חוסר השוויון בין גברים לנשים לרוב פוגע בהתפתחות המקצועית והכלכלית שלהן, בחלוקת הנטל במשפחה ובמעמדן החברתי. אך מחקר שפורסם לאחרונה מציג תמונת מצב מדאיגה אף יותר: מצבן הבריאותי של נשים ב-27 השנים האחרונות הלך והחמיר – בעוד שמצבם של הגברים מוסיף להשתפר.

במחקר שנערך בשוודיה בין השנים 1990 עד 2014, בו נבדקו נשים הבין הגילאים 25 עד 34, נדרשו המשתתפות לאורך השנים לתאר את מצבן הבריאותי. בעוד שבשנת המחקר הראשונה רק כ-8.5% מהמשתתפות תיארו את מצבן הבריאותי כרעוע, בשנת 2014 כבר 20% מהמשתתפות תיארו את מצבן הבריאותי כגרוע ביחד לבני גילן.

באופן פרדוקסלי, הגברים שהשתתפו במחקר דווקא טענו שהבריאות שלהם טובה ואף משתפרת עם השנים. "בשנים האחרונות, יש טענה הולכת ומתגברת על כך שיש יותר נשים חולות והשכיחות של הופעת מחלות קשות בהן עולה. המחקר שלנו אישר את הטענה הזו – יש יותר נשים חולות גם בגילאים צעירים", הסבירה אניקה פורסן, אחת מכותבות המחקר.

 

על פי המחקר, נראה שיש יותר נשים הסובולות מתופעות כמו: השמנת יתר, חרדה וגם חוסר סיפוק ממצבן הכלכלי. כל זאת על רקע עלייה בתדירות ביצוע פעילות גופנית בקרב המשתתפות. "יש החמרה במצבם הבריאותי של צעירים, שהסיכון שלהם לחלות במחלות לטווח הקצר והארוך עולה", מסביר גוראן וואלר, חוקר נוסף ומתייחס למסקנת החוקרים לפיה חוסר השוויון בין המינים פוגע גם בבריאותן של נשים.

"התוצאות מראות שצריך לבצע תיקון משמעותי בכל הנושא של המאמצים לשוויון מגדרי ובמיוחד כשמדובר בקידום שוויון הזכויות הבריאותי בין גברים ונשים", הוסיף. ההסבר למגמה השלילית בבריאותן של נשים צעירות קשור לדרישות החברתיות שמוצבות בפני נשים.

 

פסק זמן בעבודה (צילום: Thinkstock)
עומדות בציפיות בלתי אפשריות | צילום: Thinkstock

"נשים חוות חוסר שוויון בחייהן הפרטיים, מה שהופך אותן לבעלות סיכון מוגבר להישחק. גברים מפעילים כלפיהן אלימות, מצפים מהן להיות מושכות פיזית בכל מצב, קרייריסטיות ומצליחות אך גם מנהלות משק בית ופעילות חברתית. במקביל הן מוערכות פחות במקומות העבודה שלהן ומרוויחות פחות ביחס לגברים, גם כשהם בעלי השכלה נמוכה מהן". לדבריו, חוסר השוויון בחלוקת הנטל גם מסביר את העובדה שמצבם הבריאותי של גברים הולך ומשתפר.