השיער שלנו הוא ללא ספק אישיו מורכב מאוד עבור רבים ורבות מאיתנו. במרבית הפעמים, כך נדמה, יש לו אישיות ואופי משל עצמו ולא פעם הוא מתעורר דווקא על הצד הרע שלו, עד כדי כך שהוא משבש לנו ימים שלמים, ולכן הוא גם זכה בטייטל המפוקפק "יום שיער רע".

אין ספק שאנחנו מייחסים לשיער שלנו הרבה מאוד משקל, במיוחד הנשים מבינינו. המתולתלות ירצו את החלק, החלקות את המתולתל - וכדי להשיג את החלום זו של זו - אנחנו מגלגלות לעולם עיצוב השיער ומכשיריו מיליונים מדי שנה. אף שבשנים האחרונות נשים רבות נוטות לטפח את הטבעי: מהמתולתל ועד אותן שערות לבנות ומראה מאפיר, אי אפשר להתכחש לעובדה שעולם ההחלקות וצביעת השיער עדיין ער ונמר, חי ובועט.

"מראה השיער החלק פופולרי במיוחד בעשור האחרון, וממשיך לצבור תאוצה ולהתעצם", אומר לנו אבי חביה, מעצב שיער ושגריר מון פלטין פרופשיונל. "בשנה שעברה הוא כבש את תצוגות האופנה והמסלולים הנחשקים המבשרים על הטרנדים הבאים ל-2022, ובהתאמה - כוכבות גדולות כבר אימצו את הלוק, ובהן קים קרדשיאן, ג'ניפר לופז, דואה ליפה ועוד".

החלקת השיער היא פעולה מבוקשת מאוד בשגרת ההתארגנות של נשות ישראל, מסביר חביה. והדרך לשם רצופה שלל אמצעים, חלקם זמניים ויומיומיים – כמו למשל מכשירי חום (פן או מחליק שיער) – וחלקם האחר ארוכי טווח: החלקות השיער, שמיועדות לאלו שרוצות להשתחרר מהמחויבות הקבועה בשימוש במכשירי החום. עד כאן נשמע פשוט, אבל עולם החלקות השיער מגוון ומאוד מבלבל. אז בואו נעשה סדר. 

סוגי השיער

"בעולם קיימים מספר סוגי שיער. הבולטים שבהם: שיער חלק, שיער גלי ושיער מתולתל. כדי להבין כיצד ההחלקה פועלת, יש להבין את ההבדלים בין סוגי השיער", מסביר חביה. "ההבדלים הללו נובעים מקשרי הגופריים בתוך סיב השערה (קשרי מימן). קשרים אלה נמצאים בתוך כל שערה וקובעים את תצורתו החיצונית של השיער: אם קשרי המימן משיקים זה לזה, תצורת השיער תהיה חלקה; אך אם הם נתמכים זה בזה, תצורתו תהא שיער גלי ונפוח; ואם הקשרים חבוקים אינטנסיבית זה בזה - השיער יהיה מתולתל.
טמפרטורות החום במכשירי עיצוב השיער השונים יפתחו באופן זמני את אותם קשרי מימן, כך שהשיער יהפוך חלק, אולם הבעיה תחזור במפגש הראשוני עם המים (חפיפה). כדי להגיע אל קשרי המימן שבתוך סיב השיער ולשנות את הצורה שלהם לאורך זמן, יש צורך בהתערבות כימית כלשהי. כאן נכנסת החלקת השיער הקבועה לתמונה - הליך המשלב חום וחומרים מסוימים, אשר בסופו השיער נותר חלק לאורך זמן, גם אחרי חפיפה".

אילו סוגי החלקות קיימים?

החלקה יפנית
החלקה זו חודרת לשערה ושוברת את הקשרים הגופרתיים. לאחר פעולת החלקת השיער, מניחים מנטרל המקבע את הקשר בצורתו החדשה. מעצב השיער ישטוף את החומר, ולאחר מכן אסור לחפוף 3–4 ימים. כמו כן, אין לאסוף את השיער בגומייה או בקליפס, כי זה משאיר סימן. חשוב לדעת גם כי לא ניתן להבהיר את השיער, כי השערה עלולה להישבר.

