לבן זה יפה -דרו ברימור (צילום: Lawrence Lucier, GettyImages IL)
"במצב של שיזוף יתר מדובר בנשים שלא מקבלות את גוון עורן הבהיר". דרו ברימור מדגימה | צילום: Lawrence Lucier, GettyImages IL
סופ"ש אחד שרבי ודומה שכל לבנבנות העיר מחפשות להן את צבע הברונזה החדש. באקלים הים התיכוני כבר הבנו מזמן ששיזוף הוא המצרך החם של הצעירים, ולא רק - וזה לא משנה כלל כמה פעמים יזהירו אותנו מפני סכנות השמש. כעת מסתמן כי רוצים לנקוט ביד מחמירה יותר כלפי הקלות בלתי נסבלת לתפוס צבע בחסות השמש המזוייפת. בשבוע הבא תדון ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בתקנות החדשות של משרד הבריאות לפיהן ביקור במכוני שיזוף יוגבל לבני 18 ומעלה. במידה ויאושרו התקנות, צעירים מתחת לגיל 18 לא יוכלו להגיע למכון על מנת להשתזף במיטות השיזוף. כמו כן, מכוני השיזוף יחויבו בתליית שלטים המפרטים את ההנחיות לשימוש במכוני השיזוף כגון שימוש במתקני משקפי הגנה על העיניים בעת השיזוף. כיצד הפכה תעשיית מכוני השיזוף לפופולארית בקרב כל האוכלוסייה והאם היא גורמת להתמכרות?

לפי דו"ח מחקר מכוני השיזוף בארה"ב, המצב חמור בהרבה בתעשיית מכוני השיזוף שבארה"ב. בשנת 2012 זו גלגלה 4.9 מיליארד דולר. בארה"ב קיימים 22,632 מכוני שיזוף, מתוכם 2,331 ממוקמים בקליפורניה. 90% מבעלי המכונים העידו כי השיזוף במכונים אינו גורם לנזק בריאותי ו- 21% מהנערות שהשתזפו במכוני שיזוף העידו כי עשו זאת לפחות פעם אחת בשנה.

לעוד כתבות בערוץ הנשים:
>> הכוכבות מציגות: הצצה לאיבר האינטימי שלהן בשם האופנה
>> שבי זקוף, תטי את הראש: כך תצטלמי נכון

החשיפה לשמש והן למכוני השיזוף נחשבת למסוכנת אך זה לא מונע כאמור מן הציבור להפוך את עורו לשחום ולצלות את עצמו לעיני עור השמש או יותר נכון מבעד לאור המנורה במכון השיזוף. המתקן הראשון לשיזוף העור הוא באמצעות מיטת שיזוף בו שוכבים בעת שנפלטת קרינה אולטרה סגולה. לפי האגודה למלחמה בסרטן, מיטת השיזוף הנפוצה היא מיטת שיזוף דמוית צדפה בה הלקוחות שוכבים על משטח זכוכית וקרני האור מוקרנות מעל ומתחת לגופם. המתקן השני הם מקלחוני השיזוף, בהם הלקוחות עומדים וגם פה הם "זוכים" לקבל מנת קרינה אולטרה סגולה שתשזף את כל גופם. השיטה השלישית היא שיזוף בהתזה באמצעות התזת צבע על כל הגוף.

53 בני נוער מגיעים למכון שיזוף  באישור ההורים

"סרטן בקופסה". אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
האם המשתזפים במכוני שיזוף הופכים למכורים? | צילום: חדשות 2
נראה כי האזהרות הבריאותיות לא מפחידות את הציבור הרחב. "אצלנו מבקרים 53 בני נוער בגילאי 15-18 מתוך אלפי הלקוחות הקיימים", מספר ג'קי, בעל מועדון השיזוף sun smile בתל אביב אך מדגיש כי כניסתם למכון מותרת רק באישור ההורים, "הם חותמים על הצהרת בריאות בדומה לשאר הלקוחות ולרוב צעירים בגילם לא יודעים האם הם סובלים מבעיה רפואית כזו או אחרת ולכן אני רוצה שההורים יאשרו את הגעתם", הוא מוסיף.

לדבריהם, אין הבדל במחירי השיזוף בין מיטת שיזוף למקלחון אך התוצאות שונות בהחלט, "השכיבה במיטה היא פחות סטרילית וגם הקרינה פחות חזקה, לעומת זאת במקלחון עומדים בין 6-15 דקות והתוצאה הרבה יותר טובה", הוא מסביר. והמחיר? מנוי של 10 טיפולים במקלחון יעלה 300 שקלים, "טווח המחירים בתעשיית השיזוף נע בין 300-600 שקלים. מחיר שיזוף חד פעמי נע בין 40-90 שקלים", מוסיפה טל.

התזה מתבצעת באמצעות השפרצת צבע ומחזיקה לרוב בין שבוע ל-10 ימים, "זה סוג אחר של שיזוף" אומרת טל, "זה יותר בשביל אירועים ודברים מזדמנים ופחות על מנת להשתזף באופן קבוע", היא מוסיפה. עלות שיזוף בהתזה נעה בין 80-150 שקלים.

