לפני שבועיים הוזמן בועז כץ, מייסד Bizzabo - סטארט-אפ בתחום הכנסים המקצועיים - לכנס יזמים סגור. מתוך 200 יזמים ויזמיות שהוזמנו לכנס, נכחו שתי נשים בלבד. כץ החליט לשתף את תמיהתו על המצב האבסורדי, בפוסט שהעלה לפייסבוק ובו הציע לשריין שעה אחת בשבוע מזמנו לכל יזמית שתרצה להיפגש ולקדם מיזם, על מנת שבכנס הבא תהיה נוכחות נשית של 51 אחוזים. תוך מספר שעות הפוסט הפך ויראלי, הופץ ברחבי הרשת וזכה לאלפי שיתופים ותגובות.

"קיבלתי עשרות פניות מיזמיות, והתגובות הנלהבות ברשת הפתיעו אותי מאוד" מספר לנו כץ; "לאחר שהעליתי את הפוסט שיתף אותו דן אבלגון, גם הוא יזם מנוסה, והצטרף להצעה לתת שעה בשבוע לכל יזמית שתרצה. בערב התקשר אלי יונתן צור, מייסד Regulus Cyber והציע להפוך את היוזמה הנקודתית לפרוייקט. באותו הלילה בנינו את האתר של Let's get to 51%, התחלנו להפיצו בקרב חברינו בתעשייה וביקשנו מהם להירתם. ההיענות הייתה מדהימה. ביקשנו מכל מנטורית או מנטור שמצטרפים להתחייב למינימום שלוש פגישות, אבל היום, בסך הכל שבוע וחצי אחרי הפוסט ההוא, יש לנו במאגר כתשעים מנטוריות ומנטורים שהסכימו לתת שעה בשבוע בתוך עומס העבודה היומיומי שלהם כדי לקדם יזמיות".

מה שונה ביוזמה הזו מיוזמות אחרות למען קידום נשים בתעשיית הסטארטאפ וההייטק?

"כל היוזמות למען קידום נשים חשובות ביותר. כולנו בתעשייה מבינים שצריך עוד נשים ומוכנים לפעול למען זה. הרעיון שלנו הוא לתת מענה פרטני לכל יזמית שמגיעה לפגישה. אנחנו מקיימים שיחות אחד על אחת ומאפשרים לקדם פתרונות, רעיונות, להציף אתגרים שעומדים בפני היזמית והחברה שלה ספציפית ולא כמענה כללי. מניסיון אישי, השיחה הזו יכולה להניע קדימה".

למה לדעתך בישראל 2017 עדיין אין מספיק נשים בסטארטאפים והייטק?

"להיות יזם זה קשה. גם יזמים וגם יזמיות נתקלים באותם הקשיים האינסופיים והאתגרים בדרך. זה לא סוד שרוב הסטארטאפים נכשלים, אבל בנוסף לקשיים שאני נתקל בהם כיזם אני בטוח שיזמיות עומדות מול אתגרים אחרים שגורמים לדרך שלהן להיות קשה אף יותר. למשל, מראש יש רוב של גברים משקיעים, רוב הסיכויים שאשה יזמית תתקל בגבר משקיע מאשר באשה משקיעה, וזה לפעמים לא קל. הרצון שלנו הוא לומר לכל היזמיות שהנה, התעשייה מחכה לכן בזרועות פתוחות. זה לא אומר שהדרך לסטארטאפ תהיה פשוטה, אבל אנחנו כאן ויותר משמחים לסייע ולהגדיל את אחוזי הנשים בתחום".

אתה חושב שיש ליזמיות יתרון על פני יזמים?

"לכל אדם יש את היתרונות והחסרונות שלו בלי קשר לאם הוא גבר או אישה, אני לא חושב שנשים מסודרות יותר, או אסרטיביות פחות כי זה הסטריאוטיפ הרווח. אגב, אני לא בעד לעשות אפליה מתקנת ולתת לאישה מימון למיזם כלשהו רק כי היא אישה. מי שיקבל את הכסף ומי שיצליח זה מי שטוב - לא חשוב גבר או אישה. אבל כדי שלהמשך התהליך תגענה יותר משתי נשים צריך שתתחלנה מאתיים".

כמה נשים עובדות ב-Bizzabo?

"50 אחוז מעובדי החברה הן נשים".

אתה חושב שיזמות נתפס כמקצוע גברי?

"לצערי, כרגע עולם ההייטק והסטארט-אפ הוא עולם גברי ברובו, אבל זה משתנה, גם אם זה קורה לאט. בעיני אין דבר כזה מקצוע של נשים או מקצוע של גברים. הבת שלי עובדת עם מקדחה לא פחות טוב מהבן שלי, אבל זה דבר שחייבים לשנות בחינוך מגיל צעיר. בכיתה ב', למשל, מתקיימים מבחנים לאיתור ילדים מחוננים, ואחוזי ההצלחה של בנות נמוכים בהרבה מאחוזי ההצלחה של בנים. באמת כי יש פחות בנות מחוננות? ממש לא! בהבניה החברתית, לפעמים הלא מודעת כלל, הן מרגישות שהן צריכות להסתיר את זה, וזה משהו שחייב להשתנות. למה בבית ספר יסודי בנות משחקות כדור רשת ובנים משחקים כדור-עף? בארה"ב Bizzabo לוקחת חלק בטורניר כדור-עף חופים של ליגת הסטארטאפים, הנשים שם לוקחות חלק בטורניר וחלקן טובות ממני משמעותית".

אם ככה, בעיניך הבעיה רק בארץ?

"לא, ממש לא, בכל העולם קיימת אותה הבעיה בעניין הסטארטאפים. וזו הסיבה שהפרויקט שלנו יתרחב לפרויקט בינלאומי ממש בשבועות הקרובים. אנחנו מתחילים במדינות הנורדיות ולאחר מכן נגיע גם לאנגליה".

מה הדבר הכי חשוב שיכול לצאת מהיוזמה הזו מבחינתך?

"שכאשר הלל, הבת שלי, תגדל ותרצה לפתוח עסק או להקים סטארטאפ לא יהיה לה בכלל ספק אם היא יכולה או לא יכולה לעשות את זה בגלל שהיא אישה. זה לא בהכרח אומר שהיא תצליח, אבל השערים יהיו פתוחים בפניה. זה נשמע קיטשי ואני נמנע בדרך כלל מאמירות כאלה, אבל אני באמת חושב שהיוזמה הזאת ובכלל קידום נשים יהפוך את העולם לטוב יותר".