לפני שש שנים ביצעה נטלי אלכנסדר, מלצרית אוסטרלית בת 26, ניתוח להגדלת שדיים. היא הייתה מאושרת ומרוצה מאוד מהתוצאה, אבל אז התחילה לשים לב לתחושות גופניות לא נעימות שהפכו שכיחות יותר ויותר. "בכל בוקר התעוררתי עם הרגשה כאילו יש לי הנגאובר", סיפרה לסאן הבריטי, "הייתי עייפה מאוד, הרגשתי מעורפלת ולא מרוכזת והתחילו לי התקפי חרדה".

ככל שהשנים עברו, הסמיפוטומים של אלכסנדר החמירו. "זה הפך לבלתי נסבל. התחלתי להרגיש צריבה ותחושות עקצוץ בגפיים, צרבת, חולשת שרירים, כאבי ראש, בחילה, חוסר שינה ואובדן זיכרון. בשלב מסוים הרגשתי נמלול בכל הצד השמאלי של הפנים והגוף. זה הגיע לנקודה בה הסבל היה כל כך גדול, ששקלתי התאבדות".

אלכסנדר התחילה לחפש תשובות. "ראיתי כל איש מקצוע אפשרי – רופאים, נתורופטים, מומחים, פסיכולוגים. עשיתי בדיקות מקיפות וכולן אמרו שאני בריאה לחלוטין, אבל אני ידעתי שמשהו לא בסדר. לא הייתי היסטרית ולא הייתי דרמטית - הייתי חולה, וידעתי את זה".

View this post on Instagram

A post shared by NAT ALEXANDER (@nataliealexander) on

בשלב מסוים הוביל התחקיר האינטרנטי של אלכסנדר לחשוד מרכזי: החזה שלה. היא גילתה קבוצת פייסבוק של נשים שעברו השתלות חזה ותיארו סבל דומה לשלה: "נחשפתי לקבוצת פייסוק עם 70,000 נשים שסבלו בדיוק מאותם הסימפוטמים. ככל שחקרתי יותר, ככה כעסתי, התאכזבתי ונהייתי מודאגת יותר".

משוכנעת שהציצים שלה הם הבעיה, פנתה למנתח שלה ושאלה אותו אם הוא מאמין בשתלים מורעלים. "הוא ענה לי שהוא שמע על כל כך הרבה מקרים כמו שלי, שהוא לא יכול להכחיש", סיפרה. לפני חודש עברה ניתוח להסרת השתלים, והרגישה הקלה מיידית. "ברגע שהתעוררתי ולקחתי נשימה עמוקה, הרגשתי כאילו לא יכלתי לנשום כמו שצריך שש שנים. לפני שש שנים חשבתי שהגדלת חזה זו ההחלטה הכי טובה בחיים שלי, ולפני שנה חשבתי שאני עומדת למות. עכשיו הציצים שלי לא הורגים אותי באיטיות. הם טבעיים. השדיים שלי אולי קטנים עכשיו, אבל הם שלי. הם לא מרעילים אותי יותר".

View this post on Instagram

Six years ago I travelled to Brisbane to go under the knife. As I stared down at my newly implanted textured breast implants they were perfect, I looked perfect. But we all know how this story ends. Perfection is an illusion, a mirage that once we get close to, appears further and further away. Taking bigger risks, hoping for bigger rewards. So tell me now, Now that we’ve blown up our tits, lips, asses, thinned our waistlines, injected every square in of our face, glued other people’s hair to our heads... what’s next? When is enough enough? When will the internal matter more than the external in such a material world? But that’s what the multi-million dollar industries bank off isn’t it? Women’s insecurity? They sold me the dream and I bought it. The price I paid was my health. Read the full story on my FACEBOOK - NAT ALEXANDER. #manmadecancer #breastimplantillness #wakeupFDA #toxic #parientsbeforeprofits #thehealisreal #devicefailure #salineimplants #siliconeimplants #breastimplant #explant #brainsarethenewtits #selflove #grateful

A post shared by NAT ALEXANDER (@nataliealexander) on

פרופסור אייל גור, בעל מרפאה לכירורגיה פלסטית ברמת החייל ומנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי תל אביב מכיר את התופעה. "בשנים האחרונות יותר ויותר נשים מתלוננות על סימפטומים כלליים של מחלה שמזכירים סימנים של פיברומיאלגיה, דאבת השרירים. גם בארץ הולך וגובר לאחרונה זרם של נשים המבקשות להסיר את שתלי הסיליקון שהושתלו בגופן מתוך תחושה שהם הגורם לתחושות מחלה מפושטות שהן מרגישות ותחושה שהשתלים 'מרעילים' אותן".

לפני כחודש פרסם מנהל התרופות האמריקאי הודעה המכירה בקיומה של התופעה. "ה-FDI ציין שאמנם אין הוכחות מדעיות לקשר בין שתלי סיליקון לסימפטומים המתוארים, ובכל זאת הוא מתריע שיש לשים לב, לחקור ולהבין את התופעות הללו ", אומר פרופסור גור, ומוסיף כי גם הוא מבצע ניתוחים להסרת שתלים לנשים המתלוננות על סימפטומים דומים לאלה שדיווחה עליהם אלכסנדר האוסטרלית. "ניתחתי לאחרונה נשים רבות שביקשו להסיר את השתלים שלהן. הסברתי להן שאני לא בטוח כלל שהסמפטומים הגופניים והחרדה הרגשית שלהן ישתפרו לאחר הוצאת השתלים, אבל אני בטוח בדבר אחד - שכל אישה שחשה שלא בנוח, גופנית או נפשית, עם נוכחות שתלים בגופה - זכאית להסרת השתלים ובהקדם".

פרופסור גור מספר כי לעתים מרגישות הנשים הקלה גופנית ונפשית רבה לאחר הסרת השתלים, אבל קשה לומר בוודאות שיש קשר קליני בין ההקלה לבין הניתוח: "על מנת לבסס בוודאות האם השיפור במצבן נשאר קבוע, חובה לעקוב במשך תקופה ארוכה", הוא אומר.