נשים מנהיגות. מצד אחד אנחנו רואים הרבה יותר מהן, מצד שני זה לא עדיין לא מספיק. ממש עכשיו התבשרנו על מינויה של השרה הצעירה ביותר בתולדות שוודיה: רומינה פורמוקטארי. רק בת 26 וכבר מונתה להיות השרה האחראית על ענייני האקלים והגנת הסביבה, ובכך שברה את שיא הגיל הקודם שעמד על 27. נתון צבעוני ומעניין, אבל לרומינה, בדומה לחברותיה בעולם הפוליטי, יש מסע לא פשוט לעבור. 

"נשים מנהיגות נאלצות להתמודד עם דעות קדומות, מכיוון שאנשים נוטים להאמין שמנהיגות הינה תכונה גברית וכאשר נשים מובילות, הן חייבות להפריד עצמן מעמיתיהן הגברים ולהציג את היכולות שלהן תוך הימנעות מ'דריכה' על עמיתים גברים", אומרת  אומרת ד"ר מזל שאול, מנכ"לית עמותת כ"ן - כוח נשים לקידום מנהיגות נשים בישראל.

לדברי שאול, 61% מהציבור בישראל מאמין כי נשים אינן מתאימות לתפקידים פוליטיים ותפקידי הנהגה, לא בכלכלה, לא בבטחון , לא כראשת עיר ולא כראשות ממשלה. אפילו במדינות הנחשבות כנאורות ומתקדמות מבחינה חברתית, נשים מתמודדות עם מחסומים חברתיים בהיותן בפוליטיקה. "בישראל רק ב 50 מתוך 257 יש 40% נשים בעלות תפקידים בכירים ברשויות ורק 6% מהן ראשות רשות. ואם נשים מהוות 48-50% רק 20% מהן מחזיקות בתפקיד ראש מחלקה ולא יותר מ17% בתפקיד חברות מועצה או מליאה", מסבירה שאול.

האם יש דבר כזה "סגנון נשי" ומה זה עושה לנשים בפוליטיקה?
מינוחים או הנחת יסוד כמו 'סגנון נשי' בפוליטיקה, מניח קיומן של תכונות נשיות יחודיות ותרמו לאורך השנים לשיעתוק סטריאוטיפים מגדריים. הם יוצאים מנקודת הנחה ראשונה שקיימת קבוצת 'נשים', המתאפיינת במרכיבים משותפים ושונים משל הגברים ומתוך כך מניחים שקבוצת הגברים היא בסיס ההתייחסות החברתית. להנחות אלה משמעות פוליטית. ההסכמה ש'קבוצת הנשים' אינה עשוייה מקשה אחת, ומתקיימים בה הבדלי השקפה, סגנון פעולה וכיוצא באלה, מחדדת את סוגיית דגמי המנהיגות.

לדברי שאול, יש נשים מנהיגות שמייצגות ופועלות למען נשים בגין היותן הן עצמן נשים. בעוד שאחרות, דוחות את קדימותו של העקרון המגדרי. אלה האחרונות אינן רואות בעובדה הביולוגית תנאי המחייבן לגלות נאמנות לעקרונות מגדריים. מרכיב אחר לבחינת התנהלותן של נשים מנהיגות, היא זיקתן המפלגתית. ככל שהמפלגה מגלה עמדות "גבריות" יותר, ומנגידה סוגיות מגדריות לאחרות, ייטו חברותיה להסכים עם הממסד ולא לסכן את מעמדן. תביעות ההנהגה הגברית לציות ונאמנות, בהן טמונה התכחשות לקיומם של הבדלי מגדר.

"לאורך ההיסטוריה ועד ימינו נשים התמודדו עם סביבה פטריארכלית שולטת, בעולם של גברים והיו צריכות להוכיח את עצמן שוב ושוב כראויות לתפקיד. למרות התאמתן הברורה לתפקיד, הניסיון שהביאו איתן, תפיסות העולם שלהן", אומרת ד"ר שאול ומנתחת כמה מהמנהיגות הנשיות המפורסמות בעולם שיש הרבה מה ללמוד מהן: 