החלקה ברזילאית / החלקת קראטין
החומר של החלקות מסוג זה יושב מחוץ לשיער, עוטף את השערה ומהווה מעין ציפוי לשערה. החלקת קראטין מחזיקה במקרה הטוב חודשיים ועלולה להכיל פורמלין, חומר משמר הנחשב למסוכן.

החלקה אורגנית
החלקה זו מתבצעת על ידי חומצה שנקראת חומצה גליאוקסילית, והיא אגרסיבית. היא נטולת פורמלין ואמורה לכלול חומרים בריאים. בפועל נוהגים להשתמש בה באופן שעלול לגרום נזק לסיב השערה ולקרקפת. תהליך ההחלקה יתבצע בדרך כלל באוויר הפתוח, משום שבתהליך הגיהוץ נפלטים אדים המכילים את חומר ההחלקה, שלרוב לא נשטף במלואו בהחלקות מסוג זה. לאחר החלקה אורגנית לא ניתן לצבוע את השיער או לעשות גוונים.

החלקה המבוססת על חומצה היאלורונית
החלקה זו חודרת לתוך השיער בלי לשבור את קשרי השיער. החלקה מסוג זה מצריכה חידוש שורש בלבד. זו החלקה תמידית, שאפשר לעשות עליה כל פעולה כימית נוספת כמו גוונים או צבע מייד בסיום הליך ההחלקה. בהחלקה זו חופפים את השיער כבר באותו היום, וזו החלקה אשר עברה בדיקות דרמטולוגיות וקיבלה את כל האישורים הנדרשים. חומר ההחלקה אינו מחולל שום נזק בשיער או בקרקפת.

למי זה מתאים?

החלקה יפנית: מתאימה רק לשיער טבעי כהה.

החלקה ברזילאית / החלקת קראטין: בדרך כלל מתאימה לשיער שזקוק יותר לשיקום ופחות לטקסטורה חלקה.

החלקה אורגנית: טובה לשיער יחסית קליל וממוצע בדרגת התלתול או הקרזול, כלומר לא שיער קשוח מדי.

החלקה המבוססת על חומצה היאלורונית: מתאימה לכל סוגי השיער, מ"הקשוח" ביותר ועד הקליל והדק ביותר, בזכות החומרים שבה.

מה חשוב לדעת לפני שעוברים החלקת שיער?

1. אבחון נכון של השיער
"אבחון הולם יעניק תוצאה אופטימלית. מעצב השיער צריך לאבחן את סוגו טרם תחילת תהליך ההחלקה; האם השיער טבעי או צבוע? מה השיער עבר עד כה: צבע, גוונים, החלקות אחרות? האם השערה פתוחה או בריאה? המשמעות של שערה פתוחה היא שהשיער עבר הליכים כימים והקשקשת פתוחה – למשל הבהרה, צבע והחלקות (פתיחת תלתלים)", מסביר חביה. 

2. תיאום ציפיות
חשוב לתאם את הציפיות עם מעצב השיער. "המעצב צריך להבין את החומר שנבחר לסוג השיער, זמן הישיבה המומלץ והטמפרטורה הרצויה לעבודה עם מחליק השיער בזמן התהליך. לבעלי שיער שרוף ושבור, לדוגמה, אשר שואפים להשיג מראה שיער בריא, חשוב לתאם ציפיות לצורך התאמת החומר הנכון ומקסום התוצאה. יכול להיות שהתוצאה תהיה תלויה גם בתספורת או גזירת קצוות למשל". 

3. להקדיש זמן וסבלנות
"יש להביא בחשבון שהתהליך עצמו לוקח זמן, כ-3–5 שעות, תלוי באורך השיער, במצבו, בעוביו ובצפיפותו. החלקות יפניות יכולות להימשך גם כ-6 שעות.  לכן יש להקדיש את רוב היום לתהליך".

4. שליטה על התוצאה: חלק "מקלות" או חלק טבעי
"יש שיאהבו שיער חלק 'מקלות' ויהיו כאלה שיעדיפו צורה טבעית וזורמת יותר. חשוב לדעת שמעצב שיער מקצועי יכול לשלוט במידה רבה על התוצאה הסופית, וכדאי לעדכן אותו על כך מראש. על מעצב השיער לגהץ את השיער בשבילים דקים ובצורה מקצועית בעזרת מחליק לפי החום שמצריך כל סוג שיער".

