לא מעט נשים חוות את תופעות הלוואי של הוסת בצורה קשה יותר מאחרות. החל מכאבים תכופים וחזקים יותר, שינויים קיצוניים במצבי הרוח ועד חוסר נוחות כללית. מחקר חדש, שוב חושף שהתסמונת הקדם וסתית היא לא פרי הדמיון שלנו. וגרוע מכך – היא גנטית.

הפרעה דיספורית קדם וסתית, היא הגרסה הנוראית ביותר של התסמונת וכיום, 2-5 אחוז מהנשים בעולם סובלות ממנה. אך על פי המחקר החדש של המכון הלאומי לבריאות, השינויים במצבי הרוח, הלחץ והעצבנות הם תוצר של שילוב גנים לא כל כך מוצלח.

כחלק מהמחקר, בדקו איך הנשים שסובלות מההפרעה מגיבות להורמונים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון (כן, אותם הורמונים שנמצאים בגלולות למניעת הריון). כאשר המשתתפות לא נחשפו להורמונים כלל, הן דיווחו על ירידה משמעותית בתופעות הלוואי שקודמות למחזור. עם זאת, חשיפה גבוהה להורמונים, החזירה את הכאב והעצבנות. 

אישה סובלת מכאבי מחזור 2 (צילום: Mark Pierce, Istock)
אישה סובלת מכאבי מחזור 2 | צילום: Mark Pierce, Istock

כדי לאמת את ההשערה שלהם, בדקו החוקרים גם את תאי הדם הלבנים של הנשים שסבלו מההפרעה. כיוון שגם הם הגיבו לחשיפה ההורמונלית. התגובה שוב מוכיחה, שההפרעה היא עניין ביולוגי. כלומר, תגובה קשה של הגוף לשינויים ההורמונליים שמתחוללים בו.

"זה רגע גדול לבריאותן של נשים, יש לנו הוכחה שהסבל שהון עוברות הוא כשל במנגנון המולקולרי שלהן בתגובה להורמוני מין", מסביר החוקר דיוויד גולדמן ומוסיף שלא מדובר רק בפן הרגשי או ההתנהגותי. כך ששוב, המדע מסביר שזה לא רק יום רע – זה לגמרי ביולוגי.