"אתן הפמיניסטיות הרגתן את הרומנטיקה": אמנם מדובר במשפט מרגיז, ובאותה מידה הוא מסמן שינוי גדול. גברים, וגם נשים, יודעים שהיום כבר אי אפשר להטריד מישהי מינית, ואחר כך לספר סיפורים על פלירטוטים "לא מזיקים". אבל למרות ההתקדמות המשמעותית, נראה שדבר אחר נשאר קבוע - השאלה הזאת: "אבל מה היא לבשה?".

כן, עדיין מסתובבים ביננו אנשים שחושבים שאונס או הטרדה מינית הוא משהו שהאישה אשמה בו או הובילה אליו בגלל מיני קצר או מחשוף עמוק. הצלמת קתרין קמבררי החליטה להתמודד עם הסוגיה הזאת בדיוק באמצעות סדרת תמונות המציגות את הבגדים שבאמת לבשו נשים ביום בו הוקפו מינית. בסדרה,  שזכתה לשם,  "כן, אבל מה לבשת?", היא לא רק יוצאת נגד האשמת הקורבן אלא גם מוכיחה שלבחירות האופנתיות של נשים אין שום קשר לאונס.

"תקיפה מינית היא פעולה שמקורה בשליטה וכוח, אין לזה שום קשר לבגדים", היא כותבת באתר הפרויקט, ובאתר Bustle מציינים שהיא כמובן צודקת - ואף מביאים נתונים לגיבוי: לפי ארגון אמריקאי המתמקד בחקר פשעים ואלימות, מרבית האנסים אינם מצליחים בכלל לשחזר מה לבשה הקורבן בזמן שפגעו בה. אם השמלה או החולצה היו כל כך מעניינות אותם - ודאי היו זוכרים לפחות פרט אחד.

אז מה לבשת? (צילום: katcphoto.com)
צילום: katcphoto.com

אותו ארגון גם גילה שרק ב4.4% ממקרי האונס נבעו מ"התנהגות מתגרה" - מושג בעייתי כשלעצמו, הרי אף אחת לא מעוניינת לעודד איש לאנוס אותה. ובכל זאת, גם אם מתעלמים מהבעייתיות שבהגדרה, לא כדאי להתעלם מהנתון עצמו: רב רובם של מקרי האונס והתקיפה המינית לא קשורים למה שהקורבן לבשה. כמה פעמים נוכל עוד לחזור על זה?

הפרויקט של הצלמת החל בכלל כעבודה שהוגשה במסגרת לימודיה באוניברסיטה בפנסילבניה, ארה"ב. את הפריטים שצילמה אספה מחברות שלמדו איתה. כצפוי מבחינתנו, התמונות מציגות בגדים רגילים, ג'ינס, גופייה, סניקרס. אבל הנה משהו שחשוב להדגיש: גם אם בין הבגדים היו מכנסונים קצרים או שמלות חושפניות - זה בשום אופן לא הזמנה להטרדה מינית.