מאות ילדים בישראל חיים  בפנימיות. בלי תמיכת המשפחה, ללא מקום לחזור אליו בסופי השבוע ומבלי שיש לצדם את הדמות הכי חשובה בחיי הילד – ההורה שלו.

אף שעל חלק מהם נראה כאילו המערכת ויתרה, יש כאלו שלא אומרות נואש אף פעם. נשים חזקות, שהפכו את אלמנט התרומה לקהילה למוטיב המוביל בחייהן ובחיי הקרובים אליהן. וכך הן יצאו למסע חברתי מופלא, שעליו הן מעידות כי רק העצים אותן עוד יותר.

קמילה מילנר, למשל, הקימה מיזם מיוחד שדואג לחבר בין ילדי פנימיות למשפחות, שמלוות אותם, מעניקות להם חום, אהבה ותמיכה. בזכות המיזם הזה יותר ילדים גדלים בישראל בסביבה תומכת. חנאן חלבי מוציאה את הנוער בדליית אל כרמל מהבתים כדי להתנדב ולעזור לנזקקים ופאדיה אבו סוויס יצרה קהילה של צעירים מתנדבים ברהט כדי להעניק לדור הבא משמעות חדשה.

הנה סיפוריהן של שלוש נשים אייקוניות, שבסך הכל רוצות להפוך את המדינה שלו למקום טוב יותר.

גיבורי השנה - חנאן חאלבי (צילום: mako)
צילום: mako

חנאן חלבי – להתנדב עם חזון

חנאן חלבי, בת 20 מדליית אל כרמל, הקימה לפני שנתיים מיזם המעודד בני נוער להתנדב בקהילה. חיידק ההתנדבות נדבק לחנאן כבר בגיל 15: "התנדבתי למען משפחות נזקקות כבר מגיל צעיר ואהבתי את זה. בשנתיים האחרונות, אחרי שסיימתי את התיכון ורגע לפני תחילת הלימודים, רציתי לעשות משהו למען הקהילה שלי".

"באמצעות המיזם אנחנו מחזקים את תחושת השייכות לעדה הדרוזית בפרט ולחברה הישראלית בכלל", מסבירה חלבי. "יחד הצלחנו להקים פעילויות כמו המרתון הראשון בדליית אל כרמל שהמתנדבים שלי סייעו במהלכו בכל מקום. כשהצעירים מתנדבים ועושים משהו טוב למען אחרים, זה מאפשר להם להתנתק מקשיי היום-יום ומהחיים בכפר, להתמקד בעשיית טוב ולהסתכל בצורה אופטימית יותר על החיים שלהם".

גיבורי השנה - פאדיה (צילום: mako)
צילום: mako

פאדיה אבו סוויס – קהילת הצעירים של רהט

פאדיה אבו סוויס, אם לארבעה בת 32, ייסדה ברהט את קהילת הצעירים למען מתן הזדמנויות שוות לצעירי הקהילה: "עבדתי במשך שנים מחוץ לרהט עד שבגיל 26, כשכבר הייתי אמא לשני ילדים, החלטתי שאני רוצה 'לחזור הביתה' ולעשות משהו למען הקהילה שלי". פאדיה התחברה ל'תוצרת הארץ', תנועת הקהילות הצעירים של ישראל, וייסדה את קהילת 'תוצרת הארץ' ברהט המחזקת את הדור הצעיר ביישוב הבדואי.

"בזכות תוצרת הארץ הבנתי שיש הרבה לאן לשאוף והרבה דברים לחלום – וגם שיש איך להגשים את זה!" מספרת פאדיה. "הצעירים והצעירות כאן מגיעים ממשפחות גדולות מאוד ובזכות הקהילה אנחנו מצליחים לחבר בין המשפחות ברהט, לעתים גם כשמדובר על משפחות המצויות בסכסוך. הקמנו קבוצה גדולה עם למעלה מ- 100 צעירים ואנחנו מאפשרים מקום לאותם צעירים שיכולים לבטא ולבנות את עצמם. זהו מקום שמקשיב להם ונותן להם במה והזדמנויות לעשות משהו עם החיים שלהם כדי להצליח".

גיבורי השנה - קמילה (צילום: mako)
צילום: mako

קמילה מילנר – משפחה מלווה

קמילה מילנר הקימה את המיזם "משפחה מלווה", תוכנית ייחודית של עמותת ילדים בסיכון שבמסגרתה היא משדכת משפחה מלווה לילד שגדל בפנימייה ואין לו משפחה שיכולה לטפל בו ולדאוג לו. "היוזמה נולדה מתוך ההבנה שקיימת חשיבות והשפעה רבה על הילד מעצם החוויה של תא משפחתי שמחזק, דואג, מעורב, עוטף אותו ומספק לו חום ואהבה".

מילנר עצמה גדלה כילדה פנימיסטית ולאחר מכן הייתה מדריכה בפנימיות, שם ראתה מקרוב ילדים שנשארו ללא עורף משפחתי. "דרך המיזם הילד זוכה במשפחה ובדמויות המהוות עבורו עוגן ומשענת. עבור אותם ילדים זו משפחה לכל דבר שמלווה אותו במסע החיים גם ברגעי המשבר וגם ברגעי האושר", היא מסבירה.

בעשור האחרון מלווה ומקדמת קמילה את המיזם, אך במקביל היא ומשפחתה מלווים את בר, שהגיעה אליהם בגיל 10 ועוד מעט תחגוג יומולדת 20 בחיק המשפחה.

"מבחינתי בר היא הגיבורה האמיתית, לא אני. היא זאת שבחרה לתת הזדמנות אמיתית לחיים שלה למרות כל האתגרים", מוסיפה מילנר, "המטרה שלי היא למצוא לכל ילד וילדה ללא עורף משפחתי, משפחה חמה ואוהבת שמוכנה לצאת איתם למסע מיוחד. באופן אישי אני יכולה להגיד שבעלי ואני הפכנו להיות הורים טובים יותר בזכות בר, ובעיקר לגרסה טובה יותר של עצמנו".

לסיפורים מרגשים נוספים על הפעילות של גיבורי השנה 2022 >> היכנסו