לורנה פרננדס (צילום: עמוד הפייסבוק של לורנה פרננדס)
אישה המתלבשת בצורה פרובוקטיבית מזמינה אונס ותקיפה? אז זהו, שלא | צילום: עמוד הפייסבוק של לורנה פרננדס
בשבוע שעבר פורסם בברזיל סקר שערורייתי, שתוצאותיו זעזעו את אמות הסיפים במדינה הדרום אמריקאית. לפי תוצאות הסקר, לא פחות מ-65% מהברזילאים – בכללם גם נשים – סבורים כי אישה המתלבשת בצורה פרובוקטיבית "מזמינה אונס ותקיפה". בעקבות הסערה הציבורית שהתחולללה – שגלשה עד מהרה אל מחוץ לגבולות המדינה ועוררה דיון כלל עולמי – בדק מכון המחקר שפרסם את הסקר את התוצאות, ופרסם תיקון לפיו "רק" 26% מהנשאלים והנשאלות בסקר מסכימים עם הקביעה המיזוגנית והתלושה מהמציאות, אולם את השד כבר קצת קשה היה הכניס בחזרה לבקבוק.

נתון אחר בסקר העלה כי 58.8% מהנשאלים סבורים כי "לו נשים היו יודעות להתנהג, היו פחות מקרי אונס". את הסקר ערך "המכון הלאומי הברזילאי למחקר וכלכלה", ובאופן בלתי נתפס, הודיעו הסוקרים כי 66% מ-3,810 המשתתפים בסקר היו נשים – מה שמעמיד את התוצאות באור תמוה אף יותר.

אין תמונה
"לא מגיע לי להיאנס"

אין תמונה
"לא משנה אם החצאית קצרה או ארוכה, לא מגיע לי להיאנס"

אבל כנראה שלא כל הנשים הברזילאיות סבורות כי חצאית מיני או גופייה קצרה מדי הן עילה מספקת לפשע מין אלים, ומחאת הרשת בעקבות פרסום הסקר לא איחרה להגיע. עשרות עיתונאיות, בלוגריות ואושיות תרבות מקומיות פצחו בקמפיין אינטרנטי, שכותרתו "לא מגיע לי להיאנס". כדי לחדד את המסר (ולמשוך תשומת לב חיונית למיזם) הצטלמו הנשים בעירום חלקי או מלא, כשהן נושאות שלטים כגון "לא לי ולא לאף אחת מגיע להיאנס", "בגדים לא מעידים על אופי" ו"זה לא מגיע לנו". בשבוע שעבר, בשעה שנקבעה מראש, העלו כל המשתתפות בקמפיין את תמונתן עם השלט שבחרו לשאת.

 מובילת הקמפיין הדגישה כי אף אחת לא נדרשה להתפשט כדי להשתתף בקמפיין, וכי נשים שחשו לא בנוח עם החשיפה הפיזית הכרוכה בכך יכלו להעלות תמונות שלהן בלבוש מלא. "מה שחשוב הוא שאנחנו, כנשים, לא ניתן לאף אחד לקחת בעלות על הגוף שלנו ולהכתיב לנו מה עלינו לעשות, ודאי שלא דרך איומים".

אין תמונה
נלך איך שאנחנו רוצות, ובכל זאת לא מגיע לנו להיאנס

תמי פלקדי (צילום: עמוד הפייסבוק של תמי פלקדי)
יודעות איך להתנהג | צילום: עמוד הפייסבוק של תמי פלקדי
>> "אם היית רזה, הייתי מתחתן איתך"