לפני שנתיים השחקנית נעמה שפירא (57), תל אביבית בכל רמ"ח איבריה, עברה לגור בדימונה לצמיתות. היא נשבעה שזה משהו שלא יקרה לה לעולם, אבל החיים קרו; בעלה, מלחין התיאטרון אורי וידיסלבסקי (66), עבר לדימונה לנהל בה את התיאטרון המקומי, ואחרי שלוש שנים של זוגיות בשלט רחוק השניים התאחדו בעיר הדרומית.

שפירא התגוררה כמעט כל חייה בתל אביב. היא נולדה בה, למדה בבית צבי, ועם סיום הלימודים התקבלה לעבודה כשחקנית בתיאטרון הקאמרי. כשהייתה בת 25 לוהקה להופיע באופרת רוק שאת המוזיקה בה הלחין וידיסלבסקי. "כשהכרנו לא ידעתי את זה, אבל אורי היה נשוי באותה התקופה. לא ידעתי כלום חוץ מהעובדה שהכישרון שלו מטריף אותי ושלא פגשתי גבר כמוהו", היא מספרת. לאחר שהחלו לנהל מערכת יחסים הוא התוודה בפניה: "אורי הסיע אותי הביתה איזה לילה אחרי ההצגה ובמפתיע עצר את הרכב ואמר שהוא אוהב אותי. הוא סיפר באותו ערב על חייו. הנישואים שלו באותה תקופה היו בסופם". שנה לאחר מכן הם נישאו.

נעמה שפירא  (צילום: סיון אזולאי)
נעמה שפירא ואורי וידיסלבסקי: "לא פגשתי גבר כמוהו" | צילום: סיון אזולאי
כשוידיסלבסקי קיבל את ההצעה לנהל את תיאטרון דימונה, הגיעו בני הזוג להחלטה לא שגרתית. שפירא נשארה בעיר ובן זוגה עבר לדרום: "היו לי שם חיים וילדה שהתגייסה לצבא והייתה זקוקה לבית. לא רציתי לעבור", היא אומרת היום. לפני שנתיים, בשיא הקורונה, הגעגועים הכריעו ושפירא החליטה להצטרף לבעלה. "זה היה שוק בשבילי. תמיד הרגשתי שאני זקוקה במקביל גם להמולת העיר וגם לטבע שקט, אבל דמיינתי נוף ירוק. לוקח זמן להתרגל לחדגוניות של המדבר ולהתחיל להבחין ביופי האינסופי שלו".

בימים אלה עובדים בני הזוג על מחזה חדש, "הבשורה", שנכתב בהשראת המגיפה ויעלה בינואר. לדבריה של שפירא, היא לא מתחרטת על המעבר, מאוהבת בעיר ומוצאת בה המון יתרונות על הכרך הגדול.

אז במה דימונה עדיפה על תל אביב?

  1. יוקר המחייה

    "בתל אביב הרגשתי עניה. התרוצצנו כמו עכברים כדי להתפרנס, לעתים בעבודות שלא אהבנו. דימונה מצמצמת את הפיתויים: אין חנויות, מסעדות ובתי קפה על כל צעד. נפגשים בבתים, מטיילים במדבר, נהנים מהחיים בלי לצרוך כל כך הרבה ובלי להרגיש שנשארת מאחור".
  2. מזג אוויר מושלם

    "לא תיארתי לעצמי עד כמה זה משפיע על מצב הרוח. אין דביקות, בערב קריר גם בקיץ, החורף הוא חורף והגשם מעיר את המדבר לצמיחה מרהיבה וצבעונית".
  3. השקט

    "קשה להסביר את ההבדל המהותי בלי להיות כאן. זה בעיקר הזמן, המרחב, השקט ליצור. במדבר אתה שומע את עצמך, ולמי שזה לא מפחיד אותו זה אדיר. תמיד אהבתי חיים פשוטים, שיהיה לי נוח אבל בלי הסחות דעת ובלי חלומות בורגניים מוגזמים שחונקים את היצירתיות. בתל אביב יש כל כך הרבה קולות וכוחות מסביבך. כשאני מגיעה היום לעיר אני לא מבינה איך אפשר לחיות ככה, בצפיפות המטורפת, בבנייה ובשיפוצים הבלתי מסתיימים". 
    נעמה שפירא
    כשאני מגיעה היום לעיר אני לא מבינה איך אפשר לחיות ככה. שפירא
  4. האנשים

    "בתל אביב אתה יכול להיות מוקף ועדיין להרגיש לבד. כאן האנשים אישיים, חמים, ששים לעזור, יש תחושה של ערבות הדדית". 
  5. היצירה

    "כאן יש לנו את המנדט ליצור את הדבר שלנו. אין לנו תחרות בדימונה, כך שכל מה שאנחנו עושים משמעותי יותר ויש לו סיכוי גדול להשפיע על הסביבה. בתל אביב אתה חייב להתאים את עצמך לטרנדים, לקצב, לאהבת הקהל. אתה דואג בעיקר לתחת של עצמך, לקריירה, לאיך אתה נתפס מבחוץ. אנחנו שמחים להשתחרר מזה".
    אגם דימונה (צילום: אדווה ברעם)
    "הנוף פתוח אל המדבר ופותח את הלב". דימונה | צילום: אדווה ברעם
  6. המדבר

    "הנוף מהמרפסת שלנו. פתוח אל המדבר ופותח את הלב".