"האישה היא רכושו של הגבר. אם אתה תוקף אישה של מישהו, אז אתה כאילו תוקף אותו. אם אתה תוקף אחות של מישהו, אז אתה כאילו תוקף אותו. אם היא הרכוש שלו ואתה נוגע בה, אז הוא יתקוף אותך", במילים האלה מנסה היזם פאדי אלעוברה להסביר - בביקורתיות, כמובן - את התפיסה המסורתית של גברים בחברה הערבית בקשר לנשים. "ואם היא שלו, אז מותר לו לעשות בה כרצונו. וכך האישה הופכת לחפץ שעושים בו מה שרוצים, ומרביצים לו אם צריך. הקונספט עצמו דפוק, זה קונספט של בעלות".

את הדברים אומר אלעוברה בסרטון אקטיביסטי מטלטל, בו מתראיינים שלושה גברים ערבים המדברים בפתיחות על הקשר בין גבריות ואלימות כפי שהם רואים אותו בתרבות בה גדלו. "אצל חלק מהאנשים גבריות היא כל הקיום שלהם ומבחינתם לאבד את הגבריות זה לאבד הכל", אומר בסרטון איבראהים איגבאריה, עובד סוציאלי ומטפל בתחום האלימות במשפחה, "ולכן מישהו כזה ייאבק ואפילו יקריב אנשים שיקרים לו, רק כדי שבעצם בינו לבין עצמו הוא לא יצטרך להתמודד עם התחושה שהגבריות שלו פגומה". 

"לקח לי 35 שנה עד שאמרתי 'אני זקוק לאוזן'. אם יש לך כאב ראש, אתה הולך לרופא. אם הנפש שלך כואבת, תלך לרופא"

הסרטון, שהופק במסגרת קמפיין "גברים מדברים" של עמותת "איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי", הופק לקראת יום האישה הבינלאומי והיה אמור להיכלל בתוכנית לימודי מגדר לבני נוער בחברה הערבית. אלא שבשבועות האחרונים התבשרו בעמותה שהשרה לשוויון חברתי הורתה להסיר את הסרטון מהתכנית. "הסרטון הוסר לאחר פנייה של ארגונים ימניים שרוצים להשתיק את תאמר נפאר", טוענים בארגון, "הקלות שבה נושא חברתי כה משמעותי - שכבר אושר על ידי אנשי המקצוע במשרד לשוויון חברתי - מבוטל בהינף יד מטעמים של השתקה פוליטית היא בלתי נסבלת".

 

הצפייה בסרטון מעניקה הצצה נדירה לעולמו של הגבר הערבי בישראל. "בפעם הראשונה גברים פלסטינים משתפים איך הם חווים את העולם מהעדשה המגדרית שלהם, מדברים על פטריארכיה והבניות חברתיות שפוגעות גם בהם ועל מה אפשר לעשות עם זה", אומרת עו"ד שירין בטשון, עורכת דין בעמותה ויוזמת הקמפיין, "הסרטון הזה מביא קול פורץ דרך שרואה בנשים שותפות אמיתיות והוא מנפץ סטיגמות וטאבו חברתי".

הגברים המרואיינים בסרטון מצביעים על קשר עמוק בין החינוך לגבריות לבין הקושי בהתמודדות בריאה עם רגשות: "אסור לך לבכות. לחזור הביתה בוכה? אתה יכול לחזור או אחרי שכיסחת אותם או אחרי שהם כיסחו אותך – אבל אל תהיה פראייר. כששוללים מאיתנו את יכולת הביטוי מגיל צעיר, אז היד הופכת להיות מאוד קלה", אומר תאמר נפאר, ראפר, שחקן ותסריטאי. אלעוברה משתף בתחושה דומה: "מגיל מאוד צעיר מילים ורגשות היו מחוץ לתחום בשבילי. אסור היה לי לבכות, אסור היה לבטא את הרגשות שלי, וידעתי שאם אני רגשני אז אני נחשב לנשי. גם אסור שיכאב לך: אם כואב לך אז אתה לא גבר, ורק ירביצו לך עוד יותר".

החבל הולך ומתהדק 

איגבאריה מסביר שנוכח השינויים החברתיים מרגישים הגברים שהם נדחקים לפינה. "גבר מרגיש הרבה פעמים מאוים, ואומר 'כולם נגדנו', 'אנחנו הקורבנות ולא הנשים', כולם לצד הנשים, צריך זכויות לגבר'. הם אומרים את זה בזלזול, אבל בעצם זה נובע ממצוקה. החבל הולך ומתהדק סביב הצוואר שלהם".

"אישה חזקה לא מאיימת עליך חביבי, היא רק מחזקת אותך", אומר אלעוברה, "היא נותנת לך לצמוח וחולקת איתך אחריות. כשאתה לא שווה כלום, אז כל דבר סביבך מאיים על הסטטוס שלך ועל מי שאתה. זו הבעיה שלך, תטפל בה. אל תוציא אותה על אחרים".

הגברים מדברים גם על הדרך לטפל בקשיים ולא להתבייש לבקש עזרה. "מה שעזר לי אישית הוא שהבנתי באיזשהו שלב שאני זקוק לאוזן קשבת", משתף נפאר, "אם אני עצוב, אני מדבר, והדברים מתפוררים. זה קשה, זה הדבר הכי קשה שעשיתי בחיים. לקח לי 35 שנה עד שאמרתי 'אני זקוק לאוזן'. אם יש לך כאב ראש, אתה הולך לרופא. אם הנפש שלך כואבת, תלך לרופא. זה מאד פשוט".

אלעוברה מסכים: "אני הולך לטיפול. זה לא פסול. אנחנו לא מקבלים טיפול רק כשאנחנו חולים. עדיף להוציא דברים במהלך פגישה שעולה לך כסף מאשר להוציא את זה על מישהו שיקר לך".