"עוד חודש אני נוסעת לאילת ואני רוצה להגיע שזופה"

לבן זה יפה - ניקול קידמן (צילום: Steve Granitz, GettyImages IL)
תעשייה משגשגת ומגלגלת מליארדים בארה"ב. ניקול קידמן גם ניסתה את הכתום על עצמה | צילום: Steve Granitz, GettyImages IL
מ' בת 26 שעברה 4 טיפולים במקלחוני שיזוף מספרת ל-mako מדוע החלה לאחרונה ללכת למכון, "אני בהירה, ובמקום לסבול שעתיים בשמש בקיץ - מעדיפה ללכת למכון בשביל 10 דקות של שיזוף", היא אומרת. מבחינת הסבל והנוכחות לאור החום הכבד מדגישה מ' כי ההבדל הוא ברור, "בשמש את נשרפת ומתקלפת ובמכון נשרפתי בפעם הראשונה והייתי אדומה אבל אחר כך זה עובר", היא מדגישה. המחיר עבור מנוי של 10 כניסות למקלחון הסתכם ב-250 שקלים בלבד.

"עוד חודש אני נוסעת לאילת ולכן אשתדל ללכת יותר למכון כדי שאגיע שזופה לחופשה. אחרי הכול, זה רק עשר דקות ולא גוזל ממני הרבה זמן", היא אומרת. למרות שהנזקים הבריאותיים ידועים, אומרת מ' שהיא אינה חוששת מהקרינה שנפלטת לכיוונה, "אני מאמינה שזה אותם נזקים לעור כמו החשיפה לאור השמש ובמכון אני נמצאת רק כמה דקות", היא מדגישה.

אור משיח (23) מודה שהיא מכורה למכוני שיזוף, "אני כבר 4 שנים עוברת בין מכוני שיזוף שונים, וזה לא כולל את הטיפולים החד פעמיים שהייתי עושה לפני אירועים", היא מספרת. "היום אני באה למכון לפחות פעמיים בשבוע ואם יוצא, אז גם יותר. זו ההנאה שלי, אני יודעת שזה לא בריא אבל זה לא מפחיד אותי זה כמו כל דבר לא בריא אחר", את אהבתה לגוון השחום מעידה אור כי חוותה כבר מגיל צעיר והייתה משקיעה בשביל צבע העור. "גם כשהייתי בבית ספר, הייתי הולכת הרבה לים כדי להשתזף, זה היה חשוב לי", היא אומרת. בשונה משאר המשתזפים שחושבים שהמראה השזוף הוא המראה הסקסי האולטימטיבי, אור טוענת שצבע העור השחום משפר לה את ההרגשה, "יש המון בחורות בהירות יפות אבל אני אוהבת את עצמי שזופה, זה מחייה אותי, כמו שיש אנשים שהקיץ עושה להם מצב רוח טוב לעומת החורף, ככה אני אוהבת את המראה השזוף שלי", היא מדגישה.

חברה משתזפים (צילום:  יחסי ציבור)
"גם כשהייתי בבית ספר הייתי הולכת לים להשתזף, זה היה חשוב לי". (אילוסטרציה) | צילום: יחסי ציבור
"היום המון אנשים משתזפים, הביקוש הוא יותר גדול וגם התחרות בין המכונים גדולה יותר", טוענת אור. " נורא חשוב לתחזק ולשמור על ההגעה למכון כדי שהשיזוף יישאר לאורך זמן, ואני מקפידה על כך גם בחורף וגם בקיץ ואם אני במקרה לא מגיעה למכון יש לי תחליפים כמו תרסיסים וקרמים לשיזוף", היא מוסיפה.

"הלקוחות שמגיעים למכון השיזוף הם לרב בנות אחרי צבא וסטודנטיות", אומרת יעל הודיה פרץ,  בעלת מכון שיזוף סאנשיין ביוטי סטייל (s.b.s) בנהריה. "אני לא חושבת שילד מתחת לגיל 18 צריך להשתזף במכון וכמו שילד מתחת לגיל 18 לא יעשה פירסינג ללא אישור הורים - אין סיבה שישתזף", היא מוסיפה וטוענת שאצלה במכון הגיל הצעיר ביותר הוא גיל 20 והגיל המבוגר ביותר של משתזפת הוא 72.

למה כולם רוצים להיות שזופים?
"אנחנו חיים בארץ חמה, בארצות קרות כמו רוסיה הלבן הוא הצבע השולט אבל פה יש ראייה קולקטיבית
ששחום נחשב ליפה וגם מי ששזוף נחשב לבריא ואם את לבנה אומרים לך: "את נראית חולה", היא מסבירה.

למרות הסכנות הכרוכות בכניסה למיטת שיזוף, הודיה פרץ יודעת שזה ממש לא ימנע מלקוחותיה להגיע וגם מודה שהיא לוקחת חלק בטרנד הממכר, "אני משתזפת מעל 10 שנים ואני מאמינה שיש דברים יותר מזיקים כמו עישון ואלכוהול, אני מעדיפה להיות מכורה לזה, חלק יגידו שזה הורג אבל זה אסטטי ויפה", היא מדגישה.