ג'סינדה ארדרן, ראשת ממשלת ניו זילנד

ניו זילנד הייתה המדינה הראשונה שהתמודדה ביד רמה אל מול וירוס הקורונה בשטחה, הודות למנהיגותה של ארדרן ולצעדיה המהירים והיעילים בטיפול בהתפשטות הווירוס.  ב-19 במרץ הצהירה ארדרן כי גבולותיה של ניו-זילנד יהיו סגורים לכל מי שאינם אזרחי המדינה, העלתה את רמת הכוננות במדינה לרמה 4 והכריזה על סגר כללי. ההופעה הקבועה שלה בראיונות, כנסים, מסיבות עיתונאים ובמדיה החברתית תוארה כ"אומנות" בתקשורת בתקופת משבר. הודות לשקיפות ממשלתית ולרמה חסרת תקדים של יוזמת תוכניות אפקטיביות לטיפול במשבר, השיגה ארדרן את הדירוגים הגבוהים ביותר שהשיג ראש ממשלה בניו-זילנד והיא נתפסת כאחת ממנהיגי העולם הנערצים ביותר.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jacinda Ardern (@jacindaardern)

 

גולדה מאיר

הייתה ונותרה – האישה היחידה שעמדה בראש ממשלה בישראל. דמותה של גולדה מאיר חדה בזיכרוננו כמי שמילאה שורה של תפקידים בכירים ביישוב ובמדינה. המצאותה בזירה הפוליטית המזוהה כ"גברית" איננה מובנת מאליה. הפרדת מרחבי החיים ל"פרטי" ו"ציבורי", המיוחסת לצמיחת החברה המערבית, לא רק הדירה נשים מהמרחב הציבורי הנחשב אלא, אף מיסדה והנציחה את אי השוויון בין גברים לנשים.

חייה, כחיי נשים מהגרות ואחרות, אחוזים בסבך מחוייבויות סותרות: לבן זוגה וילדיה מהצד האחד, ולפעילותה הציבורית מהצד השני. אלא שלמרות כל זאת -  עם קום המדינה, אפילו לגולדה המנוסה והנאמנה, לא הובטחה לה  ההשתלבות בצמרת הממשל. סוגיית מינוי אישה - כך בלשון יחידה - נדונה במרכז מפא"י ב 6 במרץ 1948.

עד מהרה הפכה הסוגייה מדיון עקרוני לדיון פרסונלי. כוכבתו היתה גולדה, מקורבתו של בן-גוריון, שהוצעה על ידו כמועמדת לכהונה. "אשה בממשלה היהודית הראשונה זה דגל בשביל כל המזרח. בזה אנו אומרים להמונים כאן: הנה, כאלה הננו[…] בחלק זה של העולם אומרת נוכחות של אשה בקבינט יותר מאשר כל דבר אחר[…] זה דגל פוליטי חשוב בשביל כל העולם הערבי" התלהב בן גוריון. השתלשלות האירועים הראתה, שלא גולדה ואף לא מרבית חברי מרכז מפא"י, התרשמו מהלהט הפמיניסטי בדבריו. "כולנו מאוחדים באותה הערכה הן לגבי גולדה וזכויותיה והן לגבי הצורך שתהיה חברה, לו לפי דעתנו היה זה ניתן לסידור" טען מזכיר המפלגה, שהתנגד למינוייה, זאב איסרזון. ב 1948 לא כינה גולדה בממשלת ישראל ולימים עברה מתפקיד שרה אחד למשנהו עד שנבחרה לראש הממשלה ב 1969.

 

אנגלה מרקל

מנהיגותה והובלתה של אנגלה מרקל בזמן הקורונה היוותה מודל למנהיגות ומנהיגי העולם. המאפיינים של אנגלה מרקל היו:

  1. היכולת לספק תשובות. לאחר כל נאום מאפשרת מרקל לעיתונאים לשאול שאלות ועונה על כולן. גם על הקשות שבהן
  2. היכולת לאחד את כולם ולקבל החלטה משותפת. מרקל לא מקבלת החלטות על דעת עצמה אלא עובדת בשיתוף פעולה מלא עם כל גורמי הממשל תוך שמירה על אחדות בין כל 16 מדינות המחוז המרכיבות את הפדרציה. 
  3. צניעות. לאורך כל כהונתה מסרבת מרקל לגור בבית הקנצלרית, הבלפור של הגרמנים. היא גרה עם בן זוגה בדירה שכורה בת שלושה חדרים בקומה רביעית במרכז ברלין, ועורכת את הקניות שלה בסופר בעצמה. 
  4. היכולת להודות בטעויות. "לא עשינו מספיק", אמרה מרקל לפני כמה שבועות. אף שעשתה כל שביכולתה לשטח את העקומה, ואפילו הצליחה בכך, היא הרכינה את ראשה שעה שהציבור שלה כורע תחת נטל המגפה והודתה: "יכולנו לעשות טוב יותר". 
  5. דיוק. אין הוראה אחת שהקנצלרית נתנה בנאומיה שלא הייתה מפורטת עד היסוד. כל חוק, כל כלל, כל הוראה - קיבלו הסבר מפורט לגבי היישום שלהם. 
  6.  מרקל וממשלת גרמניה שלחו את ידה עמוק לכיס, בלי תירוצים ובלי תנאי סף בלתי ניתנים להבנה, כדי ששכירים ועצמאים לא יקרסו. 

