עד היום, טמפונים נחשבו למוצר היגיינה נשית די פופולארי. הם עונים על הצורך של להיות עם ולהרגיש בלי, אפשר לטבול איתם בבריכה ובים בחודשי הקיץ, אין דליפות והכתמות ואין צורך להחליף אותם בתדירות נמוכה מאוד.

עם זאת, על פי מחקר חדש שנערך בבריטניה, דווח כי מכירות הטמפונים צנחו משמעותית בארבע השנים האחרונות. לצורך ההשוואה, נשים הוציאו בשנת 2012 כ-56 מיליון ליש"ט. בשנת 2016 הסכום צנח לכ-43 מיליון ליש"ט. וכיוון שכמות הנשים בעולם עדיין לא ירדה, מדובר בנתון שיצרניות הטמפונים לא יודעת להסביר.

טמפון או תחבושת: אנחנו יודעות במה את משתמשת

אז מה גרם לנשים לנטוש את הטמפונים? על פי שירותי הבריאות הבריטיים, מדובר בעיקר בהפיכת ההתקן התוך רחמי לאמצעי מניעה פופולארי במיוחד. ההתקן, שלא רק מונע הריון, גם מחליש משמעותית את זרימת המחזור ומקצר את ימי הדימום. כך שנשים שבוחרות להשתמש בהתקן, יזדקקו למספר בודד של תחבושות בלבד. 

תחבושות או טמפונים (צילום: Shutterstock, מעריב לנוער)
רק 25% מהישראליות משתמשות בהם | צילום: Shutterstock, מעריב לנוער

האפשרות האוטופית של חיים ללא מחזור חודשי, מתקיימת גם באמצעות נטילה של חפיסת גלולות נוספת ללא הפסקה. ונראה - שלא מעט נשים בוחרות לוותר על התסמונת הקדם וסתית, כאבי הבטן והדימומים. אבל זו לא הסיבה היחידה.

בשנים האחרונות ודי בשקט, הגביעונית נכנסה אל תחום מוצרי ההיגיינה הנשית והפכה לשחקנית די לוהטת. ממוצר שאפיין בדרך כלל נשים בוגרות שלא פוחדות ללכלך את הידיים, הגביעונית הפכה לאביזר הכי אדג'י ועדכני. כמעט אופנתי. 

הגביעונית לא רק טרנדית, אלא ממותגת בתור אופציה בטוחה ובריאה ביותר. המוצר הרב פעמי שמתאים את עצמו לגוף, נראה כמו פתרון אידיאלי למי שנרתעת מהמידע על זיהומים מסכני חיים והכימיקליים שמצויים בטמפונים. כשהתחום של מוצרים חד פעמיים אורגניים לא מפותח מספיק, הגביעונית דוחקת את הטמפונים הצדה.  

גביעונית (צילום: Shutterstock)
צוברת תאוצה | צילום: Shutterstock

אבל מה קורה אצלנו בארץ? על פי נתוני המכירות שקיבלנו מרשת סופר פארם, גם הנשים הישראליות מעדיפות את התחבושות. בשלוש שנים האחרונות, 75% מהישראליות העדיפו לרכוש תחבושות. פי שלוש ממכירות הטמפונים בארץ.

על פי הפרשנית הפמיניסטית של mako נשים, נגה כהן, גם הנשים הישראליות כבר הרבה יותר מודעות לסיכונים שכרוכים בשימוש בטמפון ומעדיפות את הגביעונית הרב פעמית. לטענתה, גם לעליית גיל האוכלוסייה יש השפעה בתחום: "יש פחות נשים שמקבלות מחזור, יש פחות לחץ חברתי להיכנס להריון. מה שמתקשר לבחירה באמצעי מניעה שמחלישים את המחזור".

השערה נוספת של כהן, היא הרתיעה של נשים מחדירה של עצם זר לתוכן. אולי בגלל השיח המתגבר על הטרדות ותקיפות מיניות. ואולי כי לקבל מחזור אחת לחודש זו כבר פשוט לא אופציה מודרנית.