בחודש שעבר החליט האו"ם למנות את סעודיה לעמוד בראש הוועדה למעמד האישה. ההחלטה כמובן לא התקבלה באהדה גדולה – שכן, מדובר במדינה שמנהיגה כלפי האזרחיות שלה חוקי צניעות מחמירים ושוללת מהן זכויות בסיסיות וכמעט טריוויאליות. 

עם זאת, השבוע הכריז המלך סלמן בן עבד-אלעזיז, להוציא צו מיוחד שמאפשר לנשים רכוש השכלה גבוהה, לעבוד או אפילו לקבל טיפול רפואי בבית החולים ללא אישור בן זוגן. הצו סותר במעט את חוק האפוטרופסות במדינה, שקובע כי כל תחומי חייה של אישה נמצאים תחת שליטה מוחלטת של הגבר (הבעל, או גבר קרוב משפחה אחר). הוא זה שמקבל עבורה את כל ההחלטות.

מדובר בצעד תקדימי במדינה השמרנית, בה נשים נאלצות להתכסות בבגדים שחורים מכף רגל ועד ראש, לא רשאיות לנהוג ברכב ולמעשה זקוקות לאישור בן הזוג, אבא או אפילו בן, כדי להשתלב בשוק העבודה או אפילו, לטייל בחו"ל.

"זה פותח דלתות לדיון על מערכת האפוטרופוסים", מסבירה מאהא עקיל, פעילת זכויות נשים בסעודיה, בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס. "מתחילים להבין שנשים הן עצמאיות ויכולות לקחת אחריות על עצמן". לדבריה, ההחלטה לשלב נשים במערך העבודה נובעת מאינטרס כלכלי, שכל ייעודו לגוון את כוח העבודה במדינה כדי לא להסתמך רק על הכנסות ממפעלי הנפט.

מתן זכויות נשים בסעודיה הוא תהליך איטי שנעשה בצעדים קטנים. רק בשנת 2011 זכו הנשים בזכות הצבעה בבחירות מוניציפאליות (וב-2015 יכלו גם להתמודד בבחירות) וב-2012 הורשו לראשונה להשתתף במשחקים האולימפיים. עם זאת, השמחה עדיין מוקדמת שכן, רוב הזכויות של האזרחיות במדינה עדיין רחוקות מלהיות שלהן. כיום, סעודיה ממוקמת במקום ה-141 מתוך 144 במתן זכויות לנשים.

את ההחלטה לאפשר לנשים להשתחרר ממערכת האפוטרופוסים היא לגמרי תוצאה של מאבקים מטעם ארגוני הזכויות הפמיניסטיים באזור. "חזקה של גברים היא פעולה שמשפילה עבור נשים. חשוב לציין שיש גברים שמנצלים את הכוח הזה לטובת האינטרסים שלהם ומנצלים את הנשים שלהם", מסכמת עקיל.