     

     
     
     
    View this post on Instagram
     
     
     

    A post shared by Bundeskanzlerin a.D. Merkel (@bundeskanzlerinmerkel)

     

 

סאנה מרין ראש ממשלת פינלנד

מלבד היותה אישה בתפקיד הרם ביותר בממשלה, שברה מרין את השיאים כראש ממשלה הצעירה ביותר, בת 34 בלבד. היא הקימה את המפלגה הפמיניסטית ביותר עם 5 נשים בראש הרשימה ובכך תרמה להקמת ממשלה עם רוב נשי של 12 שרות ו- 7 שרים. בין ראשות הממשלה הבולטות שיוצאות נגד התקשורת המסורתית שמנסה להכתיב לה תכתיבים תרבותיים נוקשים.

מרין נקלעה ממש לאחרונה ב"שערוריית" הריקודים שהעלתה לרשתות החברתיות על כל הביקורת הנוקבת שספגה. כשנשאלה האם תמשיך לפרסם תמונות אישיות שלה באינסטגרם ענתה "אני אדם פרטי בנוסף להיותי פוליטיקאית ולא אשנה את הדרך שבה אני מתנהגת". 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Claudia Arruga (@cool50s)

 

על אף גילה הצעיר הצליחה סאנה מרין לסייע לפינלנד לצלוח היטב את משבר הקורונה בעזרת סגר חריף והגבלות חמורות, וגם כיכבה בפסגת האיחוד האירופי על תקציב משותף. ואף הצליחה להפוך את המפלגה הסוציאל-דמוקרטית הפינית לפופולרית ביותר לפי הסקרים, ושוברת שיאי תמיכה. רק 331 פינים מתו עד כה מקורונה, והמדינה ממשיכה להיות עם שתי הידיים על ההגה: היא השיבה את חובת הבידוד לבאים מבלגיה ומהולנד בגלל עלייה במספר המקרים בהן.

ליז טראס

שרת החוץ הבריטית טראס, בת 47, ניצחה במרוץ הפנים-מפלגתי שהתנהל בחודשיים האחרונים, מאז שראש הממשלה המכהן בוריס ג'ונסון הודיע כי על התפטרותו, וגברה על שר האוצר לשעבר רישי סונאק (42).  וניצחה במרוץ על ראשות הממשלה והפכה להיות הפוליטיקאית השלישית בלבד לכהן בתפקיד ראש ממשלת בריטניה, אחרי תרזה מיי ומרגרט תאצ'ר. למרות נצחונה במרוץ הפנים מפלגתי, בציבור עצמו היא אהודה הרבה פחות. רק 12% מהציבור סבורים כי תמלא את תפקידה באופן "טוב", לפי סקר אחרון, בעוד 52% סבורים כי תמלא אותו באופן "רע" או "נורא". מבחן המציאות והתתמודדות עם משבר יוקר המחיה יגידו. 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

 

בידהיה דווי בהנדארי, נשיאת נפאל 

בידהיה דווי בהנדארי היא הנשיאה הראשונה של נפאל. בהנדארי, ביודעה כי נמצאת בזירה הנשלטת ברובה על ידי גברים, הובילה צעדים להגדרת מכסת הנשים בממשלה למינימום של שליש מכמות החברים בה.

בינואר ב-2014 תפסו הנשים 30% מכמות המושבים בממשלת נפאל. בנוסף, פעלה בהנדארי והצליחה להגדיר בחוקה כי על כל אחד מנושאי התפקידים של הנשיא וסגן הנשיא לייצג מין או קהילה שונים. בכך בעצם נקבע כי אחד מבעלי משרות אלה יוחזק על ידי אישה או על ידי נציג קבוצה אתנית ומעמד שונה מבעל המשרה השניה. 



לסיכום, אומרת ד"ר שאול: "הנשים שבחרתי להתייחס אליהן כאן מעידות כולן על האתגרים והחסמים העומדים לפנינו, הנשים. הדוגמאות גם מלמדות באופן חד משמעי את איכות מנהיגותן והיתרונות שלהן מביאות איתן כגון שקיפות, שיתוף ציבור ושיתוף פעולה  ירידה לפרטים וסולידריות. ייצוג שוויוני מגדרי וחברתי הוא המפתח לחברה בריאה וחסונה יותר מנטלית וכלכלית וכולנו גברים ונשים כאחד צריכים לפעול לקדמם".