מגלי מולדבסקי (צילום: באדיבות תנאור)
"חייב להיות הרבה מאוד תוכן ומהות". מגלי מולדבסקי | צילום: באדיבות תנאור
כל מעצב תכשיטים מתרגש כשהוא מדבר על היצירה שלו, אבל התכשיטנית הצעירה מגלי מולדבסקי מרגישה שבמוצר שלה יש נופך רוחני, ממש כוח עליון, לא פחות. "זה לא עוד תכשיט, זה הרבה יותר מזה, אלה תכשיטים עם משמעות רגשית עמוקה", היא אומרת, ומתכוונת כמובן לעובדה שבתוך התכשיטים שלה נמצא, פיזית, התנ"ך – לא ברמיזה, לא במוטיב עיצובי, אלא התנ"ך כולו על 24 ספריו, מילה במילה, חבוי בכל אחד ואחד מהתכשיטים שהיא מייצרת.

מולדבסקי, 34 ,בת למשפחת התכשיטנים הוותיקה והאמידה, העמידה בשנים האחרונות מותג עצמאי משלה בשיתוף פעולה עם אמה, אביבה. היא בכלל לא התכוונה להיות תכשיטנית. "לא היו לי תוכניות להצטרף לעסק המשפחתי, בזמנו חשבתי שהקריירה המקצועית שלי תהיה כעורכת דין בתחום הנדל"ן", היא אומרת. מה ששינה את מסלול חייה היה כתבה מקרית בה נתקלה, ובה סופר על מתנה שנתן שמעון פרס לאפיפיור. "האפיפיור הגיע לביקור בארץ ופרס נתן לו ספר תנ"ך שמוטבע על גרגר אורז. זה פשוט הדהים אותי. הסתקרנתי להבין איך הטכנולוגיה הזו עובדת והתחלתי לחקור ולהתעניין בננו-טכנולוגיה. בזכות הזיקה העמוקה שיש לי לעולם התכשיטים עלה בי הרעיון לשלב בין שני העולמות, הרוחני והטכנולוגי, ולייצר תנ"ך שאפשר לענוד על תכשיט".

"יש לנו היסטוריה משותפת ונדרש מכולנו להתאמץ במטרה להפוך לחברה סובלנית ומוסרית יותר"

מעל לחמש שנים הרעיון לא הרפה ממנה, עד שבסופו של דבר שיתפה את אמא שלה במחשבה. "ידעתי שאם אני הולכת על זה, זה יהיה אך ורק יחד איתה. ניגשנו עם הרעיון למחלקת הננו-טכנולוגיה באוניברסיטת תל אביב, הם נדלקו עליו והחלטנו לצאת לדרך ולייצר את התנ"ך הקטן ביותר בעולם".

בסופו של תהליך ארוך של ייצור ופיתוח, הצליחה מולדבסקי לייצר לוחיות סיליקון קטנות עליהן מוזער ונחרט התנ"ך כולו. היחס שבין יחידת ננו למטר היא כמו היחס שבין זית לגודלו של כדור הארץ; כדי לקרוא את התנ"ך שבלוחית נדרש מיקרוסקופ מקצועי בהגדלה של פי 10,000.  את הלוחיות האלה שתלו מגלי ואביבה בתוך צמידים, טבעות ושרשראות שעיצבו, וכך נולד "תנאור".

תנאור תכשיטים (צילום: באדיבות תנאור)
"זה לא עוד תכשיט". העיצובים של תנאור | צילום: באדיבות תנאור
מגלי מולדבסקי (צילום: שי פרנקו_)
"אנשים מחפשים משהו עם משמעות". מולדבסקי וסושרד | צילום: שי פרנקו_

המנטליסט ליאור סושרד שמע על המיזם, התלהב והצטרף אל שתי הנשים כיועץ לפיתוח עסקי וכפרזנטור, ובהמשך גם השיק קולקצייה משלו. שיתופי הפעולה הגדולים שהחל לרקוח בהוליווד, בין היתר עם מייקל דגלאס, נקטעו בשל משבר הקורונה. אבל בעוד לפני הקורונה נמכר המותג בעיקר במוזיאונים, בדיוטי פרי או בחברות תעופה, בתקופת חוסר הוודאות של החצי השנה האחרונה החלה דווקא המכירה הדיגיטלית להתחזק. "יש ביקוש מטורף לתכשיטים. אני מאמינה שאנשים מחפשים משהו עם משמעות שייתן להם תקווה ואמונה. לקוחות משתפים אותנו איפה זה פוגש אותם, לקוח שסבל מפחד מטיסות סיפר לי שכשהוא עונד את התכשיט הוא מצליח להרגיש יותר בטוח ולקוחה אחרת שעברה תקופה לא קלה סיפרה שהיא מרגישה שהתכשיט נותן לה חוזק במסע שהיא עוברת. זו תחושת ההישג הכי מספקת מבחינתי".

איפה את מתחברת לתנ"ך ולכל הרוחניות הזו בתור אישה חילונית?
"אני מייצרת תכשיטים שמהווים גשר בין ההיסטוריה והזהות שלנו לבין העתיד הטכולוגי והמודרני. אנחנו אמנם חלוקים בינינו בהרבה מאוד נושאים בעם ישראל, אבל יש לנו היסטוריה משותפת ונדרש מכולנו להתאמץ במטרה להפוך לחברה סובלנית ומוסרית יותר. אני מאמינה שהתנ"ך צריך להיות מעל השיח, ממש כמו ספר תהילים, שחילונים רבים מצטטים ממנו ונושאים אותו איתם באופן קבוע".

כשהייתה חיילת השתתפה מולדבסקי בתחרות מלכת היופי, וגם כיום היא ממשיכה לקבל מפעם לפעם הצעות לדגמן. "זה מאפשר לי להיות לא רק המייסדת של החברה אלא גם הפנים שלה", היא אומרת. "זה תמיד מאוד מחמיא לקבל הצעות כאלו, אבל גדלתי בבית שמקדש עבודה קשה ושאפתנות. יכול להיות שהמראה החיצוני שלי הוא אשנב להיכנס וליצור הזדמנויות – אבל חייב להיות הרבה מאוד תוכן ומהות כדי שתהיה לזה אחיזה וכדי שהחלום יהפוך למציאות".