אנג'לינה ג'ולי (צילום: Andrew H. Walker, GettyImages IL)
אומרת שהיא מרגישה נשית וסקסית גם אחרי כריתת שדיה. אנג'לינה ג'ולי | צילום: Andrew H. Walker, GettyImages IL
חשיפתה הפומבית של אנג'לינה ג'ולי על החלטתה לעבור כריתת שדיים בשל גילוי הגן הגנטי שמגדיל את סיכויה לחלות בסרטן השד, עוררה דיון ציבורי רחב כאשר על דבר אחד היה קונצנזוס מוחלט: מדובר באישה אמיצה. אך עם הגברת המודעות לנושא החשוב, עלו גם המניות של הבדיקה הגנטטית שיכולה להציל חיים. ועם עליית המניה, עליית המחירים והמאבקים מאחורי הקלעים.

ג'ולי ברת מזל שהיה לה הכסף לבדיקה

חברת הביוטכנולוגיה "מיריאד ג'נטיקס" שממוקמת ביוטה היא הבעלים היחידים על פטנט הגן הגנטי BRCA1 אשר מאמינים שמגביר את הסכנה לחלות בסרטן השד. כמו כן, החברה נושאת בבעלותה את הגן הדומה BRCA2. המשמעות היא שלחברה ישנה הזכות האקסקלוסיבית לפתח מבחני אבחונים לגנים הללו, מה שעשוי להשפיע על מכונים אחרים שיקבלו מניעה מפיתוח חידושים בתחום.

בנוסף לכך, טמונות ההשלכות הכספיות. לאור הכרזתה של ג'ולי, המניה של חברת "מיריאד" נסקה מעלה. בטור ל-"New York Times" כשתיארה את החלטתה, אמרה ג'ולי שהיא ברת מזל על כך שהיה לה מספיק כסף כדי לעבור את הבדיקה הגנטית. אבל מה עם כל שאר הנשים שלא שפר מזלן להיות נשואות לבראד פיט ולהיות מליונריות?

mako  נשים עכשיו גם בפייסבוק: בואי, הקפה עלינו

 

מה עדיף להקריב? בני אדם או כסף?

 עד סוף חודש יוני אמור בית המשפט העליון בארצות הברית להכריע על התיק נגד החברה שכן על פי הדיווח ב- guardian ישנם הטוענים כי הבעלות על הפטנט גרמה למחיר הבדיקות הגנטיות להישאר גבוה מאד. נשאלת השאלה האם הפטנטים יקריבו את האינטרסים של מטופלים רק כדי להעלות את הונה של חברת "מיריאד"?

"כמה גברים ונשים נוספים היו מסוגלים לשלם את עלות הבדיקות הגנטיות בארבע השנים האחרונות אילו לא היו פטנטים מוגנים?" כתב אנדרו כהן ב-Atlanticmagazine. נושא הפטנטים והטכנולוגיה הגנטית משמעותי יותר ויותר ככל שמטר חברות נכנס לתוך התחום ופיתוחים מדעיים מאפשרים מניפולציות גנטיות מתקדמות. נכון לעכשיו בית המשפט העליון צידד תמיד עם חברות ענק. בואו נקווה עבור כולנו שהפעם זה לא יהיה המקרה.

ומה קורה בישראל?

אישה סקסית בפייסבוק (אילוסטרציה) (צילום: istockphoto, אילוסטרציה - ארכיון)
אילולא המונופול על הפטנטים, כולנו היינו יכולות לעמוד במחירי הבדיקה | צילום: istockphoto, אילוסטרציה - ארכיון
ליאורה פרידלר, דוברת עמותת ברכה מוסרת לנו שהמצב בארץ הוא הרבה יותר מעודד ממעבר לים.  "עבור כל מי שיש לה היסטוריה משפחתית, הבדיקה הגנטית BRCA1 בארץ היא בסל הבריאות וניתנת בחינם. בארצות הברית המצב שונה ומהבחינה הזאת אנחנו דווקא בסדר. כל מה שצריך זה לפנות לרופאת משפחה שמעבירה הפנייה לגנטיקאי, והוא מחליט אם מקבלים את הבדיקה או לא והכל במסגרת הסל. מי שאין לה היסטוריה משפחתית אבל מאוד מפחדת - יכולה לפנות למכונים גנטים והבדיקה עולה עד 600 ₪. התשובה מתקבלת תוך כשלושה שבועות".

עם זאת, בנוסף לבדיקה הגנטית הרגילה - ישנה בדיקה מקיפה יותר. "הבדיקה הגנטית השגרתיתה היא בדיקה שלא מקיפה את כל הרצף הגנטי ובודקת איפה בדרך כלל נמצאת המוטציה. אבל לעתים, המוטציה יושבת במקום אחר, דבר שלא ניתן לגלות בבדיקה הרגילה. ניתן לבצע בדיקה פרטית שנשלחת למעבדה בארצות הברית, שם בודקים את כל הרצף הגנטי ורואים האם יש נשאות או לא. מחיר של בדיקה כזו קופץ ל-3000 דולר".

למה זה חשוב? "כדי שמשרד הבריאות או קופות החולים יכירו באישה כנשאית ויתנו לה זכויות של נשאיות כמו אם אר איי כל שנה או ניתוחים מניעתיים אז האישה צריכה בדיקה שמוכיחה שהיא נשאית. רוב הנשים עושות את בדיקת ה- BRCA1 הרגילה והנשאות מתגלה שם. אני לא יכולה להגיד שאני ממליצה על בדיקת הרצף כי זה עניין פרטני וכן הוצאה ומתח גדולים עד קבלת התשובה שיכולה לקחת כחודש וחצי".

פרידלר מוסיפה מידע נוסף בנוגע לבדיקות. "נשים צריכות להבין שזה שהן לא נשאיות - לא אומר שהן לא יחלו בסרטן השד. בין 10-12 אחוזים מחולות סרטן השד הן על רקע גנטי. לגבי הניתוח הבא שאנג'לינה ג'ולי מתכוונת לעבור, חשוב לדעת שברגע שמוציאים את השחלות מקטינים בחצי את הסיכוי לחלות בסרטן השד. מאד חשוב לציין שכריתת שד מניעתית היא לא כמו ניתוח פלסטי רגיל - לא מבחינת צורת הניתוח ולא מבחינת התוצאות הסופיות".

>> בעקבות אנג'לינה: יותר נשים שוקלות לעשות כריתת שד