כשמאיה גולדברג (50) מראשון לציון התגרשה, היא הייתה המומה מהתגובות שהיא קיבלה. בנוסף למשבר האישי הגדול שחוותה סביב הגירושים עצמם, הסביבה שלה גרמה לה להרגיש שהיא "מסכנה ונואשת". היום, עשור לאחור מכן, היא מדריכת הורים גרושים ומקליטה פודקאסט שחושף את החיים הסודיים שמאחורי הגירושים: "יש הרגשה בחברה הישראלית שגרושים הם אנשים פגומים. אחרי כל מה שעברתי אני רואה גרושים כגיבורי על", היא אומרת.

לפני עשור ולאחר שהביאו יחד לעולם שני ילדים, גולדברג ובעלה התגרשו. "הגירושים שלי לא הסתיימו טוב. כמה חודשים לאחר מכן הגרוש שלי עבר לגור בארה"ב והתקשורת המעטה שהייתה בינינו הייתה בנושא הילדים", היא נזכרת. התגובות שקיבלה מסביבתה היו חריפות: "החברים ניתקו איתי קשר, החברה הכי טובה שלי בחרה בצד של הגרוש שלי וניסתה להתחיל איתו. אמרו לי שאף אחד לא 'ייקח אותי' כי יש לי 'חבילה' (הילדים) ושאני צריכה לקפוץ על כל מי שירצה".

גם בעולמות הדייטים נתקלה גולדברג באמירות פוגעניות. "כשאת מתגרשת את נכנסת לשוק בשר. יש סטיגמות על נשים גרושות שהן לובשות מנומר ושמות לק אדום, מוכרים אותנו כפתייניות ופרחות. חלק מהגברים מרגישים שאישה גרושה היא נואשת ותסכים להכל, ובהתאם מציעים דייט ראשון בבית (כלומר במיטה), שולחים דיק פיקס, יוצאים עם כמה נשים במקביל ולא באמת מכבדים".

עוד וממש מעניין בנושא:

>> פרופיל האישה הגרושה: משומשת, נואשת וחרמנית

>> עשיתי איתך ילדים לא כי אני אוהבת אותך. כי רציתי להתגרש ממך

>> שיחה חשופה על התהליך המורכב והמכאיב של מות הנישואים והתנפצות החלום

עם כל זה נאלצה להתמודד תוך כדי גירושים לא קלים שהציבו בפניה קושי גדול – אבל גם הזדמנות. "הגירושים הם אחד המשברים הקשים ביותר בחיי. את עומדת על הריסות החיים שלך, הכל משתנה והמצב הכלכלי מתדרדר", היא משתפת ומדגישה, "ואז זה הזמן לבנות את החיים שלך מחדש וללא פשרות. את יכולה לקחת אחריות על החיים שלך, ללמוד, לצמוח ולעבור תהליך עם עצמך, אפילו לרהט את הבית כמו שאת רוצה או לפתח תחביבים. את בונה הכל מאפס, כמו שאת אוהבת".

ומה שגולדברג החליטה לבנות הוא עולם של תוכן וסיוע לגרושים בהדרכות ובפודקאסט שלה, הנקרא "החיים הסודיים של הגרושים". דווקא בעלה לשעבר, איתו חזרה לקשר ידידותי רק לאחרונה, היה זה שדחף אותה לעשות את זה. בפודקאסט היא משוחחת עם גרושים וגרושות ומביאה את הסיפורים שלהם.

מאיה גולדברג  (צילום: דניאלה גולדה)
מלמדים את הילדים שלא חייבים להישאר בכל מחיר, שהאושר של ההורים חשוב. מאיה גולדברג | צילום: דניאלה גולדה

אחד מהסיפורים הקשים הוא סיפורה של אירנה, עולה מרוסיה, שבחודש הרביעי להריון שלה גילתה שבעלה נשוי לאישה אחרת. "אחרי כמה חודשים בארץ היא פגשה את בעלה לעתיד. לאחר שיצאו במשך שנה הוא הציע לה נישואין והיא הסכימה, ודי מהר היא נכנסה להריון. יום אחד, כשהיא בחודש רביעי, הוא אמר לה שגרושתו הגיעה לארץ והיא רוצה ממנו כסף. למחרת, היא קיבלה טלפון מאביו החורג של בעלה שסיפר לה שבעלה בכלל נשוי ויש לו ילד", מספרת גולדברג, "בעקבות זה אירנה ביטלה את הנישואין, החביאה ממנו את הילדה ולא סיפרה לה עליו עד שהייתה מבוגרת. היום הוא גר בקנדה ולא מוכן להיות בקשר עם הילדה".

