שנת 2021 הייתה השנה הראשונה שבה נולדו יותר ילדים מחוץ למסגרת הנישואים - כך על פי משרד הסטטיסטיקה הלאומי. במקביל כמובן גם אחוזי הנישואים יורדים בהתמדה. ד"ר מקס בלומברג, פסיכולוג שמתמחה במערכות יחסים מסביר את הסיבות לכך. לדבריו אנשים מבינים יותר ויותר שלנישואים יש מחיר שלא הרבה מוכנים לשלם: "המוסד הזה כבר לא נותן לאנשים א מה שהם צריכים", הוא אומר בראיון ל-dailymail. "פעם הנורמות החברתיות דרשו להתחתן, בעיקר מנשים", הוא מסביר, "זה השתנה. בנישואים יש לנשים פחות כסף, פחות חופש ויותר קושי לפתח קריירה – ויש לכך כמה וכמה סיבות". הנה הן: 

המסורת פחות חשובה: "נשים בעבר נזקקו ליציבות כלכלית ולניידות החברתית שהעניקו להן הנישואים. אבל היום חייהן של נשים גמישים יותר, הן עובדות, מנהלות קריירה, ונעשות אימהות – בין אם הן נשואות ובין אם לא". 

אנשים מתחתנים כשקל להם (ופחות קל לנו): "אנשים מאושרים נוטים יותר להתחתן מאנשים אומללים, מהסיבה הפשוטה, שיותר קשה לנהל כך מערכות יחסים. ירידה בבריאות הנפשית ובאושר קשורה באופן ישיר לירידה בנישואים. יש כבר נתונים שמראים שאנשים היום פחות אופטימיים, הם עובדים קשה, ומנסים לשרוד – ואז יש פחות זמן לזוגיות. במקביל יש כל הזמן לחצים על נשים גם להרוויח כסף וגם להיראות באופן מסוים, מה שמשפיע על הערך העצמי שלהן. כיוון שהרבה קשרים מתחילים דרך אפליקציות היכרויות הביטחון העצמי יורד". 

קבלה של חיים משותפים: "יש כבר הסכמה חברתית גדולה על חיים משותפים ללא הצורך בטקס, ועם זה הגיעו גם הגנות משפטיות. אנשים מאמינים שחיים עם מישהו באופן כזה מפחיתים את הסיכון להתגרש בשלב מאוחר יותר". 

אחוזי גירושים גבוהים: "מספר האנשים שמתגרשים הולך וגדל. לעתים קרובות הסיבה המרכזית היא כסף. כמו כן, כמעט כל הגירושים נעשים ביוזמת הנשים. ברגע שאנחנו רואים שנישואים מסתיימים באופן רע, נרצה פחות לנסות ולתת צ'אנס למוסד הזה". 

נישואים לא הופכים אותנו למאושרים יותר (ובעיקר למאושרות יותר): "היתרונות בנישואים לגברים הם ברורים. מחקרים הראו שגברים נשואים הם בריאים ומאושרים יותר, הם מחלימים ממחלות יותר בקלות ומצבם הנפשי טוב יותר. אצל נשים המצב שונה. בספר מ-2020 בשם Happy Ever After: A Radical New Approach to Living Well של החוקר פול דולן מבית הספר לכלכלה של לונדון, נמצא שנשים רווקות ללא ילדים יותר מאושרות מנשים נשואות עם ילדים, תוחלת החיים שלהן גבוהה יותר, והמצב הנפשי שלהן טוב יותר. מחקרים נוספים מראים שלנשים רווקות יש קשרים חברתיים רחבים ויותר זמן פנוי לפעילויות חברתיות ויותר פנאי – שזה המפתח לאושר". 

עלויות חתונה: "כולנו יודעים כמה חתונה עולה. הקורונה, ועכשיו המיתון העולמי, משפיעים על ההחלטה להתחתן".  

הורות זו בחירה: "אני לא חושב שנשים מעדיפות להביא ילד לבד, אבל אם הדחף שלהן להורות קיים והן לא פגשו את בן הזוג הנכון, הן יכולות לבחור לעשות את זה בעצמן. הסטיגמות שהיו על כך בעבר כבר לא קיימות, וזו אופציה ריאלית עבור כל אחת".  

אנשים לא רוצים להשקיע: "כשאדם מחליט אם להתחתן או לא, הוא שוקל כמה הוא מעוניין להשקיע מבחינה רגשית וכלכלית, ואיזו תמורה הוא יקבל. נישואים פירושם פשרה בדברים מסוימים: אין את החופש לעשות כל מה שרוצים. גם מבחינה כלכלית חשבון משותף יכול להפחית את הכסף בעו"ש. אם התשואה מהנישואים לא מספקת אנשים לא יעשו את זה. הערך והתועלת צריכים להיות גבוהים מההשקעה". 

אין מודלים לחיקוי: "הרבה מאיתנו גדלו עם הורים גרושים או לא נשואים. גם התקשורת לא מתמקדת יותר בזוגות נשואים ולכן יש פחות ופחות אנשים שאנחנו רוצים לחקות". 

שחרור מיני: "העולם מלא באפליקציות להיכרויות, מכל הסוגים. הגלולה העניקה לנשים שחרור ושליטה על גופן. נשים וגברים חופשיים לעשות מה שהם רוצים, והם לא צריכים להיות נשואים בשביל לעשות את זה".