5. סוג החומרים
לא מעט החלקות משתמשות בחומרים כימיקליים אגרסיביים אשר עלולים להיות מופצים בחלל המספרה, במיוחד בהחלקות המתבצעות כשחומר ההחלקה עודנו על השיער. לרגישים מומלץ להצטייד במסכה שתכסה את האף והפה.

6. אופן הטיפול לאחר ההחלקה
ברוב ההחלקות, בסיום התהליך יש להסיר את החומר ולאחר מכן אסור לחפוף את השיער כיומיים-שלושה. לעומת זאת, בהחלקה המבוססת על חומצה היאלורונית, חופפים את השיער עם שמפו ללא מלחים ומניחים מסכה מתקנת ומעשירה מייד עם סיום התהליך.

7. חידוש ההחלקה
קצב הצמיחה משתנה בין אדם לאדם, ולכן גם קצב חידוש ההחלקה ישתנה ותלוי גם בהעדפה האישית של כל אדם וכיצד הוא מעדיף את שיערו.

8. למי לא מומלץ לעבור החלקה? 
למתמודדים עם בעיות עור בקרקפת, כמו פסוריאזיס, סבוריאה ודלקות עור פעילות; כמו כן, לא מומלץ למיניקות או לילדות מגיל 11 לעבור החלקת שיער.

מהלך ההחלקה

1. תהליך ההחלקה מתחיל בחפיפה אינטנסיבית של השיער, ומטרתו לנקות את שאריות השומן מסיב השיער והקרקפת. לאחר מכן, מעצב השיער מייבש את השיער ומורח את החומר על שיער יבש לחלוטין. מריחה על שיער לח תחליש את חומר ההחלקה ולא תעניק תוצאה אופטימלית.

 

 

2. לאחר סיום המריחה, זמן ההמתנה נע בין שעה לשעה וחצי. בהחלקה היאלורונית מהדור החדש, גם אם חומר ההחלקה יושב על השיער 24 שעות, הוא לא גורם נזק לסיב השיער.

3. בתום זמן ההמתנה יש לשטוף את החומר מהשיער לגמרי. סביר להניח שהחלקה שלא נשטפת כולה מהשיער, איננה בעלת אישורים ממשרד הבריאות, מכיוון שאין אישור לעבוד עם מחליק על שום חומר אלא רק על שיער נקי לאחר שטיפה.

תחזוק ההחלקה

1. חפיפה
"כדי לשמור על תוצאות מקסימליות של תהליך ההחלקה לאורך זמן, יש לחפוף את השיער בשמפו ולהשתמש במסכה ללא מלחים. מי שעוברת החלקת שיער - נפרדת מהמרכך ועוברת לשימוש אך ורק במסכה שיודעת לאזן את ה-PH (רמת החומציות)", מדגיש חביה. 

2. לאחר חפיפה
"מומלץ להניח סרום או ספריי המעניק ברק. את התכשירים מניחים לאורך השיער בלבד, ללא מגע בקרקפת".

3. ייבוש השיער
ברוב סוגי ההחלקות מומלץ לייבש את השיער לאחר חפיפה כדי לשמור על נראות אופטימלית. בכל אופן, יש איסור משמעותי לישון עם שיער לח. יש לייבש את השיער באופן מושלם טרם הנחת הראש על הכרית".

4. חידוש ההחלקה
תזמון חידוש ההחלקה משתנה בין סוג לסוג ועל פי צורך. בהחלקת הדור החדש המבוססת על חומצה היאלורונית, נדרש לחדש אך ורק את השורש לאחר שהוא גדל. השערה נראית באופן מושלם גם אחרי שנה, אבל שיער חדש מתחיל לצמוח ולכן יש צורך לחדש רק את השורש והשיער החדש שצמח.
בעלות שיער גלי: כעבור 6–8 חודשים.
למתולתלות ההמלצה היא כעבור 5–6 חודשים.
בקרב מקורזלות – לעיתים קרובות יותר.
בחידוש ההחלקות האחרות יש לחדש את ההחלקה לכל אורך השיער, וזה כבר תלוי בעמידות ההחלקה על השיער. תוצאות ההחלקה הברזילאית, למשל, יכולות להישמר למשך חודשיים–שלושה.