חיפוש עבודה בהיריון יכול להיות משימה כמעט בלתי אפשרית. נדמה שעבור מעסיקים רבים, ברגע שאת נכנסת להיריון את מפסיקה להיות אשת המקצוע המוכשרת, המוצלחת והמנוסה שאת וכל מה שהם רואים זה חופשת לידה ובדיקות. למרות החוק שאוסר על מעסיקים לשאול אותך האם את הרה או מתכננת ילדים בקרוב, הרי שרובם מוצאים דרכים לעקוף את האיסור וממילא משבוע מסויים כבר די קשה להסתיר את זה. זה נשמע מייאש, אבל הסיפור הבא מוכיח ששווה לא להרים ידיים במאבק על הזכות שלך למצוא עבודה גם כשאת מצפה.

סיוון (שם בדוי) היא אשת מחשבים בתחילת שנות ה-40 לחייה שלפני מספר חודשים התקבלה לעבודה באחת מהחברות הגדולות במשק. "הייתי אז בתחילת ההיריון, ממש בחודשים הראשונים. מצאתי עבודה שממש התאימה לי גם מבחינת עניין גם מבחינת שעות. עברתי שתי פגישות שהיו ממש טובות ואחרי הפגישה השניה ההליך היה מאוד מהיר, כי הם היו לחוצים על מישהו שיתחיל לעשות את התפקיד" היא מספרת, "הם שלחו לי חוזה ולמחרת כשהתקשרתי הרגשתי שחשוב לי, מבחינת מצפון, להגיד להם אני בשלבים מוקדמים של היריון. חשוב לציין שלא הייתי חייבת – רק מחודש 5 חייבים לספר, אבל בחרתי לספר כבר עכשיו. מאותו רגע הרגשתי את הטון של המגייסת משתנה, היא התהפכה עלי ואמרה לי שיהיו איתי בקשר. הם נעלמו לשבוע".

סיוון חתמה על החוזה והשיבה אותו לחברה. אלא שלאחר שבוע שבו אליה מהחברה ובאופן ישיר אמרו לה כי הודעתה על ההיריון הלחיצה אותם, שינתה את הכל והם החליטו שלא לגייסה.

"הייתי בשוק" אומרת סיוון, "בשום שלב לא חשבתי שזה יכול לקרות, היה לי כל כך ברור שזה לא אמור לשנות כלום. אבל התגובה שלהם ממש הפתיעה אותי".

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה משנת 1988 קובע איסור על אפליה בעבודה בגין סיבות רבות, ביניהן היריון. האיסור חל החל מקבלה לעבודה, דרך קידום ותנאי עבודה ועד פיטורים. כלומר, כבר בשלב הקבלה לעבודה חל איסור להפלות מועמדת לעבודה בשל היותה אישה בהריון. הדרישה להוכיח שההפליה לא קשורה להיריון נמצאת על המעסיק. סיוון החליטה לא לוותר ויצרה קשר עם ארגון ויצו, לבחון מה באפשרותה לעשות.

"הבנתי שמה שהם עשו פה לא חוקי. החלטנו להוציא מכתב כדי לדרוש את הקבלה לתפקיד ופיצוי. אלו היו שבועיים מאוד קשים ההרגשה מאוד מתוסכלת. את מרגישה כמו מצורעת, עד שמצאתי תפקיד שהתאים לי והתקבלתי ואני מתאימה והיה לי חוזה הם אומרים בריש גלי שרק בגלל ההיריון הם מחליטים לבטל את זה. מהר מאוד הם הבינו שהם טעו, חידשו את הקבלה שלי לתפקיד וניסו להגיד שהם לא ידעו שזה לא חוקי. התלבטתי אם לחזור או לא כי הרגשתי לא רצויה אבל בסוף הלכתי על זה ואני שמחה כי אני מרגישה שלא נתנו לי את הזכויות שמגיעות לי והשגתי את מה שרציתי".

"לקו הייעוץ לזכויות נשים בעבודה מגיעות כ-400 פניות בשנה, יותר מ- 90% מהפניות שמגיעות אלינו עוסקות בסוגיות שקשורות בתקופת העבודה בהיריון, חופשת לידה ולאחר החזרה מחופשת הלידה" אומרת עו"ד אורי טורקיה-שלס, מנהלת מערך הסיוע המשפטי בויצו, "בעוד שבחוק קיימת הגנה די מאסיבית על נשים עובדות בתקופות הללו, בפועל הן נתקלות לעיתים קרובות מדי באפליה בוטה בשלבים שונים של העסקתן. לצערנו, אנחנו נתקלות פעמים רבות בשאלות אסורות של מעסיקים שחוקרים ודורשים בנושאים הללו ובאופן כללי בתכניות הרחבת המשפחה של המועמדת. מרבית המעסיקים אינם מודים ישירות שזו הסיבה לאי קבלת המועמדת לעבודה, אך לעיתים אנחנו גם נתקלים בתשובות ישירות כמו במקרה של סיוון".

סיוון: "חשוב לי לשלוח מסר לנשים, כי מאז שזה קרה לי שמעתי שזה קרה להרבה נשים והרבה מתאיישות אומרות שאין להן כח ושזה יגרר בבתי משפט: כשאת עומדת על העקרונות שלך והזכויות שלך את יכולה להשיג את זה".