עם זאת, היא אומרת שכאשר היא מבחינה בלקוחות שמגיעים כל יום ומזיקים לעור הגוף שלהם, היא תנסה לשנות להם את ההרגלים, "יש לי גבולות. אם אני רואה בחורות שזה הופך אצלם לתהליך לא נורמטיבי אנ- י מרשה לעצמי להעיר להן. יש אנשים שכל כך אוהבים את האפקט של השיזוף שהם פשוט לא שמים לב שהפכו ל'גחלת'.  הם חושבים שזה יפה וככל שיעירו להם יותר הם יחשבו שהם נראים יותר טוב, זה כמו מחלה", היא אומרת בכנות.

האם מדובר בתופעה נשית יותר?
"ממש לא. גם גברים מגיעים למכון, אבל הם לרוב יגיעו בליווי החברה, ויש גם את אלה שמתביישים אבל כולם רוצים לשמור על אסתטיקה ויופי", היא מציינת. "קהל לקוחות נוסף ולא מובן מאליו הוא המגזר הדתי. יש לא מעט בנות דתיות שרוצות להיראות טוב, אך מכיוון שהן לא נחשפות לשמש כי אסור להן ויש חופים מעטים בארץ בהן הן יכולות להשתזף, הן מוצאות פתרון בשיזוף המלאכותי. הן עושות את זה בשביל עצמן ויוצאות מאוד מרוצות".

אגב, הטיימינג "המושלם" והפופולארי ביותר לשיזוף, לדברי יעל, הוא עונת החתונות. "לנשים מאוד חשוב להשתזף לפני החתונה, השילוב בין צבע עור שזוף לצבע הלבן של שמלת הכלה הוא יפה וכלות מגיעות עד חמישה חודשים לפני האירוע", היא מספרת. "גם הגברים רוצים להיראות טוב בחתונה ויגיעו חודש לפני", היא מוסיפה.

שיזוף יכול להיות ממכר

אין תמונה
המכורה לשיזוף- פטרישיה קרנטסיל
האם מיטות השיזוף הן מכשיר ממכר ומסוכן כמו סיגריות? מחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן חושף כי העוסקים במלאכת השיזוף עשויים להתמכר לכך ולסבול מהפרעות כגון, אובססיה כפייתית (OCD- Obsessive Compulsive Disorder) והפרעת גוף דיסמורפית (BDD-body dysmorphic disorder). "יש לערוך מחקרים נוספים שיקבעו כי שיזוף עלול לגרום להתמכרות אך מחקר זה מצביע כי אנשים שמשתזפים עלולים להיות בעלי סימפטומים נפשיים הקשורים בהפרעות אלו", אמר החוקר, ד"ר ארין בונר".

"במצב של שיזוף-יתר מדובר לעתים בנשים שאינן מקבלות את העובדה שגוון עורן בהיר, למרות שרבים מהגברים אוהבים זאת, ויש כאלה שהן דווקא כהות אך אינן כהות מספיק לטעמן", מסביר פרופ' גידי רובינשטיין, פסיכותרפיסט ויועץ אקדמי בביה"ס למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית נתניה את הרצון של נשים להימצא על מיטת השיזוף עוד ועוד. לדבריו, מבחינה קלינית  התוכן של האובססיה פחות חשוב, "לא ברור מדוע בחורה אחת תרצה להגדיל את החזה באופן אובססיבי ובחורה אחרת תבחר בשיזוף אמנם פלסטיקאים אמורים להפעיל שיקול דעת במיון לניתוח אך למיטב ידיעתי אין צפייה כזו ממכוני שיזוף", הוא אומר. 

"קרינה במכוני שיזוף מוגדרת על ידי רשות הסרטן הבינלאומית כגורם מסרטן ודאי, אין פה הנחות", אומרת מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן. "הנזקים של החשיפה לשמש ושל החשיפה לקרינה במכוני השיזוף היא זהה, ההבדל הוא שאתה יכול לשלוט על שעות היציאה לשמש לעומת זאת במכונים אתה לא יודע כיצד המכשיר נבדק ומהי עוצמת הקרינה", היא מוסיפה. "התקנות החדשות יאפשרו למשתזפים לקרוא את העלון המורה על הסכנות הכרוכות בשיזוף ואני מקווה שיפחית את השימוש במכונים, בנוסף תאסר הכניסה לנערים מתחת לגיל 18 ואני רוצה לקוות שאנשים יהיו חכמים גם בשמש וגם במיטות שיזוף ויבינו שזה עלול לגרום לסרטן העור, נזק בעיניים ודיכוי מערכת החיסונית". 

משרד הבריאות קובע כי שיזוף מקרינת השמש והן מקרינה של מתקן שיזוף טומן בחובו סכנות בריאותיות למשתזף.  החשיפה לקרינה גורמת לנזקים רבים בעור הופעת כתמים וקמטים וכן התפתחות נגעים טרום סרטניים ועלייה בסיכון להתפתחות גידול ממאירים. לאחרונה, הסוכנות הבינלאומית הסרטן קבעה כי השימוש במתקני שיזוף עלול לגרום לסרטן אצל בני אדם.