אישה אחרת שהתראיינה בפודאקסט נחרדה לגלות שהגבר המושלם אתו התחתנה הוא בכלל נרקסיסט מוחלט. "תמר התחתנה עם הגבר המושלם כלפי חוץ, אבל לאחר שהתחתנו התחילו הערות על הלבוש והצחוק שלה, כשהוא כל פעם מסביר לה שהוא צודק והיא טועה. אחרי הלידה היא נכנסה לדיכאון והלכה לטיפול, שם היא הבינה שהיא התחתנה עם נרקסיסט. היא בקשה להתגרש והוא קיבל את זה קשה, ניסה להבטיח לה שהוא ישתנה וביקש שהיא תעזור לו. היא חזרה אליו, ובתקופה הזו הוא הקליט אותה, טמן לה פח ודרש ממנה גירושים בעצמו, רק כשהכוח היה בידיו".

"הוא התגרש ממנה כי לא הייתה בתולה. היא לא הייתה בתולה כי נאנסה כילדה"

היא ראיינה גם נשים שסיפרו על מקרים של אלימות והתעללות קשה. "סאברין נאלצה להתחתן בגיל 17 עם מישהו ש'שם עליה עין' בכפר. בערב החתונה הם הלכו לבית מלון, הגבר עשה מה שמצופה ממנו, ולא ירד דם. הדבר הבא שהיא זוכרת זה שהיא מרימה יד להגן על הפנים שלה מכיסא שהגיע לכיוונה ובעקבות המכות היא נשלחה לבית חולים", מספרת גולדברג, "הוא החליט להתגרש ממנה כי היא לא בתולה. היא אכן לא הייתה בתולה, כי נאנסה כילדה".

הסיפור של סאברין לא נגמר שם. "היא עזבה את הכפר והתחילה לעבוד, אבל לאחר שנה המשפחה שלה הודיעה לה שזמר מפורסם בעיר רוצה להתחתן איתה. ההורים התעקשו למרות שסירבה, והיא מצאה את עצמה בחתונה הזו. במשך שנתיים היא ניסתה לחיות בנפרד ממנו, חוסמת כל לילה את הדלת של חדר השינה שלה כדי שלא יכנס ויאנוס אותה. זה לא הפריע לו להרביץ ולשבור לה את העצמות", מתארת גולדברג, "בסופו של דבר הם התגרשו לאחר שספגה מכות ואלימות קשה".

לאחר שסאברין עברה להרצליה והחלה לעבוד שוב, היא מצאה את עצמה נישאת בפעם השלישית לגבר שהכירה בעבודה וחיזר אחריה במשך שנים: "ביום בו נחתו בירח דבש בחו"ל אביו התקשר אליה וסיפר לה שלבעלה יש חוב של מיליון שקל, ועכשיו זה גם החוב שלה. היא עזבה רק אחרי תשע שנים בהן נשארה בנישואים האלו, ילדה שני ילדים בעוד היא המפרנסת היחידה בבית וחטפה מכות כדרך שגרה. אחרי שעזבה היא חיה במכונית תקופה וגם התאשפזה בבית חולים פסיכיאטרי. שם התחילה ההתאוששות שלה, כשהיום היא מרצה על סיפור חייה".

לאחר כל הסיפורים הקשים ששמעה, לגולדברג יש מספר ביקורות מרכזיות. "יש הרגשה בחברה הישראלית שגרושים הם אנשים שנכשלו במשימה הכי חשובה שהייתה להם בחיים – להקים משפחה. אומרים עלינו שוויתרנו מהר מדי ושהכי קל לפרק. אחרי כל מה שעברתי אני רואה את הגרושים דווקא כגיבורי על. עברנו כל כך הרבה, התפרקנו והרכבנו את עצמינו מחדש, חלקינו פשטנו רגל, עברנו ניכור הורי ואפילו חזרנו לגור עם ההורים", היא מתארת ומדגישה, "לגלות שהחיים זה לא מה שהבטיחו לך זו התנפצות אשליות קשה, ועדיין, אנחנו ממשיכים. אנחנו מלמדים את הילדים שלנו שלא חייבים להישאר בכל מחיר ושהאושר של ההורים חשוב. יש מחשבה עלינו, על הצרכים, הצמיחה והגדילה שלנו".