לאחרונה פנתה אלינו בחורה צעירה, שחשדה שבחור ש"התחיל" איתה במסיבת יום הולדת של חברתה הטובה הכניס לה סם אונס לתוך המשקה האלכוהולי ששתתה, כדי לבצע בה פגיעה מינית. החשד לכך עלה עקב תסמינים שהופיעו אצלה, כגון ערפול, עייפות, טשטוש, סחרחורת, רעידות ועוד - וכן כיוון שמישהי נוספת שהייתה במסיבה, ושגם איתה "התחיל" אותו בחור, הייתה עם אותם התסמינים.

במזל היא עזבה את המסיבה מבלי שאותו בחור, לכאורה, הספיק לפגוע בה באופן מיני. אבל התחושות הפיזיות הקשות והידיעה שמישהו ניסה לפגוע בה באופן מיני (וכמעט הצליח) לא יעזבו אותה לעולם. אותה בחורה רוצה שהוא ישלם על מעשיו ושלא יפגע בבנות אחרות.

רק שלשאלותיה – האם ניתן לעשות זאת על ידי הגשת תלונה למשטרה? האם התלונה במשטרה תבשיל לכדי כתב אישום? האם ניתן יהיה להרשיע את הבחור? – אין תשובה חד משמעית. כיום אפשר לגלות שרידי סם אונס באמצעות דגימת שיער עד שישה חודשים מיום "השימוש" בסם (כל עוד לא נעשה שינוי קיצוני בשיער כגון צביעתו). חוות הדעת של בדיקת שרידי הסם בשיער מתקבלת כראייה מדעית בבתי המשפט בישראל.

אם כך זה נראה שהבחורה יכולה לפנות לאיתור שרידים של הסם, ואם אלו יימצאו, להגיש תלונה במשטרה. אלא שבמערכת המשפט הישראלית אין סעיף חוק ברור שמתיישב עם המעשה של אותו הבחור, כי "כל" מה שהוא עשה הוא לשים לה סם במשקה, ולא אנס אותה.

אולי יהיה אפשר "להלביש" על המעשה "שלילת כושר התנגדות לשם ביצוע עבירה", אבל זו עבירה שקשה מאוד להוכחה. כדי לעשות זאת צריך להוכיח גם שבגוף הבחורה שרידי סם אונס וגם שאותו בחור הוא זה ששם את סם האונס במשקה של הבחורה. כמו כן, יש להוכיח שהוא התכוון לבצע פשע. לכן כמעט ולא קיימים כתבי אישום בגין ביצוע עבירה זו.

עם זאת אנחנו עדים יומיום לסיפורים של נשים שהחדירו להן חומרים שונים למשקה או שהיה ניסיון לכך – וברור שאותו האדם שהחדיר את הסם לא היה מעוניין שיהיה להן ערב מהנה, אלא שלו יהיה יותר קל לבצע בהן את זממו.

לא מעט פעמים המדינה מודעת לעובדה שיש קושי בהוכחה של עבירות מסוימות, ולעתים היא פועלת ומחוקקת חוקים שיאפשרו לה להתמודד עם הבעיה - מה שאומר שיש אפשרות לערוך תיקון לחוק שקובע כי אסור לאדם לסמם אדם אחר, ללא הצורך להוכיח שהייתה מטרה לכך. כך, עצם המעשה של הנחת הסם במשקה של אדם אחר תהיה עבירה פני עצמה, בלי הצורך להוכיח שהיה ניסיון למגע מיני כזה או אחר.

באופן זה יהיה קל להוכיח את המעשה, הדבר יביא להרתעה מיידית של המנסים לסמם נשים, ובעיקר - הנפגעות יוכלו לקבל מענה לפגיעה שהן עברו. כי כן, לסמם אדם נגד רצונו זהו מעשה שצריך להיות ברף הפלילי.

 

הכותבים הם עורכי דין במשרד עומר בללי, המתמחה במשפט פלילי