הלב הופך להיות זהיר מאוד ולא מעז לדבר על רגשות לפני שהקרקע הופכת להיות יציבה", מבהירה גם ורד גרנדיר פרוכטמן, יועצת זוגית ומפתחת מודל מציאת היהלום הפנימי, "בטווח של 42 יום קשה להוריד את כל המגננות שיצרו השברים בלב שחווה אכזבות, ולכן לא מעיזים לחשוף רגשות בכנות".>> מאי 

ממה אנחנו כל כך מפחדים

"האפשרות לומר למישהו שאני אוהבת אותו או בעניין שלו מחזיקה בתוכה אופציה של חווית דחיה, והכאב של דחיה הוא בלתי נסבל. כדי להביע רגש, בעיקר ביחסים התחלתיים שאני עדין לא יודעת מה הצד השני מרגיש באמת, נדרש ממני אומץ גדול ויכולת להיות פגיעה. זה יכול לקרות אצל אנשים שחווית הקיום והערך האוטונומיים שלהם יותר מבוססים, כי הם יודעים שגם אם לא יקבלו את הפידבק חזרה – יש להם את עצמם".

אחרי כמה זמן ביחד מצופה מבני הזוג להצהיר על אהבתם זו לזה?

"אין חוקים. זה מאד תלוי בבני הזוג ובהרכב האישיות של כל אחד ואחת מהם, ואין בהכרח קשר למגדר. לרוב זה שיאמר ראשון יהיה זה שמרגיש יותר בטוח ביחסים", אומרת אדלרסברג. "ליאור, לדוגמה, מלא בביטחון ומהר מאד אמר לקטיה שהוא מאוהב בה ומהר מאד קטיה יכלה לומר לו חזרה. אני לא בטוחה שאם ליאור לא היה מוביל בצורה כזאת את הריקוד שלהם היא הייתה פותחת ומפתחת רגשות שיש להם ביטוי כל כך מהר".

"אני אוהב אותך", מה זה בכלל אומר?

"יש הבדל בין להתאהב לבין לאהוב. כדי שזוג יתחבר מופרש הורמון בגוף, 'סם האהבה', שמעוור אותנו ולא מאפשר לנו לראות בבהירות את בן הזוג כפי שהוא. אנחנו מאדירים את בן הזוג מבלי שנכיר אותו באמת. כשסם האהבה מתחיל להתפוגג, מתחילה ההתפכחות. מדובר במעבר חשוב וקריטי שדורש בשלות ובגרות לעשות את המעבר מהתאהבות - ליחסים. זוג שעובר את השלב הזה ומרגיש את האהבה בלב - שם האהבה הטהורה קיימת".

גם גרנדיר פרוכטמן מסבירה שהשלב הראשון בבניית זוגיות הוא שלב מציאת החן, הקשור לנראות ולמשיכה. "התאהבות הוא שם נרדף למציאת חן בווליום גבוה", היא אומרת. "האהבה תגיע רק לאחר ההתפכחות מההתאהבות הראשונית, שהיא התלקחות רגשית, ותתהווה לאט על בסיס תקשורת, מכנה משותף וערכים כמו חברות ואמון ואיתה אפשר לתחזק זוגיות ארוכת שנים. 42 יום של חתונמי הם לא תקופה שמאפשרת מקום ליצירת אהבה איתנה, ולכן התאהבות היא בשלב הזה סוד שלא מגלים, על מנת לשמור על הלב שלא ייפגע".

מאי מתוודה: "בא לי להיות עם משה כל החיים" (צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון", קשת 12)
"ההתאהבות בשלב הזה היא סוד שלא מגלים" | צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון", קשת 12

אחרי חודש זה מהר מדי להגיד, אחרי חצי שנה – כבר מתמיה

"בתקופה של החודש הראשון זו עדיין לא באמת אהבה", אומרת אדלרסברג. "יש התרגשות, יש תשוקה. זה בסדר להגיד אני מרגישה, אני שמחה, אני מתרגשת... אבל הזוג לא מכיר מספיק בשביל לדעת שזו אהבה. בקיצוניות השנייה, זוג שנמצא יחד כבר חצי שנה וזה עדין לא נאמר -  זה כבר דגל אדום".

יש הרבה דרכים לומר "אני אוהב אותך"

"לאהבה יש הרבה שפות: אפשר להביע אהבה במילים, במגע, בדאגה, ביצירת מחוות, בבילוי זמן משותף. כל אחד מאיתנו מחזיק בשפה שונה מזו של האחר ולכן חשוב ללמד אחד את השנייה את השפות שלנו. לא כל אחד יודע להגיד 'אני אוהב אותך', אבל הוא יודע, אולי, להביע את זה בשפה משלו".