שכחת משהו? (צילום: Otti38, Istock)
למצולמות אין קשר לעובדה שלא תקבלי מחזור | צילום: Otti38, Istock

בואי נעשה חשבון פשוט: מחזור אחד בחודש שווה 12 מחזורים בשנה. כל מחזור נמשך בין חמישה לשבעה ימים. חישוב מהיר מלמד שבשנה אחת אנחנו מבלות עם תחבושות וטמפונים בין 60 ל-84 ימים, שזה שווה ערך לחודשיים-חודשיים וחצי של עצבים, חוסר סבלנות, אי נוחות, לבישת מכנסיים כהים ותחתוני סבתא  וריצות מבוהלות לשירותים. כדי לוודא שהכל בסדר. שלא לדבר על תעשיית ההיגיינה הנשית שמסביב, שמסייעת לך להרגיש מלוכלכת ומדיפה ניחוחות קשים יותר מאשר בשוק הדגים של עזה, וזה למרות שהנזילות בפרסומות הן בכלל באווירת פרחים ופרפרים מופלאים.

בכל מקרה, מחזור זה לא פיקניק, ואיפה אם לא באמריקה ינסו לשנות את רוע הגזרה. לאחרונה עלו שם על מדפי בתי המרקחת כמה סוגי גלולות למניעת הריון המבשרות על עידן חדש: לא עוד מחזור. הגלולות הללו אינן במחזוריות של 28 יום עם הפסקה כמו הגלולות הקלאסיות שאנחנו מכירות, כי אם מטפלות לנו בהורמונים ובפוריות לפי עונה. Seasonale, למשל, היא גלולה חדשה שאותה צריך לקחת ארבע פעמים בשנה באופן רציף, במארזים של 91 גלולות. את המחזור תקבלי לאורך כשבוע לאחר סיום הנטילה משל את לוקחת גלולות רגילות. במילים אחרות – ארבע פעמים בשנה בלבד תקבלי מחזור. וזה כבר ממש חסכון מרבי בטמפונים.

גם LYBREL היא גלולה חדשה ומעניינת. נוטלים אותה במשך 365 ימים בשנה, ללא כל עצירה לצורכי מחזור. שמעת נכון – אם תיקחי את הגלולות האלה המחזור פשוט לא יגיע. כולל pms, תודה. בתוך חודשיים שלושה מיום סיום בליעת הגלולה, הביוץ אמור לשוב על תיקונו ויאללה, הפריה.

נכון לרגע זה הגלולות הללו עדיין לא נמכרות בארץ, כך שיש למה לצפות. אבל אם את בכל זאת מודאגת מההשלכות הבריאותיות של נטילה יומיומית של גלולות והיעדר מחזור, הרשי לנו לבשר בשמחה: בניגוד לכל מה שלימדו אותנו רופאי הנשים, מחקרים חדשים מגלים שנטילה של גלולה (רגילה לחלוטין ומכילה מינון נמוך של הורמונים) במשך כמעט שנה שלמה ללא הפסקות, הפחיתה במידה משמעותית את העייפות, התסמונת הטרום ווסתית, תחושת הנפיחות והכאבים שמאפיינים את המחזור. במילים אחרות: לא רק שזה לא רע, זה כנראה אפילו טוב.

איך שגלולה מתגלגלת

תחבושות רב פעמיות
תחבושות הגייניות. אפשר להגיד להם יפה שלום? | צילום:

 הגלולות שאנחנו רגילות אליהן קיימות כבר משנות ה-50 של המאה הקודמת. אז הצליחו לייצר הורמונים שנקלטים במחזור הדם ויעילים למניעת הריונות לא רצויים. בשנות ה-60 אושרו הגלולות הראשונות לשימוש של נשים באופן קבוע, אבל כמות ההורמונים שהכילו הייתה גבוה פי 10 מהמינונים הניתנים כיום. בשל תופעות לוואי קשות שחוו נשים עקב נטילת הגלולות, כמו בעיות בלחץ הדם ועלייה בכמות המקרים של התפתחות סרטן, יצרו חברות התרופות גלולות עם כמות קטנה יותר של הורמונים. כיום הן מכילות מעט מאוד הורמונים שנספגים בדם ומאפשרים לנו להיות אחראיות לגופנו בכל מה שנוגע לכניסה להריון והסדרת המחזור. והפלוס הגדול של הגלולות החדשות – מלבד מניעת היריון, הוא שהן יכולות למנוע גם את כאב הראש שאנחנו סוחבות איתנו מדי חודש.

אבל לפני שאת מבקשת מהדודה באמריקה שתרכוש לך סטיפה של גלולות, דעי שיש גם חסרונות, בעיקר כאלה שקשורים לעובדת היותן תרופה חדשה. המחקרים שנעשו בתחום עדיין לא יכולים לחזות במדויק את ההשלכות שיש לגלולות האלה לאורך זמן.

גם בצד הרוחני יש מקטרגים: המחזור נחשב לאחד החיבורים הגדולים ביותר של האישה עם אמא אדמה, ועם אורח חיים מחזורי שרק נשים חוות. וכמובן, המחזור החודשי מסמל יותר מהכל את יכולתנו להעניק חיים, אותה יכולת שאנו מוותרות עליה עם נטילת הגלולות החדשות לתקופה מנוטרת. הרפואה הסינית מעלה גם חשש שחסימה או תקיעות באזור הרחם תשפיע על הלב ותגרום לתחושה בלתי מוסברת של עצב או דיכאון.

פרופיל של יד על בטן הריונית חשופה לובשת ג'ינס וחולצת פסים (צילום: jupiter images)
אמא בת 50? לא בטוח שכדאי | צילום: jupiter images

והנה עוד משהו לחשוב עליו בהקשר של הגלולות החדשות: מאחר שמלאי הביציות שלנו מוגבל ומדוד, הרי שעיכוב בהפרשתן מהמערכת יאפשר שנים רבות יותר של שימורן בגופנו. כך, כנראה, מובטח לנו שמלאי הביציות יספיק ליותר שנים מהמקובל כיום. עם זאת, אין לדעת מה יהיה טיבן של אותן ביציות כשנהיה בנות 50 או 60, וחשוב מכך אולי – לא בטוח שאנחנו באמת רוצות להביא ילד לעולם, כשמבחינה ביולוגית אנחנו כבר אמורות לכהן על תקן של סבתות.
אז בואי נאמר שטוב לדעת שיש אופציה, אבל בינתיים, ככל הנראה שנמשיך לקרצף את תחתונים בכיור פעם בחודש. כנראה שככה זה צריך להיות.